Lane kluski na mleku: przepis jak zrobić pyszne i pożywne śniadanie

2020-09-12
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Lane kluski na mleku: przepis jak zrobić pyszne i pożywne śniadanie
Autor: Shutterstock Lane kluski na mleku to pożywne śniadanie na ciepło
łatwy
15 min
4

Lane kluski na mleku to śniadanie, które syci długo. Idealne, gdy poranki witają nas chłodem. Kiedyś kluski lane na mleku były obowiązkowym daniem śniadaniowym na zmianę z kaszą i kleikami. Świat się zmienia, ale kwestia naszego porannego komfortu nigdy. Zadbajmy o siebie najlepiej jak umiemy. 

Składniki

2 szklanki mleka (około 450 ml) lub 3 szklanki napoju migdałowego

2 jajka M

2,5 łyżki mąki pszennej lub bezglutenowej

1 szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Jajka wybić do dzbanuszka. Dodać szczyptę soli i zmiksować energicznie.

Do jajek dodać mąkę i ucierać do momentu aż zaczną tworzyć się pęcherzyki.

Do mleka dodać 1 szklankę wody i zagotować. Do napoju migdałowego nie potrzeba dodawać wody.

Na wrzące mleko lać ciasto cienkim strumieniem. Zamieszać i zagotować.

Sekrety klusek lanych na mleku

Kluski najlepiej przygotować w dzbanuszku lub innym naczyniu z dzióbkiem. Można również w kubku i ciasto lać z łyżki.

Kluski można przygotować również mąki bezglutenowej, a zamiast mleka użyć napój owsiany.