Makaron bambusowy sprawdzi się nie tylko na diecie. Prosty przepis na keto makaron
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Makaron bambusowy jest alternatywą dla osób, które są na diecie ketogenicznej. Według tego sprawdzonego przepisu można zrobić smakowity i bezglutenowy makaron o obniżonej wartości kalorycznej. Zrobienie go nie jest skomplikowane i nie zajmuje wiele czasu.
Makaron z mąki bambusowej
Głównym składnikiem, z którego przygotowuje się keto makaron, jest mąka bambusowa. Produkt ten zdobywa coraz więcej zwolenników ze względu na działanie prozdrowotne i zastosowanie w kuchni. Mąką bambusowa to produkt wegański bez GMO. Jest bezwonna, bezzapachowa i beztłuszczowa. Dzięki temu nie zmienia smaku potraw. Nadaje gęstość i nie pali się w czasie pieczenia.
Do czego używać mąki bambusowej? To zdrowy i ciekawy dodatek do jogurtów i serów białych. Może być składnikiem koktajli, smoothies i shake’ów. Jest idealna do wyrobu domowego makaronu i ciast. Można zagęszczać nią sosy i zupy.
Jak zrobić makaron bambusowy?
Keto makaron robi się w kilku prostych krokach. Głównym składnikiem jest ser biały twarogowy, do którego dodaje się mąkę bambusową, gumę guar, jajko i sól. Z tych produktów zagniata się ciasto, rozwałkowuje i kroi w paski jak makaron. Gotuje się go w osolonym wrzątku około 4 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Wystarczy już tylko go odcedzić i serwować z różnymi dodatkami.
Jak smakuje makaron bambusowy?
Smak tego keto specjału bardzo przypomina tradycyjny makaron pszenny. W smaku jest neutralny. Nie ma też nieprzyjemnego aromatu.
Przepis na makaron bambusowy
- To łatwy przepis na domowy makaron bez mąki pszennej.
- Bambusowy makaron robi się szybko. Wystarczy zagnieść ciasto, rozwałkować, pokroić i ugotować. Przyrządzenie keto makaronu nie zajmuje więcej niż 30 minut.
- Na liście składników są produkty, które można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, stacjonarnych i internetowych. Niektóre z nich zyskują na popularności, więc coraz więcej sieci handlowych wprowadza je do swojej oferty.
- Najlepszy będzie ser biały tłusty.
- Ciasto można wzbogacić, dodając szczyptę kurkumy lub suszone zioła jak bazylia, oregano czy tymianek. Dobrze smakuje też z dodatkiem odrobiny suszonego czosnku.
- Makaron z mąki bambusowej polecany jest także osobom, które nie jedzą lub unikają glutenu.
Z czym podawać makaron bambusowy?
Keto makaron to bardzo dobry zamiennik produktów pszennych. Można serwować go w wersji wytrawnej i słodkiej. Pysznie smakuje z sosami. Dobrym pomysłem jest podanie go z sosem pomidorowym czy szpinakowym. Dodatki do makaronu bambusowego mogą być najróżniejsze i dopasowane do własnych preferencji smakowych.
SKŁADNIKI
- 250 g tłustego białego sera
- 40 g gumy guar
- 20 g mąki bambusowej + do podsypywania
- 1 jajko średniej wielkości
- 1/2 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ser rozgnieść widelcem. Dodać mąkę bambusową, gumę guar, sól i wbić jajko. Zmiksować na gładkie ciasto.
- Ciasto przełożyć na blat posypany mąką bambusową i zagniatać, aż będzie elastyczne i nieklejące. Jeżeli ciasto będzie się kleić, dodać trochę mąki bambusowej.
- Na blat wysypać odrobinę mąki bambusowej. Z ciasta uformować kulę, a następnie rozwałkować na niezbyt cienki placek. Za pomocą noża, radełka lub noża do pizzy pokroić je na makaron.
- Gotować w osolonej wrzącej wodzie. Kiedy makaron wypłynie na powierzchnię, gotować jeszcze około 4 minut na średnim ogniu. Odcedzić.
- Podawać z różnymi sosami jako danie obiadowe.