Likier benedyktyński - sprawdzony przepis na ziołowy trunek
2021-05-17
łatwy
40 min
4
Oryginalny smak likieru stworzyły zioła i przyprawy. Likier benedyktyński nie tylko świetnie smakuje, ale zawarte w nim zioła mają bardzo dobry wpływ na zdrowie naszego organizmu.
SKŁADNIKI
- 3 g owoców jałowca
- 6 g kolendry
- 3 g kminku
- 3 g czarnuszki
- 3 ziarnka pieprzu
- 6 pestek z jabłek
- 1 goździk
- 1/2 g anyżu
- 1 g mięty
- 1/2 g majeranku
- 1/2 g szafranu (lub kurkumy)
- 1l czystej wódki (50%)
- 30 dag cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki zalać wódką i odstawić na dwa tygodnie.
- Po tym czasie płyn zlać do innego naczynia i dodać cukier.
- Przefiltrować do butelki przez watę włożoną w lejek.
- Po kilku dniach likier jest już dobry. Po roku lub dwóch – jeszcze lepszy.