Jest pyszny, ma piękny kolor i dodaje energii. Ten zdrowy koktajl z dyni to mój przepis na udany dzień

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Koktajl dyniowy z dodatkiem daktyli wyróżnia się nie tylko pysznym smakiem. Zawiera wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i minerałów. Dodaje energii, więc idealnie sprawdzi się rano, kiedy jest nam szczególnie potrzebna. Zobaczcie, jak zrobić pełen smaku i zdrowia koktajl dyniowy z daktylami.
Czy koktajl z dyni i daktyli jest zdrowy?
Koktajl z dyni i daktyli jest nie tylko wyjątkowo smaczny. To napój, który bogaty jest w witaminy, minerały i wiele innych prozdrowotnych substancji. Pozytywnie wpływa na prawidłową pracę całego organizmu i dodaje energii. Nie zawiera cukru, więc można go pić nawet podczas diety odchudzającej. Jest bezpieczny dla wegan, ponieważ nie ma w nim ani jednego składnika pochodzenia zwierzęcego. Przygotowuje się go na mleku roślinnym. Bez obaw mogą spożywać go osoby zmagające się z nietolerancją glutenu. Smak koktajlu z dyni i daktyli podkręcają dwie przyprawy, czyli cynamon i kardamon.
Dlaczego koktajl z dyni i daktyli jest zdrowy?
- Dynia – to bogactwo beta-karotenu i wspomagającego metabolizm błonnika. Jest niskokaloryczna, co czyni ją świetnym składnikiem odżywczych i odchudzających koktajli.
- Daktyle – stanowią zdrową alternatywę dla białego cukru i zapewniają dawkę energii. Są bogate w błonnik, dzięki czemu cukier z nich uwalnia się wolniej. Są źródłem potasu, magnezu i miedzi.
- Banan – jest bogaty w potas, który niezbędny jest do prawidłowego funkcjonowania serca i regulacji ciśnienia krwi. Dostarcza łatwo przyswajalnych węglowodanów. W koktajlach nadaje kremowej konsystencji.
- Mleko migdałowe – to doskonała niskokaloryczna baza do koktajli. Nie zawiera glutenu i laktozy. Jest dobrym źródłem witaminy E, która jest silnym antyoksydantem.
Jak zrobić koktajl z dyni i daktyli?
Przepis na smaczny i zdrowy koktajl dyniowy z dodatkiem daktyli jest bardzo łatwy. Przygotowanie nie wymaga skomplikowanych czynności czy nadprzyrodzonych umiejętności. Warto jednak pamiętać, że zanim dynia trafi do blendera, należy ugotować ją w lekko osolonej wodzie. Można to zrobić dzień wcześniej, aby zaoszczędzić czas rano.
Jak więc zrobić pełen smaku i prozdrowotnych składników pomarańczowy koktajl z dyni i daktyli? To łatwy przepis na wyborny napój, który stanowi sporą dawkę witamin i minerałów. Przyda się blender, który połączy wszystkie składniki w gładki koktajl.
- 1. krok – namoczenie daktyli w wodzie
- 2. krok – pokrojenie i ugotowanie w wodzie dyni
- 3. krok – zmiksowanie dyni z daktylami, bananem i mlekiem migdałowym
- 4. krok – doprawienie koktajlu cynamonem i kardamonem
Czym wzbogacić koktajl z dyni i daktyli?
To podstawowy przepis na smaczny i zdrowy koktajl dyniowy z daktylami. Można go modyfikować i dodawać inne produkty, które podkręcą jego smak. Do koktajlu można dodać masło orzechowe, siemię lniane lub nasiona chia, które są bogate w białko. Smak koktajlu podkręci także bogate w zdrowe tłuszcze awokado, kakao czy orzeźwiająca skórka pomarańczowa. Pomarańczowy napój dyniowy z daktylami można też doprawić kurkumą lub szczyptą chili.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka mleka migdałowego
- 200 g dyni bez skóry i pestek
- 1 banan
- 50 g suszonych daktyli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Daktyle pokroić w kostkę. Zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut.
- Dynię pokroić w kostkę o boku około 2 cm. Gotować w osolonej wodzie 10 minut, aż stanie się miękka. Następnie odcedzić i przełożyć do blendera.
- Dodać odcedzone daktyle oraz obranego i pokrojonego w kostkę banana. Wlać mleko migdałowe.
- Zmiksować na gładki koktajl.
- Wsypać cynamon i kardamon. Krótko zmiksować.
- Przelać do szklanek i podawać od razu na śniadanie lub jako przekąskę w ciągu dnia.