Tradycyjne naleśniki krok po kroku

2018-04-17
Tradycyjne naleśniki krok po kroku
Autor: Shutterstock Naleśniki są łatwe w przygotowaniu, a mogą stanowić bazę wielu pysznych dań
łatwy
15 min
4

Przepisów na najlepsze naleśniki jest tak wiele, jak osób, które je przygotowują. Warto jednak wypróbować najpierw tradycyjny przepis. Na jego podstawie można eksperymentować z dodatkami, a ciasto nadaje się do przyrządzania różnorodnych naleśników. Co ważne, przepis jest bardzo łatwy!

Zobacz inne przepisy na NALEŚNIKI

Składniki

4 szklanki mąki pszennej

2 szklanki mleka

2 szklanki wody

2 jajka

szczypta soli

olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Wbijamy do miski jajka, dodajemy mleko, sól i mieszamy, dodajemy mąkę, znów mieszamy i dolewamy wodę. Znów mieszamy, dbając, by ciasto stało się jednolite i nie miało grudek. Możemy mieszać łyżką, widelcem, albo specjalna mątewką.

Żeby ciasto nie przywierało do patelni, warto  dodać do masy około 2 łyżek oleju. Nie jest to konieczne, jeśli smażymy naleśniki na teflonowej patelni, z warstwą zapobiegającą przywieraniu potraw. Ciasto naleśnikowe powinno być dość rzadkie, podobne do śmietany, tak, by można je było nalewać na patelnię.

Naleśniki możemy usmażyć tylko z jednej strony, jeśli warstwa ciasta była cienka. Jeśli wolimy naleśniki grubsze i bardziej rumiane, warto opanować sztukę podrzucania naleśnika w powietrze, tak, by obrócił się w locie i wylądował do góry nieusmażoną stroną na patelni.

Naleśniki przewracamy, gdy ciasto zaczyna lekko odstawać od brzegu. Podczas smażenia pierwszego naleśnika patelnia powinna być dobrze rozgrzana i naoliwiona. Jeśli używamy patelni żeliwnej, trzeba pamiętać, by naczynia nie myć po użyciu, tylko przetrzeć do czysta papierowym ręcznikiem.