Do domowej lemoniady dodaję te aromatyczne kwiaty. Ten napój najlepiej orzeźwia w ciepłe dni

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Wiosna jest już w pełni. Warto korzystać z jej darów i robić pyszne dania i napoje. Oprócz nowalijek właśnie rozpoczyna się sezon na czarny bez. Jak wykorzystać go w kuchni? W tym roku hitem jest orzeźwiająca lemoniada z dodatkiem kwiatów czarnego bzu. Oto banalnie łatwy przepis na idealnie słodki i pełen smaku napój, który z łatwością można zrobić w domu.
Co zrobić z czarnym bzem?
Czarny bez, a szczególnie jego kwiaty, to roślina o wielu zastosowaniach. Sprawdza się w przepisach kulinarnych i jest wykorzystywana w medycynie naturalnej. Z kwiatów czarnego bzu można przygotować pyszny i orzeźwiający syrop, który świetnie pasuje do herbaty, drinków czy deserów. Sprawdzi się w formie prozdrowotnego naparu, który wykazuje działanie przeciwgorączkowe i stanowi naturalny lek na przeziębienie. Kwiaty czarnego bzu można też usmażyć w cieście naleśnikowym. Powstanie z nich aromatyczny ocet i domowe wino. To również wyborny składnik domowej lemoniady, która orzeźwi w ciepłe dni. Przepis na ten pełen smaku napój znajdziecie poniżej.
Lemoniada z czarnym bzem – składniki
Czarny bez już kwitnie. To najlepszy czas, aby zebrać jego kwiaty i wykorzystać je do zrobienia domowej lemoniady. Aby przygotować litr tego orzeźwiającego napoju, należy zaopatrzyć się w kilka niedrogich produktów. Z łatwością można je kupić w wielu sklepach spożywczych.
Co więc jest potrzebne, aby zrobić domową lemoniadę? Lista składników jest krótka i obejmuje takie produkty jak:
- kwiaty czarnego bzu
- woda – mineralna bez gazu lub przegotowana i ostudzona
- cytryna
- słodzidło – cukier, miód lub syrop klonowy
Jak zrobić lemoniadę z czarnym bzem?
Przepis na pyszną i orzeźwiającą lemoniadę z dodatkiem kwiatów czarnego bzu jest prosty i szybki. Należy jednak pamiętać, że zanim dzbanek z lemoniadą trafi na stół, napój powinien się chłodzić w lodówce przez minimum dwie godziny.
Kwiatów czarnego bzu nie powinno się myć, ponieważ są bardzo delikatne i szybko mogą stracić swój piękny aromat. Dlatego najlepiej kilka razy nimi potrząsnąć, aby usunąć pyłki i małe owady. Ostatecznie można zanurzyć baldachy w wodzie, ale nie myć ich pod silnym strumieniem.
Jak więc przygotować w domowych warunkach wyborną lemoniadę z dodatkiem kwiatów czarnego bzu? Przepis na ten orzeźwiający napój dobrze jest mieć pod ręką, ponieważ w ciepłe wiosenne i letnie dni często będzie wykorzystywany.
- 1. krok – wymieszanie wody z miodem lub innym słodzidłem
- 2. krok – oczyszczenie kwiatów czarnego bzu
- 3. krok – przełożenie do dzbanka czarnego bzu i plasterków cytryny i wlanie wody
- 4. krok – schłodzenie lemoniady z czarnego bzu w lodówce
SKŁADNIKI
- 1 litr wody (mineralnej niegazowanej lub przegotowanej i ostudzonej)
- 8 baldachów świeżych kwiatów czarnego bzu
- 2 cytryny
- 3 łyżki cukru, miodu lub syropu klonowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wodę wymieszać z cukrem, miodem lub syropem klonowym.
- Zebrane kwiaty czarnego bzu delikatnie otrząsnąć i przełożyć do dzbanka
- Dodać sparzone wrzątkiem i pokrojone w plasterki cytryny.
- Wlać wodę i delikatnie wymieszać.
- Wstawić do lodówki na 2 godziny.
- Podawać schłodzoną w ciepłe dni.