Zapomnij o makaronie i ryżu. Sycącą i pyszną pomidorową podaj z tymi kluskami
Pomidorowa z lanymi kluskami to łatwy przepis na sycący posiłek dla całej rodziny. Pikantna zupa smakuje wszystkim. Można ją przygotować z przecieru pomidorowego, koncentratu lub świeżych pomidorów przesmażonych na oliwie z oliwek lub maśle. Poznajcie przepis na pyszną i zdrową zupę pomidorową z dodatkiem lanych klusek.
Jakie kluski do zupy pomidorowej?
Zwykle zupę pomidorową podaje się z ryżem lub makaronem. Od czasu do czasu warto coś zmienić i podając ją z innym dodatkiem. Idealnie sprawdzą się domowe lane kluski. Ten proste kluseczki sprawiają, że pomidorówka smakuje obłędnie, jest sycąca i rozgrzewająca.
Jak zrobić lane kluseczki do zupy pomidorowej?
Przepis na domowe lane kluski jest prosty, a przygotowanie jest błyskawiczne. Na liście niezbędnych produktów znalazły się tylko trzy składniki. Kluski lane robi się z wody, mąki pszennej i szczypty soli. Wystarczy je połączyć, a następnie wlać cienkim strumieniem do gotującej się zupy pomidorowej. Po chwili obłędny domowy obiad jest gotowy.
Jak zrobić zupę pomidorową z lanymi kluskami?
Pyszna i delikatnie pikantna zupa pomidorowa z dodatkiem lanych kluseczek to superpomysł na rewelacyjny i rozgrzewający obiad dla całej rodziny. Sprawdzi się w chłodne dni, kiedy pogoda za oknem nie rozpieszcza. Przepis na wyśmienitą zupę pomidorową z dodatkiem kluseczek lanych jest łatwy. Czas przygotowania wynosi około kwadransa, więc pomidorówkę w tej wersji można ugotować nawet w ciągu zwykłego tygodnia.
Jak ugotować garnek pysznej i aromatycznej zupy pomidorowej wzbogaconej lanymi kluskami? Z tym prostym i szybkim przepisem pomidorówka uda się już za pierwszym razem.
- 1. krok – zagotowanie rosołu drobiowego z przecierem pomidorowym i innymi składnikami
- 2. krok – przygotowanie ciasta na kluski lane
- 3. krok – wlanie ciasta do zupy pomidorowej
Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że recepturę można modyfikować i dodawać inne składniki, które podkręcą smak pomidorówki. Dobrym dodatkiem są włoskie zioła jak bazylia i oregano, starty żółty ser czy kulki mini mozzarelli.
Zobacz także: 6 błędów najczęściej popełnianych podczas gotowania zupy POMIDOROWEJ
SKŁADNIKI
- 1 l rosołu z kurczaka
- 500 ml przecieru pomidorowego, np. pasaty pomidorowej
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki wody
- 1 i 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
- 1/4 łyżeczki chili
- sól
- lane kluski:
- 2 lekko czubate łyżki mąki
- 2 jajka
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Dodaj przecier pomidorowy. Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze 1-3 minuty.
- Wlej rosół z kurczaka i dopraw czosnkiem, pieprzem i chili. Doprowadź do wrzenia.
- Jajka utrzyj ze szczyptą soli i mąką na gładkie i lejące się ciasto.
- Lej ciasto cienkim strumieniem na wrzącą zupę, mieszając łyżką.
- Skrobię ziemniaczaną wymieszaj z wodą i wlej do garnka. Zagotuj.
- Nalej do miseczek i udekoruj świeżą bazylią, natką pietruszki lub szczypiorem.