Do kawy dodaj lody i pastę z tych orzechów. To najlepszy napój na upały
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Co jest najlepsze na upały? Mrożona kawa z dodatkiem lodów i pasty z orzechów pistacjowych to hit tego lata. Orzeźwia, chłodzi i dodaje energii. Jest pyszna i aromatyczna. Ten wyśmienity letni napój serwuje mnóstwo kawiarni, ale łatwo i szybko obłędną mrożoną kawę pistacjową można zrobić w domu. Zobaczcie, jak ją samodzielnie przygotować.
Co daje kawa mrożona?
Kawa mrożona to pyszny i aromatyczny napój, który sprawdzi się podczas upałów. Kawę serwuje się na zimno, więc doskonale chłodzi. Jest orzeźwiająca i dodaje energii. Świetnie gasi pragnienie. W internecie znajduje się sporo przepisów na ten letni napój, ale w tym roku hitem jest mrożona kawa pistacjowa. Ma obłędny smak i apetyczny wygląd. Dzięki dodatkowi pasty pistacjowej zyskuje nowy i niepowtarzalny smak.
Jak zrobić w domu pyszną kawę mrożoną?
Mrożona kawa pistacjowa jest dostępna w wielu polskich kawiarniach. W tym roku zimna kawa o smaku pistacji jest przebojem i bije na głowę inne propozycje. Jednak za taką przyjemność w lokalu trzeba zapłacić dość wygórowaną cenę. Rozwiązaniem jest przygotowanie kawy mrożonej o smaku orzechów pistacjowych w domu. Przepis nie jest skomplikowany, a lista składników zawiera proste produkty, które bez trudu można kupić w prawie każdym sklepie. Czas przygotowania to tylko kilka minut.
Jak więc przygotować dwie obłędne mrożone kawy z dodatkiem pasty pistacjowej? Przepis jest nie tylko łatwy, ale i szybki.
- 1. krok – zaparzenie espresso
- 2. krok – nałożenie do wysokich szklanek pasty pistacjowej i lodów oraz wlanie kawy
- 3. krok – uzupełnienie porcji mrożonej kawy spienionym mlekiem i udekorowanie bitą śmietaną
Jak podawać kawę mrożoną?
Pyszna i aromatyczna kawa pistacjowa to energetyczny i orzeźwiający napój na lato. Oprócz tego, że świetnie smakuje, prezentuje się wyjątkowo apetycznie. Jak zrobić ładną kawę mrożoną? Z tym przepisem kawa na zimno wzbogacona pastą z orzechów pistacjowych uda się już za pierwszym razem i zachwyci wyglądem.
Mrożoną kawę pistacjową podaje się w wysokich szklankach. Można wykorzystać specjalne szklanki do caffè latte. Najpierw należy wysmarować je od wewnątrz pastą pistacjową, a następnie nałożyć lody pistacjowe i śmietankowe oraz wlać kawę. Szklanki uzupełnia się spienionym mlekiem. Wierzch można dodatkowo udekorować bitą śmietaną i posypać posiekanymi pistacjami lub skropić syropem karmelowym. Sprawdzi się też polewa czekoladowa.
SKŁADNIKI
- 100 ml świeżo zaparzonego espresso
- 4 łyżki kremu pistacjowego
- 2 gałki lodów śmietankowych
- 2 gałki lodów pistacjowych
dodatkowo:- spienione mleko
- bita śmietana
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wysokie szklanki wysmarować od wewnątrz kremem pistacjowym.
- Włożyć po jednej kulce lodów śmietankowych i pistacjowych, dociskając łyżką i formując dołek. Wlać kawę.
- Uzupełnić spienionym mlekiem i udekorować bitą śmietaną.
- Podawać od razu podczas upalnych dni.