Zacznij dzień słodko. Naleśniki w stylu cynamonowych bułeczek
Dieta wegetariańska
Proste połączenie klasycznych naleśników ze smakiem, który uwielbiają niemal wszyscy. Naleśniki à la cynamonki to idealny pomysł na niesamowite śniadanie, które podbije serca każdego, kto tylko ich spróbuje. Rozpłyń się w tym wspaniałym smaku, przy którym nie będzie trzeba się zbytnio napracować.
2 pyszności w cenie 1. Te naleśniki zachwycają
Naleśniki i cynamonki to bez wątpienia jedne z najpopularniejszych potraw - w szczególności jeśli chodzi o śniadanie na słodko. Teraz jednak nie musisz między nimi wybierać! Rozkoszuj się uwielbianymi smakami w jednym daniu. Wystarczy kilka chwil na przygotowanie.
Naleśniki à la cynamonki to prosty sposób na bajecznie pyszne śniadanie, które zachwyci całą rodzinę, a wcale nie jest trudne w przygotowaniu. Wystarczy kilka podstawowych składników, by móc się rozkoszować tym śniadaniem niczym z najlepszej restauracji.
Podkręć śniadanie na maksa. Dodaj te produkty
Jeśli chcemy jeszcze bardziej podkręcić nasze naleśniki w stylu cynamonek, możemy je polać domowym lukrem waniliowym. Wystarczy wymieszać 100 g cukru pudru z kilkoma kroplami ekstraktu waniliowego i 2 łyżkami mleka. To naprawdę wspaniały pomysł na aromatyczne śniadanie.
Jeśli chcemy możemy dodatkowo posypać je posiekanymi orzechami, na przykład włoskimi czy pekan. Świetnym pomysłem będzie również dodatek karmelizowanych na maśle jabłek z cynamonem. Jednak nawet podstawowa wersja zachwyci swoją głębią smaku i aromatu.
SKŁADNIKI
- Naleśniki:
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 100 ml wody (najlepiej gazowanej)
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka oleju
- Nadzienie:
- 3 łyżki masła rozpuszczonego
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W misce mieszamy jajka, mleko, wodę, cukier, sól i wanilię.
- Dodajemy mąkę i miksujemy, aż do uzyskania gładkiego ciasta.
- Dolewamy olej i mieszamy.
- Odstawiamy na około 15 minut.
- Smażymy naleśniki z obu stron na rozgrzanej patelni.
- Wszystkie składniki do nadzienie dokładnie mieszamy.
- Rozmasowujemy cienką warstwę nadzienia na każdym naleśniku.
- Zwijamy je w rulony lub składany w trójkąt.
- ALTERNATYWA:
- Podczas smażenia, na każdym naleśniku tworzymy spiralę z nadzienia. Będą smakowały obłędnie i wyglądały dosłownie bajecznie.