Makaron ze szparagami i pieczarkami: łatwy przepis na obiad w 15 minut
2022-05-13
łatwy
20 min
4
Makaron ze szparagami i pieczarkami to łatwy przepis na obiad w 15 minut. Tyle właśnie trwa ugotowanie makaronu, a w czasie, gdy gotuje się makaron, przygotowanie aromatycznego sosu. To także sprytny sposób na pyszne, lecz oszczędne danie ze szparagami.
SKŁADNIKI
- 250 g makaronu
- 150 g szparagów, obranych, bez zdrewniałych końcówek, pokrojonych na kawałki długości około 3 cm
- 1 łyżka oleju
- 250 g pieczarek pokrojonych w plastry
- 4 dymki, pokrojone w plasterki
- 1 łyżeczka mielonego czosnku
- 180 ml bulionu warzywnego
- 180 ml śmietany 30%
- 100 g (1 szklanka) startego parmezanu
- 2-4 łyżeczki soku z cytryny lub do smaku
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Na 4 minuty przed końcem gotowania makaronu dodaj do garnka z makaronem szparagi. Odcedź i przełóż do garnka, odstaw.
- Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu i smaż pieczarki przez około 10 minut, aż będą miękkie.
- Dodaj cebulę razem ze szczypiorem i czosnek i smaż przez 2 minuty.
- Zmniejsz ogień, dodaj bulion warzywny, a następnie śmietanę i mieszaj, aż się dobrze połączą, zagotuj. Dodaj parmezan i mieszaj, aż się stopi. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Wymieszaj makaron i szparagi z zawartością patelni.
- Podawaj od razu!
Jak gotować szparagi? Najważniejszy czas gotowania
Szparagi - pyszne wiosenne warzywo
Szparagi, a szczególnie zielone szparagi, to skondensowany smak w łodydze zakończonej delikatnym pączkiem. Pędy szparagów zielonych nie wymagają specjalnych zabiegów, wystarczy odłamać lub odciąć końcówki pędu i gotowe.
Jeśli chcesz wiedzieć więcej o przygotowaniu szparagów przeczytaj Jak gotować szparagi? Gotowanie szparagów: INSTRUKCJA krok po kroku
Zachęcamy do wypróbowania przepisów ze szparagami zajrzyj do artykułu TOP 30 przepisów ze szparagami