Do domowej lemoniady dodaję te aromatyczne kwiaty. Ten napój najlepiej orzeźwia w ciepłe dni

lemoniada z czarnym bzem
Autor: Shutterstock
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Wiosna jest już w pełni. Warto korzystać z jej darów i robić pyszne dania i napoje. Oprócz nowalijek właśnie rozpoczyna się sezon na czarny bez. Jak wykorzystać go w kuchni? W tym roku hitem jest orzeźwiająca lemoniada z dodatkiem kwiatów czarnego bzu. Oto banalnie łatwy przepis na idealnie słodki i pełen smaku napój, który z łatwością można zrobić w domu.

Co zrobić z czarnym bzem?

Czarny bez, a szczególnie jego kwiaty, to roślina o wielu zastosowaniach. Sprawdza się w przepisach kulinarnych i jest wykorzystywana w medycynie naturalnej. Z kwiatów czarnego bzu można przygotować pyszny i orzeźwiający syrop, który świetnie pasuje do herbaty, drinków czy deserów. Sprawdzi się w formie prozdrowotnego naparu, który wykazuje działanie przeciwgorączkowe i stanowi naturalny lek na przeziębienie. Kwiaty czarnego bzu można też usmażyć w cieście naleśnikowym. Powstanie z nich aromatyczny ocet i domowe wino. To również wyborny składnik domowej lemoniady, która orzeźwi w ciepłe dni. Przepis na ten pełen smaku napój znajdziecie poniżej.

Lemoniada z czarnym bzem – składniki

Czarny bez już kwitnie. To najlepszy czas, aby zebrać jego kwiaty i wykorzystać je do zrobienia domowej lemoniady. Aby przygotować litr tego orzeźwiającego napoju, należy zaopatrzyć się w kilka niedrogich produktów. Z łatwością można je kupić w wielu sklepach spożywczych.

Co więc jest potrzebne, aby zrobić domową lemoniadę? Lista składników jest krótka i obejmuje takie produkty jak:

  • kwiaty czarnego bzu
  • woda – mineralna bez gazu lub przegotowana i ostudzona
  • cytryna
  • słodzidło – cukier, miód lub syrop klonowy

Jak zrobić lemoniadę z czarnym bzem?

Przepis na pyszną i orzeźwiającą lemoniadę z dodatkiem kwiatów czarnego bzu jest prosty i szybki. Należy jednak pamiętać, że zanim dzbanek z lemoniadą trafi na stół, napój powinien się chłodzić w lodówce przez minimum dwie godziny.

Kwiatów czarnego bzu nie powinno się myć, ponieważ są bardzo delikatne i szybko mogą stracić swój piękny aromat. Dlatego najlepiej kilka razy nimi potrząsnąć, aby usunąć pyłki i małe owady. Ostatecznie można zanurzyć baldachy w wodzie, ale nie myć ich pod silnym strumieniem.

Jak więc przygotować w domowych warunkach wyborną lemoniadę z dodatkiem kwiatów czarnego bzu? Przepis na ten orzeźwiający napój dobrze jest mieć pod ręką, ponieważ w ciepłe wiosenne i letnie dni często będzie wykorzystywany.

  • 1. krok – wymieszanie wody z miodem lub innym słodzidłem
  • 2. krok – oczyszczenie kwiatów czarnego bzu
  • 3. krok – przełożenie do dzbanka czarnego bzu i plasterków cytryny i wlanie wody
  • 4. krok – schłodzenie lemoniady z czarnego bzu w lodówce

SKŁADNIKI

  • 1 litr wody (mineralnej niegazowanej lub przegotowanej i ostudzonej)
  • 8 baldachów świeżych kwiatów czarnego bzu
  • 2 cytryny
  • 3 łyżki cukru, miodu lub syropu klonowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wodę wymieszać z cukrem, miodem lub syropem klonowym.
  • Zebrane kwiaty czarnego bzu delikatnie otrząsnąć i przełożyć do dzbanka
  • Dodać sparzone wrzątkiem i pokrojone w plasterki cytryny.
  • Wlać wodę i delikatnie wymieszać.
  • Wstawić do lodówki na 2 godziny.
  • Podawać schłodzoną w ciepłe dni.
Beszamel: Czarny bez - Właściwości
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej