Doskonałe fit naleśniki z 3 składników. Dietetyczny przepis na śniadanie lub deser
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Pyszne i lekkie jak chmurka naleśniki można zrobić łatwo, szybko i przyjemnie. Wystarczy wybrać ten sprawdzony przepis. Usmażone według niego naleśniki są nie tylko pyszne, ale i niskokaloryczne. Potrzebne są trzy popularne składniki i 20 minut wolnego czasu. Poznajcie, prosty przepis na dietetyczne naleśniki z mascarpone, które są idealne na diecie.
Naleśniki z mascarpone – składniki
Do usmażenie pysznych niskokalorycznych naleśników potrzebne są tylko trzy produkty. Wszystkie składniki można bez trudu kupić w prawie każdym sklepie i są dostępne przez cały rok.
Sekretem tych smacznych fit naleśników jest to, że robi się je bez użycia mąki i białego cukru. Właśnie dlatego są tak lekkie i polecane podczas diety odchudzającej. Świetnie sprawdzą się na przykład na diecie ketogenicznej.
Czy serek mascarpone nadaje się do naleśników? Ten prosty przepis doskonale odpowiada na to pytanie. Ciasto na naleśniki z dodatkiem tego włoskiego serka jest puszyste i ma przyjemną konsystencję. Naleśniki smakują wybornie i smakują każdemu.
Co więc jest potrzebne, aby usmażyć furę pysznych dietetycznych naleśników? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:
- serek mascarpone
- jajka
- kakao
- masło klarowane do smażenia
Jak zrobić naleśniki z mascarpone?
Jak usmażyć wyjątkowo dobre czekoladowe naleśniki z dodatkiem włoskiego serka mascarpone? Przepis jest bardzo łatwy, a przygotowanie szybkie. Pyszne dietetyczne naleśniki robi się w dwóch krokach. Wystarczy zmiksować składniki do ciasta, czyli mascarpone, jajka i kakao. Kiedy składniki połączą się w jednolite ciasto, za pomocą łyżki nakłada się je na patelnię i smaży nieduże naleśniki. Gotowe!
Jak podawać naleśnik z mascarpone?
Wyborne dietetyczne naleśniki przygotowane na bazie serka mascarpone to propozycja na fit śniadanie lub lekki deser. Najlepiej smakują na słodko. Można podać do nich śmietanę lub jogurt naturalny i świeże sezonowe owoce. Pysznie komponują się z polewą czekoladową lub masłem orzechowy. Doskonale łączą się z miodem i syropem klonowym.
SKŁADNIKI
- 300 g serka mascarpone
- 2 jaja
- 2 łyżki kakao
- masło klarowane do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przełożyć serek mascarpone. Wbić jajka i wsypać kakao. Zmiksować do połączenia składników.
- Na patelni roztopić masło klarowane. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta i smażyć pod przykryciem, aż brzegi zaczną się wywijać. Przełożyć na drugą stronę i smażyć pod przykryciem około 2 minut.
- Podawać na śniadanie ze śmietaną i ulubionymi owocami.