Makaron z sosem w 15 minut? Pomysł na obiad nie tylko dla zabieganych

makaron z sosem jogurtowym
Autor: Shutterstock Oto obiad dla zapracowanych. Pyszny makaron z sosem zrobisz w 15 minut.
łatwy
15 min
2

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Z czym można zjeść makaron na obiad? Odpowiedź na to kulinarne pytanie znajdziecie w tym prostym przepisie. Makaron podany z pysznym i lekkim sosem to pomysł na szybki obiad nie tylko dla zabieganych. Danie jest nie tylko błyskawiczne, ale i wyjątkowo smaczne. Zobaczcie, jak zrobić doskonały makaron z sosem, który zauroczy obłędnym smakiem.

Z jakim sosem można jeść makaron?

Makaron to dobry pomysł na rodzinny obiad. Wystarczy przyrządzić do niego pyszny i aromatyczny sos i doskonały posiłek jest gotowy. W tym prostym przepisie sos do makaronu robi się z kilku niedrogich składników. Można je kupić przez cały rok w prawie każdym sklepie spożywczym. Aby zrobić znakomity sos do makaronu, wystarczą cztery produkty i dwie przyprawy.

Jak zrobić szybki i prosty sos do makaronu?

Sos to świetny dodatek do makaronu. Sprawia, że danie staje się sycące, zyskuje wyborny smak i apetyczny aromat. Makaron z sosem przyrządzonym według tego prostego i szybkiego przepisu jest pyszny. To biały sos z jogurtu greckiego lub islandzkiego skryu, parmezanu, cebuli, czosnku oraz przypraw. Nie dodaje się do niego ani tłustej i ciężkiej śmietany, ani masła. Dzięki temu danie jest lekkie i można je jeść nawet na diecie odchudzającej.

Jak więc zrobić prosty i szybki sos do makaronu? Wystarczy kilka składników, patelnia i łopatka do mieszania.

  • 1. krok – ugotowanie makaronu
  • 2. krok – przygotowanie sosu do makaronu z jogurtu greckiego
  • 3. krok – połączenie makaronu z sosem

Jak podawać makaron z sosem?

Zachwycający makaron z dodatkiem delikatnego sosu z jogurtu greckiego to propozycja na smakowity obiad dla całej rodziny. Danie jest pyszne i aromatyczne, a czas przygotowania wynosi tyle, ile zajmuje gotowanie makaronu. Jest to więc dobry pomysł dla osób, które nie mają zbyt dużo czasu na gotowanie w domu. Obiad z makaronem i sosem w rolach głównych jest gotowy w kwadrans.

Makaron z pysznym aksamitnym sosem jogurtowym bez wyrzutów sumienia można wcinać podczas odchudzania. Dzięki temu, że składniki są niskokaloryczne i zalicza się je do zdrowych produktów, danie jest lekkie i dietetyczne.

Gotowe porcje makaronu z sosem z jogurtu warto posypać startym parmezanem, który doda smaku i aromatu. Przyjemnym dodatkiem są też świeże zioła jak natka pietruszki, bazylia czy kolendra.

SKŁADNIKI

  • 250 g makaronu
  • 120 ml jogurtu greckiego lub islandzkiego skyr
  • 80 g startego parmezanu + do podania
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu.
  • Kiedy makaron się gotuje, na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek i smażyć minutę, często mieszając.
  • Wlać jogurt grecki lub skyr. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i zagotować.
  • Na patelnię wlać 1/2 szklanki wody, w której gotuje się makaron i mieszać, aż składniki połączą się w jednolity sos.
  • Wsypać starty parmezan i mieszać, aż ser się roztopi i połączy się z pozostałymi składnikami.
  • Dodać odcedzony makaron, wymieszać i chwilę podgrzewać.
  • Podawać na obiad posypany starym parmezanem i udekorowany świeżymi ziołami.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej