Nie wyrzucam czerstwego chleba. Robię z niego pyszne włoskie kluseczki

gnocchi z czerstwego chleba
Autor: Shutterstock Zamiast z ziemniaków, zrób z czerstwego chleba. Włoskie gnocchi wychodzą znakomicie.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Gnocchi to tradycyjne danie kuchni włoskiej. Według klasycznej receptury robi się je z ziemniaków, ale w tym przepisie wykorzystuje się zupełnie inny składnik. Gnocchi z czerstwego chleba to danie w stylu zero waste, które urzeka smakiem. Kluseczki są miękkie, a podane z sosem smakują wybornie. Poznajcie prosty i szybki przepis na domowe gnocchi z dodatkiem czerstwego chleba.

Gnocchi z czerstwego chleba – składniki

Pyszne włoskie kluseczki są dobrze znane w naszym kraju. Serwują je włoskie restauracje, a gotowe opakowania gnocchi można kupić w naszych sklepach. Bez problemu można je także przygotować w domu. Wystarczy kilka prostych składników, które są łatwo dostępne przez cały rok.

W tradycyjnym włoskim przepisie na gnocchi głównym składnikiem są ziemniaki. Można zastąpić je czerstwym białym chlebem bez skórki. Dzięki temu resztki pieczywa się nie zmarnują i nie trzeba będzie ich wyrzucać. Kluseczki z tym dodatkiem smakują pysznie i dosłownie rozpływają się w ustach.

Co jest potrzebne, aby zrobić włoskie gnocchi bez ziemniaków? Lista składników jest krótka i obejmuje takie produkty jak?

  • czerstwy biały chleb
  • mleko
  • mąka pszenna
  • ser parmezan
  • jajka
  • przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, mielona gałka muszkatołowa

Jak zrobić gnocchi z czerstwego chleba?

Przepis na smakowite kluseczki przyrządzone z dodatkiem białego chleba, który czasy pierwszej świeżości ma już za sobą, jest prosty. To szybki przepis na wyborne włoskie gnocchi w nieco innej, ale wyjątkowo dobrej odsłonie. Przygotowanie nie wymaga ani długich godzin w kuchni, ani nadprzyrodzonych umiejętności kulinarnych.

Jak więc robi się domowe gnocchi z chleba czerstwego? To dobry przepis, który zawsze się udaje. Należy jednak trzymać się proporcji składników i postępować według kolejnych kroków.

  • 1. krok – namoczenie czerstwego chleba w mleku
  • 2. krok – dodanie pozostałych składników i wyrobienie ciasta
  • 3. krok – uformowane gnocchi
  • 4. krok – ugotowanie gnocchi z czerstwego chleba w osolonym wrzątku

Jak podawać gnocchi z czerstwego chleba?

Pyszne i aromatyczne gnocchi przyrządzone z czerstwego chleba to świetny pomysł na rodzinny obiad. Z czym jeść gnocchi? Włoskie kluseczki można podać z różnymi dodatkami, które podkręcą ich smak. Pysznym dodatkiem jest roztopione masło wzbogacone świeżymi ziołami jak szałwia czy bazylia. Gnocchi rewelacyjnie smakują z różnymi sosami. Można podać je z sosem pomidorowym, serowym lub grzybowym. Możliwości jest naprawdę mnóstwo, a w każdej wersji włoskie gnocchi z czerstwego chleba smakują obłędnie.

SKŁADNIKI

  • 250 g czerstwego białego chleba bez skórki
  • 200 ml mleka
  • 80 g mąki pszennej
  • 70 g startego parmezanu
  • 2 jajka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czerstwy chleb pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Wlać mleko i rozgnieść widelcem. Odstawić na 15 minut.
  • Do chleba z mlekiem wsypać mąkę i starty parmezan. Wbić jajka i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszać, a następnie wyrobić ciasto.
  • Ciasto podzielić na cztery części i uformować z nich wałeczki. Każdy wałeczek pokroić na kawałki o długości około 2 cm. Za pomocą widelca zrobić na wierzchu charakterystyczne paseczki.
  • W dużym garnku zagotować wodę z solą. Gotować w niej gnocchi 90 sekund, od momentu kiedy wypłyną na powierzchnię. Wyjmować z pomocą łyżki cedzakowej.
  • Podawać na ciepło z roztopionym masłem i świeżymi ziołami lub ulubionym sosem.
KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchni?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej