Mieszam z mlekiem i dodaję do ciasta. Naleśniki z tym dodatkiem są łatwe i smakują bosko

Dieta wegetariańska
Naleśniki to jedna z najpopularniejszych potraw w naszym kraju. Są pyszne, uniwersalne i pasują do nich różne dodatki. Ten przepis to nowość, która zaskoczy składnikami i pysznym smakiem. Przygotowane według niego naleśniki są cienkie, elastyczne i w sam raz słodkie. Ich tajemnicą jest mleko skondensowane, które sprawia, że są tak dobre. Oto prosty przepis na znakomite naleśniki z mlekiem skondensowanym.
Czy do naleśników można użyć mleka skondensowanego?
Jeżeli zastanawiacie się nad tym, czy można zrobić naleśniki z mlekiem skondensowanym, odpowiedź znajdziecie w tym prostym przepisie. Ten rodzaj mleka idealnie sprawdzi się jako składnik pysznych domowych naleśników. Warto jednak wiedzieć, jak zrobić to prawidłowo.
W tym przepisie wykorzystuje się mleko skondensowane niesłodzone. Jest dość gęste, więc należy je rozcieńczyć. Najlepiej zrobić to, mieszając mleko skondensowane z mlekiem krowim. Można też wykorzystać napój roślinny lub wodę. Dzięki temu ciasto będzie miało doskonałą konsystencję. Naleśniki wychodzą cienkie i elastyczne, a po nałożeniu nadzienia nie rwą się.
Jak zrobić naleśniki z mlekiem skondensowanym?
Przepis na wyborne naleśniki z mlekiem skondensowanym nie jest skomplikowany. Ta receptura jest bardzo podobna do tradycyjnej. Wykorzystuje się te same proste proste produkty z jednym dodatkiem. Mowa oczywiście o mleku skondensowanym, które odpowiada za znakomity smak naleśników.
Jak więc usmażyć furę wyśmienitych naleśników z dodatkiem mleka skondensowanego? Z tym przepisem jest to łatwe i szybkie, ale trzeba postępować według kolejnych kroków podanych w przepisie. Do smażenia najlepiej sprawdzi się masło klarowane, która nada przyjemnego maślanego smaku. Naleśniki z mlekiem skondensowanym należy smażyć na średnim ogniu i sprawdzać, czy się zbyt szybko nie przypalają.
- 1. krok – przygotowanie ciasta na naleśniki z mlekiem skondensowanym
- 2. krok – odstawienie ciasta do odpoczęcia
- 3. krok – usmażenie naleśników z mlekiem skondensowanym na maśle na patelni
Jak podawać naleśniki z mlekiem skondensowanym?
Ten przepis warto zapisać, ponieważ wystarczy raz przygotować według niego naleśniki z mlekiem skondensowanym, aby na dłużej zagościły w domowym menu. To naleśniki na słodko, więc najlepiej smakują z takimi dodatkami. Można podać do nich sezonowe owoce jak truskawki, borówki, brzoskwinie czy maliny. Sprawdzą się też dżemy i powidła śliwkowe. Naleśniki dobrze łączą się z masłem orzechowym, naturalnym jogurtem i polewą czekoladową. W każdej wersji naleśniki z mlekiem skondensowanym smakują wybornie i zachwycą smakiem każdego.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego
- 2 jajka
- 2 łyżki roztopionego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- masło klarowane do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesiać mąkę z solą. Wlać mleko i mleko skondensowane. Wbić jajka i wsypać cukier puder. Miksować na wysokich obrotach, aż składniki się połączą.
- Cały czas miksując, stopniowo wlewać roztopione masło, aż powstanie gładkie ciasto.
- Odstawić na 10 minut, aby ciasto odpoczęło.
- Na patelni roztopić masło klarowane i nakładać porcje ciasta. Smażyć naleśniki z obu stron, aż staną się złote. Po usmażeniu przekładać na talerz i przykryć drugim, aby nie ostygły.
- Podawać na ciepło lub po ostygnięciu z sezonowymi owocami, dżemem, polewą czekoladową lub bitą śmietaną.