Najlepszy przepis na kartacze z mięsem. Ziemniaczane kluski litewskie faszerowane mięsem to prawdziwy rarytas za grosze
2023-03-29
łatwy
60 min
4
Kartacze to tradycyjne danie kuchni podlaskiej, znane niegdyś na całych kresach. Jada się je także na Litwie, Łotwie i Ukrainie. Są to nadziewane mięsem, spore kluski ziemniaczane, gotowane w mięsnym wywarze. Pyszne, soczyste i bardzo sycące.
SKŁADNIKI
- 2 i 1/2 kg ziemniaków
- 25 dag mąki
- 1 kg karkówki lub łopatki wieprzowej
- 2 cebule
- q jajko
- 1 liść laurowy
- 1 ząbek czosnku
- pieprz
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto: ziemniaki obrać i opłukać. Połowę ugotować, drugą połowę zetrzeć na tarce. Utarte ziemniaki odcisnąć, następnie połączyć ugotowane ziemniaki z odciśniętymi, posolić do smaku i dodać mąkę, wymieszać.
- Nadzienie: mięso podgotować do średniej miękkości dodając liść laurowy i pieprz. Wyjąć mięso, wywar pozostawić. Zmielić, dodać drobno posiekane cebule, ząbek czosnku, jajko i pieprz.
- Robić placki z ciasta ziemniaczanego wielkości dłoni, na to nakładać nadzienie, zlepiać i wkładać do gotującego się wywaru.
- Gotować ok. 15 minut. Czas gotowania zależy od ich wielkości oraz od tego, czy do ciasta dodaje się mąkę i gotowane ziemniaki. Takie z zupełnie surowego ciasta i dość sporej wielkości gotują się ok. 20 minut zanim wypłyną. Po wypłynięciu należy je gotować jeszcze ok. 3-5 minut.
- Podawać polane tłuszczem ze skwarkami i przesmażoną cebulą.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Polecamy też:
Odmiany ziemniaków: jakie ziemniaki wybrać do konkretnej potrawy?
Szare kluski, przecieraki, żelaziaki: przepis na kluski z surowych ziemniaków
Słowackie kluski cebulowe - tanie i przaśne danie
Wykwintne kluski kładzione z szynką i orzechami - to danie robi furorę!
Poniżej, w galerii, znajdziesz jeszcze inne przepisy na kluski z ziemniaków