Makaron zapiekany z fetą, cebulą i parmezanem

Makaron zapiekany z fetą i parmezanem
Autor: Shutterstock Makaron zapiekany z fetą i parmezanem toto proste i smaczne danie.
łatwy
40 min
6

Dieta wegetariańska

Makaron zapiekany z fetą, cebulą i parmezanem to aromatyczne danie bezmięsne lub dodatek do mięsa. Jego smak jest wyrazisty i ciekawy, dzięki nieco specyficznej mieszance przypraw. Jeśli lubisz eksperymenty, ten przepis jest dla ciebie.

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie makaronu penne
  • 1 opakowanie fety
  • 3 cebule
  • 3 jajka
  • 3-4 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 szklanka mleka
  • 2-3 łyżki tartego parmezanu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta cynamonu
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować al dente wg instrukcji na opakowaniu.
  • Ugotowany makaron odcedzić, dobrze odsączyć i do gorącego dodać masło i wymieszać.
  • Fetę pokroić, pokruszyć lub rozgnieść widelcem i dodać do makaronu, wymieszać.
  • Cebulę obrać, pokroić w półkrążki i zeszklić na 1 łyżce masła lub na oleju.
  • Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem i ułożyć w nim warstwowo makaron oraz cebulę.
  • Jajka rozkłócić z mlekiem, przyprawić solą, pieprzem, cynamonem i gałką. Sosem zalać makaron.
  • Wierzch zapiekanki posypać parmezanem. Zapiekać 40 min w 180 st.C.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej