Makaron zapiekany z mozzarellą z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Makaron zapiekany z mozzarellą z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE to bardzo łatwe w przygotowaniu danie na obiad, lunch lub kolację. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 300 kcal.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 35 g makaronu świderki
- 1/2 kulki sera mozzarella
- 1/3 cebuli czerwonej
- 1/2 puszki pomidorów krojonych
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- świeża bazylia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować al dente. Cebulę i czosnek posiekać. Zeszklić na oliwie.
- Następnie dodać przecier, pomidory, bazylię, sól, pieprz, odrobinę wody i gotować na wolnym ogniu 10-15 min.
- Dodać do tego makaron i przełożyć wszystko do żaroodpornego naczynia.
- Mozzarellę pokroić w kostkę i posypać nią danie. Całość zapiekać 15 min w 180 st. C.