Tradycyjne naleśniki krok po kroku
2021-03-31
łatwy
15 min
4
Przepisów na najlepsze naleśniki jest tak wiele, jak osób, które je przygotowują. Warto jednak wypróbować najpierw tradycyjny przepis. Na jego podstawie można eksperymentować z dodatkami, a ciasto nadaje się do przyrządzania różnorodnych naleśników. Co ważne, przepis jest bardzo łatwy!
Zobacz inne przepisy na NALEŚNIKI
SKŁADNIKI
- 4 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki wody
- 2 jajka
- szczypta soli
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wbijamy do miski jajka, dodajemy mleko, sól i mieszamy, dodajemy mąkę, znów mieszamy i dolewamy wodę. Znów mieszamy, dbając, by ciasto stało się jednolite i nie miało grudek. Możemy mieszać łyżką, widelcem, albo specjalna mątewką.
- Żeby ciasto nie przywierało do patelni, warto dodać do masy około 2 łyżek oleju. Nie jest to konieczne, jeśli smażymy naleśniki na teflonowej patelni, z warstwą zapobiegającą przywieraniu potraw. Ciasto naleśnikowe powinno być dość rzadkie, podobne do śmietany, tak, by można je było nalewać na patelnię.
- Naleśniki możemy usmażyć tylko z jednej strony, jeśli warstwa ciasta była cienka. Jeśli wolimy naleśniki grubsze i bardziej rumiane, warto opanować sztukę podrzucania naleśnika w powietrze, tak, by obrócił się w locie i wylądował do góry nieusmażoną stroną na patelni.
- Naleśniki przewracamy, gdy ciasto zaczyna lekko odstawać od brzegu. Podczas smażenia pierwszego naleśnika patelnia powinna być dobrze rozgrzana i naoliwiona. Jeśli używamy patelni żeliwnej, trzeba pamiętać, by naczynia nie myć po użyciu, tylko przetrzeć do czysta papierowym ręcznikiem.