Doskonałe fit naleśniki z 3 składników. Dietetyczny przepis na śniadanie lub deser

naleśniki z mascarpone
Autor: Shutterstock Dietetyczne naleśniki w 20 minut? Połącz mascarpone z jajkami i kakao.
łatwy
20 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pyszne i lekkie jak chmurka naleśniki można zrobić łatwo, szybko i przyjemnie. Wystarczy wybrać ten sprawdzony przepis. Usmażone według niego naleśniki są nie tylko pyszne, ale i niskokaloryczne. Potrzebne są trzy popularne składniki i 20 minut wolnego czasu. Poznajcie, prosty przepis na dietetyczne naleśniki z mascarpone, które są idealne na diecie.

Naleśniki z mascarpone – składniki

Do usmażenie pysznych niskokalorycznych naleśników potrzebne są tylko trzy produkty. Wszystkie składniki można bez trudu kupić w prawie każdym sklepie i są dostępne przez cały rok.

Sekretem tych smacznych fit naleśników jest to, że robi się je bez użycia mąki i białego cukru. Właśnie dlatego są tak lekkie i polecane podczas diety odchudzającej. Świetnie sprawdzą się na przykład na diecie ketogenicznej.

Czy serek mascarpone nadaje się do naleśników? Ten prosty przepis doskonale odpowiada na to pytanie. Ciasto na naleśniki z dodatkiem tego włoskiego serka jest puszyste i ma przyjemną konsystencję. Naleśniki smakują wybornie i smakują każdemu.

Co więc jest potrzebne, aby usmażyć furę pysznych dietetycznych naleśników? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:

  • serek mascarpone
  • jajka
  • kakao
  • masło klarowane do smażenia

Jak zrobić naleśniki z mascarpone?

Jak usmażyć wyjątkowo dobre czekoladowe naleśniki z dodatkiem włoskiego serka mascarpone? Przepis jest bardzo łatwy, a przygotowanie szybkie. Pyszne dietetyczne naleśniki robi się w dwóch krokach. Wystarczy zmiksować składniki do ciasta, czyli mascarpone, jajka i kakao. Kiedy składniki połączą się w jednolite ciasto, za pomocą łyżki nakłada się je na patelnię i smaży nieduże naleśniki. Gotowe!

Jak podawać naleśnik z mascarpone?

Wyborne dietetyczne naleśniki przygotowane na bazie serka mascarpone to propozycja na fit śniadanie lub lekki deser. Najlepiej smakują na słodko. Można podać do nich śmietanę lub jogurt naturalny i świeże sezonowe owoce. Pysznie komponują się z polewą czekoladową lub masłem orzechowy. Doskonale łączą się z miodem i syropem klonowym.

SKŁADNIKI

  • 300 g serka mascarpone
  • 2 jaja
  • 2 łyżki kakao
  • masło klarowane do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przełożyć serek mascarpone. Wbić jajka i wsypać kakao. Zmiksować do połączenia składników.
  • Na patelni roztopić masło klarowane. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta i smażyć pod przykryciem, aż brzegi zaczną się wywijać. Przełożyć na drugą stronę i smażyć pod przykryciem około 2 minut.
  • Podawać na śniadanie ze śmietaną i ulubionymi owocami.
Co to jest mascarpone? Co warto wiedzieć o tym włoskim serku?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej