Jest pyszny, ma piękny kolor i dodaje energii. Ten zdrowy koktajl z dyni to mój przepis na udany dzień

koktajl z dyni i daktyli
Autor: Shutterstock Dynię zmiksuj z tymi składnikami i tak zacznij dzień. Ten koktajl to porcja zdrowia i energii!
łatwy
20 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Koktajl dyniowy z dodatkiem daktyli wyróżnia się nie tylko pysznym smakiem. Zawiera wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i minerałów. Dodaje energii, więc idealnie sprawdzi się rano, kiedy jest nam szczególnie potrzebna. Zobaczcie, jak zrobić pełen smaku i zdrowia koktajl dyniowy z daktylami.

Czy koktajl z dyni i daktyli jest zdrowy?

Koktajl z dyni i daktyli jest nie tylko wyjątkowo smaczny. To napój, który bogaty jest w witaminy, minerały i wiele innych prozdrowotnych substancji. Pozytywnie wpływa na prawidłową pracę całego organizmu i dodaje energii. Nie zawiera cukru, więc można go pić nawet podczas diety odchudzającej. Jest bezpieczny dla wegan, ponieważ nie ma w nim ani jednego składnika pochodzenia zwierzęcego. Przygotowuje się go na mleku roślinnym. Bez obaw mogą spożywać go osoby zmagające się z nietolerancją glutenu. Smak koktajlu z dyni i daktyli podkręcają dwie przyprawy, czyli cynamon i kardamon.

Dlaczego koktajl z dyni i daktyli jest zdrowy?

  • Dynia – to bogactwo beta-karotenu i wspomagającego metabolizm błonnika. Jest niskokaloryczna, co czyni ją świetnym składnikiem odżywczych i odchudzających koktajli.
  • Daktyle – stanowią zdrową alternatywę dla białego cukru i zapewniają dawkę energii. Są bogate w błonnik, dzięki czemu cukier z nich uwalnia się wolniej. Są źródłem potasu, magnezu i miedzi.
  • Banan – jest bogaty w potas, który niezbędny jest do prawidłowego funkcjonowania serca i regulacji ciśnienia krwi. Dostarcza łatwo przyswajalnych węglowodanów. W koktajlach nadaje kremowej konsystencji.
  • Mleko migdałowe – to doskonała niskokaloryczna baza do koktajli. Nie zawiera glutenu i laktozy. Jest dobrym źródłem witaminy E, która jest silnym antyoksydantem.

Jak zrobić koktajl z dyni i daktyli?

Przepis na smaczny i zdrowy koktajl dyniowy z dodatkiem daktyli jest bardzo łatwy. Przygotowanie nie wymaga skomplikowanych czynności czy nadprzyrodzonych umiejętności. Warto jednak pamiętać, że zanim dynia trafi do blendera, należy ugotować ją w lekko osolonej wodzie. Można to zrobić dzień wcześniej, aby zaoszczędzić czas rano.

Jak więc zrobić pełen smaku i prozdrowotnych składników pomarańczowy koktajl z dyni i daktyli? To łatwy przepis na wyborny napój, który stanowi sporą dawkę witamin i minerałów. Przyda się blender, który połączy wszystkie składniki w gładki koktajl.

  • 1. krok – namoczenie daktyli w wodzie
  • 2. krok – pokrojenie i ugotowanie w wodzie dyni
  • 3. krok – zmiksowanie dyni z daktylami, bananem i mlekiem migdałowym
  • 4. krok – doprawienie koktajlu cynamonem i kardamonem

Czym wzbogacić koktajl z dyni i daktyli?

To podstawowy przepis na smaczny i zdrowy koktajl dyniowy z daktylami. Można go modyfikować i dodawać inne produkty, które podkręcą jego smak. Do koktajlu można dodać masło orzechowe, siemię lniane lub nasiona chia, które są bogate w białko. Smak koktajlu podkręci także bogate w zdrowe tłuszcze awokado, kakao czy orzeźwiająca skórka pomarańczowa. Pomarańczowy napój dyniowy z daktylami można też doprawić kurkumą lub szczyptą chili.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • 200 g dyni bez skóry i pestek
  • 1 banan
  • 50 g suszonych daktyli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Daktyle pokroić w kostkę. Zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut.
  • Dynię pokroić w kostkę o boku około 2 cm. Gotować w osolonej wodzie 10 minut, aż stanie się miękka. Następnie odcedzić i przełożyć do blendera.
  • Dodać odcedzone daktyle oraz obranego i pokrojonego w kostkę banana. Wlać mleko migdałowe.
  • Zmiksować na gładki koktajl.
  • Wsypać cynamon i kardamon. Krótko zmiksować.
  • Przelać do szklanek i podawać od razu na śniadanie lub jako przekąskę w ciągu dnia.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej