Mielloni cannelloni, czy makaron ze szpinakiem i mięsem, zapiekany z serem
2021-03-29
średni
45 min
4
Jeśli uwielbiasz włoskie smaki - ten przepis z programu UGOTOWANI TVN jest właśnie dla ciebie! Pyszne cannelloni z mięsem mielonym i szpinakiem, zapiekane żółtym serem. Wypróbuj go!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 700 g mięso mielone wieprzowego
- 250 g szpinaku mrożonego
- 200 g cannelloni
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 50 g przecieru pomidorowego
- 3 łyżki mąki
- 4 łyżki masła
- 300 ml mleka 0%
- 70 g sera parmezan
- 1 kostka rosołowa
- 0,5 łyżeczki gałka muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki bazylii
- pieprz czarny
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotuj farsz mięsny. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Dodaj mięso oraz drobno pokrojony czosnek. Całość smaż przez 10 minut.
- Dodaj jajko i przecier pomidorowy oraz łyżkę startego sera. Dopraw bazylią oraz solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz odstaw do ostygnięcia.
- Przygotuj sos beszamelowy. W rondelku podgrzej masło razem z mąką i kostką rosołową. Całość delikatnie wymieszaj. Po chwili dolej zimne mleko i mieszaj dopóki sos nie zgęstnieje. Dopraw do smaki gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem.
- Następnie przygotuj szpinak. Wrzuć go do garnka i podlej niewielką ilością wody. Duś na małym ogniu przez ok. 10 minut. Dodaj czosnek. Tak przygotowany szpinak zalej częścią przygotowanego wcześniej sosu beszamelowego z dodatkiem startego sera.
- Farsz duś przez ok. 3 minuty i odstaw go do ostygnięcia. Rurki cannelloni nadziej farszami, mięsnym i szpinakowym. Ułóż je na posmarowanej masłem formie. Całość zalej pozostałą częścią sosu beszamelowego i posyp rurki żółtym serem.
- Piekarnik rozgrzej do 190º C. Danie zapiekaj przez około 40 minut, aż ser stanie się złoty, a makaron miękki.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?