Makaron z sosem w 15 minut? Pomysł na obiad nie tylko dla zabieganych
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Z czym można zjeść makaron na obiad? Odpowiedź na to kulinarne pytanie znajdziecie w tym prostym przepisie. Makaron podany z pysznym i lekkim sosem to pomysł na szybki obiad nie tylko dla zabieganych. Danie jest nie tylko błyskawiczne, ale i wyjątkowo smaczne. Zobaczcie, jak zrobić doskonały makaron z sosem, który zauroczy obłędnym smakiem.
Z jakim sosem można jeść makaron?
Makaron to dobry pomysł na rodzinny obiad. Wystarczy przyrządzić do niego pyszny i aromatyczny sos i doskonały posiłek jest gotowy. W tym prostym przepisie sos do makaronu robi się z kilku niedrogich składników. Można je kupić przez cały rok w prawie każdym sklepie spożywczym. Aby zrobić znakomity sos do makaronu, wystarczą cztery produkty i dwie przyprawy.
Jak zrobić szybki i prosty sos do makaronu?
Sos to świetny dodatek do makaronu. Sprawia, że danie staje się sycące, zyskuje wyborny smak i apetyczny aromat. Makaron z sosem przyrządzonym według tego prostego i szybkiego przepisu jest pyszny. To biały sos z jogurtu greckiego lub islandzkiego skryu, parmezanu, cebuli, czosnku oraz przypraw. Nie dodaje się do niego ani tłustej i ciężkiej śmietany, ani masła. Dzięki temu danie jest lekkie i można je jeść nawet na diecie odchudzającej.
Jak więc zrobić prosty i szybki sos do makaronu? Wystarczy kilka składników, patelnia i łopatka do mieszania.
- 1. krok – ugotowanie makaronu
- 2. krok – przygotowanie sosu do makaronu z jogurtu greckiego
- 3. krok – połączenie makaronu z sosem
Jak podawać makaron z sosem?
Zachwycający makaron z dodatkiem delikatnego sosu z jogurtu greckiego to propozycja na smakowity obiad dla całej rodziny. Danie jest pyszne i aromatyczne, a czas przygotowania wynosi tyle, ile zajmuje gotowanie makaronu. Jest to więc dobry pomysł dla osób, które nie mają zbyt dużo czasu na gotowanie w domu. Obiad z makaronem i sosem w rolach głównych jest gotowy w kwadrans.
Makaron z pysznym aksamitnym sosem jogurtowym bez wyrzutów sumienia można wcinać podczas odchudzania. Dzięki temu, że składniki są niskokaloryczne i zalicza się je do zdrowych produktów, danie jest lekkie i dietetyczne.
Gotowe porcje makaronu z sosem z jogurtu warto posypać startym parmezanem, który doda smaku i aromatu. Przyjemnym dodatkiem są też świeże zioła jak natka pietruszki, bazylia czy kolendra.
SKŁADNIKI
- 250 g makaronu
- 120 ml jogurtu greckiego lub islandzkiego skyr
- 80 g startego parmezanu + do podania
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu.
- Kiedy makaron się gotuje, na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek i smażyć minutę, często mieszając.
- Wlać jogurt grecki lub skyr. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i zagotować.
- Na patelnię wlać 1/2 szklanki wody, w której gotuje się makaron i mieszać, aż składniki połączą się w jednolity sos.
- Wsypać starty parmezan i mieszać, aż ser się roztopi i połączy się z pozostałymi składnikami.
- Dodać odcedzony makaron, wymieszać i chwilę podgrzewać.
- Podawać na obiad posypany starym parmezanem i udekorowany świeżymi ziołami.