Do kawy dodaj lody i pastę z tych orzechów. To najlepszy napój na upały

mrożona kawa pistacjowa
Autor: Shutterstock Oto przepis na najlepszą mrożoną kawę pistacjową. Zachwyca wyglądem i smakiem.
łatwy
5 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Co jest najlepsze na upały? Mrożona kawa z dodatkiem lodów i pasty z orzechów pistacjowych to hit tego lata. Orzeźwia, chłodzi i dodaje energii. Jest pyszna i aromatyczna. Ten wyśmienity letni napój serwuje mnóstwo kawiarni, ale łatwo i szybko obłędną mrożoną kawę pistacjową można zrobić w domu. Zobaczcie, jak ją samodzielnie przygotować.

Co daje kawa mrożona?

Kawa mrożona to pyszny i aromatyczny napój, który sprawdzi się podczas upałów. Kawę serwuje się na zimno, więc doskonale chłodzi. Jest orzeźwiająca i dodaje energii. Świetnie gasi pragnienie. W internecie znajduje się sporo przepisów na ten letni napój, ale w tym roku hitem jest mrożona kawa pistacjowa. Ma obłędny smak i apetyczny wygląd. Dzięki dodatkowi pasty pistacjowej zyskuje nowy i niepowtarzalny smak.

Jak zrobić w domu pyszną kawę mrożoną?

Mrożona kawa pistacjowa jest dostępna w wielu polskich kawiarniach. W tym roku zimna kawa o smaku pistacji jest przebojem i bije na głowę inne propozycje. Jednak za taką przyjemność w lokalu trzeba zapłacić dość wygórowaną cenę. Rozwiązaniem jest przygotowanie kawy mrożonej o smaku orzechów pistacjowych w domu. Przepis nie jest skomplikowany, a lista składników zawiera proste produkty, które bez trudu można kupić w prawie każdym sklepie. Czas przygotowania to tylko kilka minut.

Jak więc przygotować dwie obłędne mrożone kawy z dodatkiem pasty pistacjowej? Przepis jest nie tylko łatwy, ale i szybki.

  • 1. krok – zaparzenie espresso
  • 2. krok – nałożenie do wysokich szklanek pasty pistacjowej i lodów oraz wlanie kawy
  • 3. krok – uzupełnienie porcji mrożonej kawy spienionym mlekiem i udekorowanie bitą śmietaną

Jak podawać kawę mrożoną?

Pyszna i aromatyczna kawa pistacjowa to energetyczny i orzeźwiający napój na lato. Oprócz tego, że świetnie smakuje, prezentuje się wyjątkowo apetycznie. Jak zrobić ładną kawę mrożoną? Z tym przepisem kawa na zimno wzbogacona pastą z orzechów pistacjowych uda się już za pierwszym razem i zachwyci wyglądem.

Mrożoną kawę pistacjową podaje się w wysokich szklankach. Można wykorzystać specjalne szklanki do caffè latte. Najpierw należy wysmarować je od wewnątrz pastą pistacjową, a następnie nałożyć lody pistacjowe i śmietankowe oraz wlać kawę. Szklanki uzupełnia się spienionym mlekiem. Wierzch można dodatkowo udekorować bitą śmietaną i posypać posiekanymi pistacjami lub skropić syropem karmelowym. Sprawdzi się też polewa czekoladowa.

SKŁADNIKI

  • 100 ml świeżo zaparzonego espresso
  • 4 łyżki kremu pistacjowego
  • 2 gałki lodów śmietankowych
  • 2 gałki lodów pistacjowych

  • dodatkowo:
  • spienione mleko
  • bita śmietana

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wysokie szklanki wysmarować od wewnątrz kremem pistacjowym.
  • Włożyć po jednej kulce lodów śmietankowych i pistacjowych, dociskając łyżką i formując dołek. Wlać kawę.
  • Uzupełnić spienionym mlekiem i udekorować bitą śmietaną.
  • Podawać od razu podczas upalnych dni.
Kawa dobra na wszystko: poznaj właściwości kawy
Anna Szulc-Górska
więcej