Makaron bambusowy sprawdzi się nie tylko na diecie. W wersji keto jest pyszny i łatwy

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Makaron bambusowy jest alternatywą dla osób, które są na diecie ketogenicznej. Przygotowany według tego sprawdzonego przepisu smakowity i bezglutenowy makaron ma znacznie obniżoną wartość kaloryczną. Zrobienie go nie jest skomplikowane i nie zajmuje wiele czasu. Oto prosty przepis na keto makaron.
Makaron z mąki bambusowej
Głównym składnikiem, z którego przygotowuje się keto makaron, jest mąka bambusowa. Produkt ten zdobywa coraz więcej zwolenników ze względu na działanie prozdrowotne i zastosowanie w kuchni. Mąką bambusowa to produkt wegański bez GMO. Jest bezwonna, bezzapachowa i beztłuszczowa. Dzięki temu nie zmienia smaku potraw. Nadaje gęstość i nie pali się w czasie pieczenia.
Do czego używać mąki bambusowej? To zdrowy i ciekawy dodatek do jogurtów i serów białych. Może być składnikiem koktajli, smoothies i shake’ów. Jest idealna do wyrobu domowego makaronu i ciast. Można zagęszczać nią sosy i zupy.
Jak zrobić makaron bambusowy?
Keto makaron robi się w kilku prostych krokach. Głównym składnikiem jest ser biały twarogowy, do którego dodaje się mąkę bambusową, gumę ksantanową, jajko i sól. Z tych produktów zagniata się ciasto, rozwałkowuje i kroi w paski jak makaron. Gotuje się go w osolonym wrzątku około 4 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Wystarczy już tylko go odcedzić i serwować z różnymi dodatkami.
Jak smakuje makaron bambusowy?
Smak tego keto specjału bardzo przypomina tradycyjny makaron pszenny. W smaku jest neutralny. Nie ma też nieprzyjemnego aromatu.
Przepis na makaron bambusowy
- To łatwy przepis na domowy makaron bez mąki pszennej.
- Bambusowy makaron robi się szybko. Wystarczy zagnieść ciasto, rozwałkować, pokroić i ugotować. Przyrządzenie keto makaronu nie zajmuje więcej niż 30 minut.
- Na liście składników są produkty, które można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, stacjonarnych i internetowych. Niektóre z nich zyskują na popularności, więc coraz więcej sieci handlowych wprowadza je do swojej oferty.
- Najlepszy będzie ser biały tłusty.
- Ciasto można wzbogacić, dodając szczyptę kurkumy lub suszone zioła jak bazylia, oregano czy tymianek. Dobrze smakuje też z dodatkiem odrobiny suszonego czosnku.
- Makaron z mąki bambusowej polecany jest także osobom, które nie jedzą lub unikają glutenu.
Z czym podawać makaron bambusowy?
Keto makaron to bardzo dobry zamiennik produktów pszennych. Można serwować go w wersji wytrawnej i słodkiej. Pysznie smakuje z sosami. Dobrym pomysłem jest podanie go z sosem pomidorowym czy szpinakowym. Dodatki do makaronu bambusowego mogą być najróżniejsze i dopasowane do własnych preferencji smakowych.
Przepis inspirowany blogiem olalalchf.pl.
SKŁADNIKI
- 250 g tłustego białego sera
- 40 g gumy ksantanowej
- 20 g mąki bambusowej + do podsypywania
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ser rozgnieść widelcem. Dodać mąkę bambusową, gumę ksantanową, sól i wbić jajko. Zmiksować na gładkie ciasto.
- Ciasto przełożyć na blat posypany mąką bambusową i zagniatać, aż będzie elastyczne i nieklejące. Jeżeli ciasto będzie się kleić, dodać trochę mąki bambusowej.
- Na blat wysypać odrobinę mąki bambusowej. Z ciasta uformować kulę, a następnie rozwałkować na niezbyt cienki placek. Za pomocą noża, radełka lub noża do pizzy pokroić je na makaron.
- Gotować w osolonej wrzącej wodzie. Kiedy makaron wypłynie na powierzchnię, gotować jeszcze około 4 minut na średnim ogniu. Odcedzić.
- Podawać z różnymi sosami jako danie obiadowe.