Zapomnij o makaronie i ryżu. Sycącą i pyszną pomidorową podaj z tymi kluskami

zupa pomidorowa z lanymi kluskami
Autor: Shutterstock Pyszna i aromatyczna pomidorową z lanymi kluskami przygotujesz w 15 minut!
łatwy
30 min
4

Pomidorowa z lanymi kluskami to łatwy przepis na sycący posiłek dla całej rodziny. Pikantna zupa smakuje wszystkim. Można ją przygotować z przecieru pomidorowego, koncentratu lub świeżych pomidorów przesmażonych na oliwie z oliwek lub maśle. Poznajcie przepis na pyszną i zdrową zupę pomidorową z dodatkiem lanych klusek.

Jakie kluski do zupy pomidorowej?

Zwykle zupę pomidorową podaje się z ryżem lub makaronem. Od czasu do czasu warto coś zmienić i podając ją z innym dodatkiem. Idealnie sprawdzą się domowe lane kluski. Ten proste kluseczki sprawiają, że pomidorówka smakuje obłędnie, jest sycąca i rozgrzewająca.

Jak zrobić lane kluseczki do zupy pomidorowej?

Przepis na domowe lane kluski jest prosty, a przygotowanie jest błyskawiczne. Na liście niezbędnych produktów znalazły się tylko trzy składniki. Kluski lane robi się z wody, mąki pszennej i szczypty soli. Wystarczy je połączyć, a następnie wlać cienkim strumieniem do gotującej się zupy pomidorowej. Po chwili obłędny domowy obiad jest gotowy.

Jak zrobić zupę pomidorową z lanymi kluskami?

Pyszna i delikatnie pikantna zupa pomidorowa z dodatkiem lanych kluseczek to superpomysł na rewelacyjny i rozgrzewający obiad dla całej rodziny. Sprawdzi się w chłodne dni, kiedy pogoda za oknem nie rozpieszcza. Przepis na wyśmienitą zupę pomidorową z dodatkiem kluseczek lanych jest łatwy. Czas przygotowania wynosi około kwadransa, więc pomidorówkę w tej wersji można ugotować nawet w ciągu zwykłego tygodnia.

Jak ugotować garnek pysznej i aromatycznej zupy pomidorowej wzbogaconej lanymi kluskami? Z tym prostym i szybkim przepisem pomidorówka uda się już za pierwszym razem.

  • 1. krok – zagotowanie rosołu drobiowego z przecierem pomidorowym i innymi składnikami
  • 2. krok – przygotowanie ciasta na kluski lane
  • 3. krok – wlanie ciasta do zupy pomidorowej

Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że recepturę można modyfikować i dodawać inne składniki, które podkręcą smak pomidorówki. Dobrym dodatkiem są włoskie zioła jak bazylia i oregano, starty żółty ser czy kulki mini mozzarelli.

Zobacz także: 6 błędów najczęściej popełnianych podczas gotowania zupy POMIDOROWEJ

SKŁADNIKI

  • 1 l rosołu z kurczaka
  • 500 ml przecieru pomidorowego, np. pasaty pomidorowej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki wody
  • 1 i 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • 1/4 łyżeczki chili
  • sól
  • lane kluski:
  • 2 lekko czubate łyżki mąki
  • 2 jajka
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Dodaj przecier pomidorowy. Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze 1-3 minuty. 
  • Wlej rosół z kurczaka i dopraw czosnkiem, pieprzem i chili. Doprowadź do wrzenia.
  • Jajka utrzyj ze szczyptą soli i mąką na gładkie i lejące się ciasto.
  • Lej ciasto cienkim strumieniem na wrzącą zupę, mieszając łyżką. 
  • Skrobię ziemniaczaną wymieszaj z wodą i wlej do garnka. Zagotuj. 
  • Nalej do miseczek i udekoruj świeżą bazylią, natką pietruszki lub szczypiorem. 
Domowy przecier pomidorowy. Najlepsza baza do zup i sosów.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej