Pasta al limone - nęcący makaron z sokiem cytrynowym i serem gotowy w 10 minut
2021-10-14
łatwy
0 min
4
Pasta al limone to kwintesencja tego, co we włoskiej kuchni najwspanialsze - prostoty. Dobry makaron, nieco sera, cytryna i masło - to wszystko, by przygotować niecodzienne, aromatyczne danie, które naprawdę zachwyca smakiem.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie spaghetti
- 1 spora cytryna
- 4 łyżki masła
- sól i pieprz
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki tartego sera Parmigiano-Reggiano
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić pozostawiając szklankę wody z gotowania.
- Cytrynę dokładnie umyć, sparzyć i zetrzeć z niej skórkę, następnie wycisnąć sok.
- Na sporej patelni rozgrać masło, podgrzewać na średnim ogniu, aż zacznie się pienić.
- Zmniejszyć ogień do minimum, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i otartą skórkę cytrynową (pozostawiając nieco do dekoracji).
- Podsmażać ok. 2 minut cały czas mieszając, aż zacznie mocno pachnieć.
- Dodać ugotowany makaron i połowę pozostawionej z jego gotowania wody. Wymieszać.
- Dodać ser i 1 łyżkę soku z cytryny. W razie gdyby danie było zbyt suche dodać resztę wody z gotowania makaronu.
- Spróbować, w razie potrzeby dodać jeszcze soku z cytryny, przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Makaron z pomidorkami. Obiad w 15 minut.