Perfekcyjne lane kluski. Tak robiły je nasze babcie

lane kluski babci
Autor: Shutterstock Najlepsze lane kluski lane ugotujesz, stosując niezawodny trik babci.
łatwy
10 min
4

Dieta wegetariańska

Lane kluski to klasyka polskiej kuchni, która przypomni smak dzieciństwa. Jak dziś robi się lane kluski? Przepis jest niezmienny od lat, ale warto wiedzieć, jak je ugotować, aby smakowały tak samo jak przed laty. Lane kluski będą miękkie i pyszne, jeżeli zastosuje się babciny trik.

Dlaczego warto zrobić lane kluski?

Lane kluski są uniwersalne. Można je robić przez cały rok i dodawać na najróżniejszych zup. Wciąż nie brakuje fanów lanych klusek na mleku. Ten rodzaj zupy mlecznej jest cały czas bardzo popularny. Świetnie smakuje rosół z lanymi kluskami czy zupa pomidorowa.

Lane kluseczki są nie tylko pyszne, ale i szybkie do zrobienia w domowych warunkach. Robi się w kilka minut z dwóch składników, a gotuje się je wodzie z odrobiną soli. Już po kilku minutach pyszne i miękkie kluseczki są gotowe.

Jak zrobić kluski lane?

Lane kluski bez problemu można zrobić samodzielnie. Sekretem doskonałych klusek lanych jest odpowiednie przygotowanie ciasta. Zrobione z mąki pszennej i jajek ciasto nie powinno być zbyt gęste. Takie ciasto może rozpaść się w trakcie gotowania. Z kolei po ugotowaniu kluski staną się twarde jak kamień.

Perfekcyjne ciasto na lane kluski powinno mieć konsystencję dość rzadką, aby bez problemu można je było wlać do gotującej się wody. Jeżeli surowe ciasto jest za gęste, można dolać do niego odrobinę wody i dokładnie wymieszać.

Przepis na lane kluski

  • Przepis na lane kluseczki, z którego korzystały nasze babcie, jest łatwy. Należy jedynie przestrzegać proporcji i zaleceń podanych w przepisie.
  • To szybki przepis na klasykę domową. Danie robi się w kilka minut.
  • Na liście składników znajdują się dwa produkty oraz sól. Mąka pszenna i jajka są w sklepach przez cały rok.
  • Ciasto powinno mieć rzadką konsystencję, aby swobodnie wlać je do gotującej się wody. Za gęste ciasto można uratować, wlewając odrobinę wody.

SKŁADNIKI

  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski wbić jajka i wsypać przesianą mąkę. Dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolite i gładkie ciasto.
  • W większym garnku zagotować wodę z solą. Kiedy zacznie wrzeć, powoli i delikatnie wlewać ciasto. Gotować około 1 minuty.
  • Wyjmować z wrzątku za pomocą łyżki cedzakowej i przekładać na sitko. Delikatnie opłukać i odcedzić.
  • Podawać z zupami mlecznymi, warzywnymi lub rosołem.
Zupa krem z białych warzyw
Anna Szulc-Górska
więcej