Pasta al limone - nęcący makaron z sokiem cytrynowym i serem gotowy w 10 minut
      2021-10-14
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          0 min
      
      
        
          4
      
    Pasta al limone to kwintesencja tego, co we włoskiej kuchni najwspanialsze - prostoty. Dobry makaron, nieco sera, cytryna i masło - to wszystko, by przygotować niecodzienne, aromatyczne danie, które naprawdę zachwyca smakiem.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie spaghetti
 - 1 spora cytryna
 - 4 łyżki masła
 - sól i pieprz
 - 1 ząbek czosnku
 - 3 łyżki tartego sera Parmigiano-Reggiano
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić pozostawiając szklankę wody z gotowania.
 - Cytrynę dokładnie umyć, sparzyć i zetrzeć z niej skórkę, następnie wycisnąć sok.
 - Na sporej patelni rozgrać masło, podgrzewać na średnim ogniu, aż zacznie się pienić.
 - Zmniejszyć ogień do minimum, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i otartą skórkę cytrynową (pozostawiając nieco do dekoracji).
 - Podsmażać ok. 2 minut cały czas mieszając, aż zacznie mocno pachnieć.
 - Dodać ugotowany makaron i połowę pozostawionej z jego gotowania wody. Wymieszać.
 - Dodać ser i 1 łyżkę soku z cytryny. W razie gdyby danie było zbyt suche dodać resztę wody z gotowania makaronu.
 - Spróbować, w razie potrzeby dodać jeszcze soku z cytryny, przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
 
Makaron z pomidorkami. Obiad w 15 minut.