Lekkie jak chmurka i pełne malin. Te domowe placuszki jogurtowe zachwycą i małych, i dużych
Dieta wegetariańska
Co można zrobić z malinami na szybko? Najlepiej wybrać ten prosty przepis i usmażyć wyśmienite placki jogurtowe z dodatkiem tych sezonowych owoców. Paluszki z malinami są wyjątkowo dobre, w sam raz słodkie i bardzo łatwe do samodzielnego przygotowania. To świetny pomysł na śniadanie, deser lub przekąskę, która zastąpi gotowe produkty ze sklepu. Zobaczcie, jak zrobić puszyste placki jogurtowe z malinami.
Z czego można zrobić placki?
W tym sprawdzonym przepisie pyszne placki wzbogacone słodkimi malinami przygotowuje się z prostych produktów. Są łatwo dostępne w prawie każdym sklepie spożywczym. Właśnie teraz rozpoczyna się sezon na maliny. Niestety nie trwa zbyt długo, dlatego warto z niego korzystać, ile się da. Na początek poleca się przepis na smakowite placuszki jogurtowe z dodatkiem malinek.
Co więc jest potrzebne, aby usmażyć furę domowych placków z dodatkiem sezonowych owoców? Lista składników jest krótka. Możliwe, że większość niezbędnych produktów macie w domu i nawet wyjście do sklepu nie będzie konieczne. Aby usmażyć placki jogurtowe, należy zaopatrzyć się w takie składniki jak:
- maliny
- mąka pszenna
- jogurt naturalny
- jajka
- proszek do pieczenia
- cukier z prawdziwą wanilią
- olej do smażenia
Jak zrobić placki z malinami?
Puszyste placuszki przygotowane na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem słodkich malin nie są trudne. Przepis został podzielony na kilka prostych kroków. Nawet mikser nie jest potrzebny. Przyda się natomiast miska, łopatka, łyżka i patelnia.
Przepis na znakomite placki jogurtowe, których smak podkręcają maliny, jest szybki. Wystarczy połączyć składniki w odpowiedniej kolejności i usmażyć placki. Przygotowanie nie powinno zająć więcej niż 15 minut.
Jak więc usmażyć furę pysznych i idealnie słodkich placków z jogurtem i malinami? Z tym przepisem udadzą się już za pierwszym razem.
- 1. krok – wymieszanie jogurtu z jajkami i cukrem z wanilią
- 2. krok – połączenie masy jogurtowej z mąką pszenną, proszkiem do pieczenia i malinami
- 3. krok – usmażenie placków z malinami na patelni
Jak podawać placki jogurtowe z malinami?
Smakowite placuszki z jogurtem i malinami świetnie smakują na letnie śniadanie na słodko. To propozycja na deser oraz przekąskę, która idealnie zastąpi gotowe batoniki, drożdżówki i wafelki ze sklepu. Zaletą tych malinowych placków jest to, że można serwować je i na ciepło, i na zimno.
Placki jogurtowe z malinami doskonale smakują same, ale równie dobre są z różnymi dodatkami. Można podać do nich jogurt, miód lub syrop klonowy. Dobrym dodatkiem są też domowe dżemy. Placki malinowe można oprószyć cukrem pudrem, skropić polewą czekoladową lub posypać prażonymi płatkami migdałowymi. W każdej wersji placki jogurtowe z malinami smakują obłędnie.
SKŁADNIKI
- 300 g jogurtu naturalnego
- 175 g mąki pszennej
- 150 g malin
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jogurt przelać do miski. Wbić jajka i wsypać cukier z wanilią. Wymieszać.
- Wsypać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wymieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
- Dodać maliny i delikatnie wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta i formować okrągłe placki. Smażyć z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Po usmażeniu przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać na ciepło oprószone cukrem pudrem.