Obiadowe kluski z ciasta parzonego. Gnocchci parisienne z dodatkiem żółtego sera smakują rewelacyjnie
2022-10-26
łatwy
20 min
4
Kluski z ciasta parzonego to prosta i tania propozycja obiadowa. Gnocchi parisienne można podać je ze smażona na maśle tartą bułką, z serem i grubo mielonym pieprzem, z sosem pomidorowym lub jako dodatek do dań mięsnych i gulaszy.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanki mąki
- 2 duże jajka
- 0,5 szklanki żółtego sera 2 łyżki masła
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mleko zagotować wraz z masłem. Gdy zacznie wrzeć dodać mąkę i intensywnie mieszać rzez chwilę.
- Gdy składniki połączą się i powstanie gładka masa, zdjąć z ognia i przestudzić.
- Do wystudzonej masy dodać jajka i zmiksować do połączenia składników, na koniec dodać ser i jaszcz krótko miksować.
- W sporym garnku zagotować wodę z solą, porcje ciasta formować łyżką w niewielkie kluski i wkładać do wrzątku.
- Kluski gotować 3-5 minut, po wypłynięciu wyłowić łyżką cedzakową na talerz.
- Podawać jako dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie, świetnie smakują z sosem pomidorowym lub oprószone pieprzem i wiórkami sera.
Jak mąka do czego?