Makaron zapiekany z mozzarellą z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

2021-03-29
Dietosfera
Makaron zapiekany z mozzarellą z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
Autor: Shutterstock Makaron zapiekany z mozzarellą z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
łatwy
30 min
4

Makaron zapiekany z mozzarellą z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE to bardzo łatwe w przygotowaniu danie na obiad, lunch lub kolację. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 300 kcal.

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 35 g makaronu świderki
  • 1/2 kulki sera mozzarella
  • 1/3 cebuli czerwonej
  • 1/2 puszki pomidorów krojonych
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • świeża bazylia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować al dente. Cebulę i czosnek posiekać. Zeszklić na oliwie.
  • Następnie dodać przecier, pomidory, bazylię, sól, pieprz, odrobinę wody i gotować na wolnym ogniu 10-15  min. 
  • Dodać  do  tego  makaron  i  przełożyć  wszystko do żaroodpornego naczynia.
  • Mozzarellę pokroić w kostkę i posypać nią danie. Całość zapiekać 15 min w 180 st. C.
Dietosfera