Obiadowe kluski z ciasta parzonego. Gnocchci parisienne z dodatkiem żółtego sera smakują rewelacyjnie

Kluski z ciasta parzonego
Autor: Shutterstock Kluski z ciasta parzonego to smaczne samodzielne danie lub dodatek do mięs.
łatwy
20 min
4

Kluski z ciasta parzonego to prosta i tania propozycja obiadowa. Gnocchi parisienne można podać je ze smażona na maśle tartą bułką, z serem i grubo mielonym pieprzem, z sosem pomidorowym lub jako dodatek do dań mięsnych i gulaszy.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 duże jajka
  • 0,5 szklanki żółtego sera 2 łyżki masła
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mleko zagotować wraz z masłem. Gdy zacznie wrzeć dodać mąkę i intensywnie mieszać rzez chwilę.
  • Gdy składniki połączą się i powstanie gładka masa, zdjąć z ognia i przestudzić.
  • Do wystudzonej masy dodać jajka i zmiksować do połączenia składników, na koniec dodać ser i jaszcz krótko miksować.
  • W sporym garnku zagotować wodę z solą, porcje ciasta formować łyżką w niewielkie kluski i wkładać do wrzątku.
  • Kluski gotować 3-5 minut, po wypłynięciu wyłowić łyżką cedzakową na talerz. 
  • Podawać jako dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie, świetnie smakują z sosem pomidorowym lub oprószone pieprzem i wiórkami sera.
Jak mąka do czego?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej