Biorę blender i 2 składniki. W kwadrans mam furę pysznych i lekkich naleśników

naleśniki z jogurtem
Autor: Shutterstock Naleśniki zrobisz z 2 składników i szczypty soli. Można je jeść nawet na diecie.
łatwy
15 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Naleśniki są jednym z najpopularniejszych polskich dań. Przepisów na ten domowy klasyk nie brakuje, a w sieci ciągle pojawiają się nowe receptury. Nowością są naleśniki, które można zrobić z dwóch składników i szczypty soli. Nie ma w nich mąki pszennej, mleka, ani cukru. Są pyszne, zdrowe i lekkie jak chmurka. Zobaczcie, jak zrobić pyszne naleśniki z dwóch składników.

Czy z jogurtu można zrobić naleśniki?

Tradycyjne naleśniki składają się z mąki pszennej, jajek, mleka i cukru. W niektórych przepisach do ciasta naleśnikowego dodaje się odrobinę masła. W tej nowej recepturze na liście składników nie ma ani mąki, ani cukru, ani tłuszczu. Nie dodaje się nawet mleka. Z czego więc robi się te naleśniki?

Jak się okazuje, aby usmażyć furę domowych naleśników, wystarczą dwa produkty i szczypta soli oraz masło klarowane do smażenia. Pyszne i zdrowe naleśniki przygotowane według tego sprawdzonego przepisu robi się z jajek i gęstego jogurtu naturalnego. Tylko tyle wystarczy, aby zrobić wyśmienite naleśniki.

Jak zrobić naleśniki z jogurtu?

Przepis na znakomite naleśniki przygotowane na bazie gęstego jogurtu naturalnego nie jest skomplikowany. Wystarczy kilka minut, aby przygotować masę naleśnikową. Przyda się do tego blender. Przepis na jogurtowe naleśniki jest też szybki. Czas przyrządzenia ciasta i usmażenie naleśników to tylko kilkanaście minut.

Jak więc usmażyć domowe naleśniki z jogurtu naturalnego? Wystarczy połączyć jajka z jogurtem i szczyptą soli. Składniki najlepiej zmiksować za pomocą blendera. Nie trzeba czekać, aż ciasto odpocznie. Naleśniki smaży się z obu stron na maśle klarowanym na patelni. Ciasto warto nakładać za pomocą łyżki wazowej i rozprowadzić po powierzchni, wykonując okrężne ruchy patelnią. Po usmażeniu naleśniki przekłada się na talerz i przykrywa drugim, aby nie ostygły.

Jak podawać naleśniki z jogurtu?

Pyszne i lekkie naleśniki z jogurtu to danie uniwersalne i można je jeść nawet na diecie odchudzającej. Można serwować je przez cały dzień i podawać z wytrawnymi lub słodkimi dodatkami. To pomysł na wyśmienite śniadanie na słodko. Doskonale smakują z masłem orzechowym, jogurtem i świeżymi owocami. Naleśniki przyrządzone według tego przepisu sprawdzą się też na obiad i na kolację. Wystarczy podać je z pieczarkowym farszem lub zapiec z wędliną, serem i warzywami. Z naleśników na jogurcie można też zrobić oryginalne przekąski imprezowe.

SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • 100 g gęstego jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • masło klarowane do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do naczynia blendera przełożyć jogurt, wbić jajka i wsypać szczyptę soli. Dokładnie zblendować, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
  • Na patelni roztopić masło. Za pomocą łyżki wazowej nakładać porcje ciasta, rozprowadzając je po całej powierzchni patelni. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
  • Podawać ze słodkimi lub wytrawnymi dodatkami na śniadanie, obiad lub kolację.
Beszamel: Jogurt naturalny
Anna Szulc-Górska
więcej