Nalewka czereśniowa na rumie

Czereśniówka z rumem: przepis na aromatyczną nalewkę na czereśniach
Autor: Shutterstock Czereśniówka z dodatkiem rumu ma fantastyczny smak i aromat
łatwy
35 min
4

Nalewka czereśniowa na rumie jest słodka i niezbyt mocna, a jednocześnie kipi bukietem aromatów, pochodzących nie tylko z owoców, ale także z przypraw i ciemnego rumu. Pasuje znakomicie do popołudniowej kawy.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Polecamy przepisy na: 

Kompot z czereśni

Dżem z czereśni

Nalewka z czereśni

 

SKŁADNIKI

  • 2 kg czereśni
  • 1 l ciemnego rumu
  • laska wanilii
  • 8–10 goździków
  • 2 szklanki cukru
  •  
  • Przygotuj też:
  • szklany słój lub gąsiorek
  • bibułę do filtrowania
  • butelki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czereśnie umyj, osusz i wydryluj, wrzuć do słoja, dodaj cukier oraz przyprawy i zalej rumem.
  • Pozostaw w chłodnym, ciemnym miejscu przez 4 miesiące, a następnie przefiltruj i zabutelkuj.
  • Odstaw na kolejne 3 miesiące, aby dojrzała.
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej