Makaron bambusowy sprawdzi się nie tylko na diecie. Prosty przepis na keto makaron

makaron bambusowy
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Makaron bambusowy jest alternatywą dla osób, które są na diecie ketogenicznej. Według tego sprawdzonego przepisu można zrobić smakowity i bezglutenowy makaron o obniżonej wartości kalorycznej. Zrobienie go nie jest skomplikowane i nie zajmuje wiele czasu.

Makaron z mąki bambusowej

Głównym składnikiem, z którego przygotowuje się keto makaron, jest mąka bambusowa. Produkt ten zdobywa coraz więcej zwolenników ze względu na działanie prozdrowotne i zastosowanie w kuchni. Mąką bambusowa to produkt wegański bez GMO. Jest bezwonna, bezzapachowa i beztłuszczowa. Dzięki temu nie zmienia smaku potraw. Nadaje gęstość i nie pali się w czasie pieczenia.

Do czego używać mąki bambusowej? To zdrowy i ciekawy dodatek do jogurtów i serów białych. Może być składnikiem koktajli, smoothies i shake’ów. Jest idealna do wyrobu domowego makaronu i ciast. Można zagęszczać nią sosy i zupy.

Jak zrobić makaron bambusowy?

Keto makaron robi się w kilku prostych krokach. Głównym składnikiem jest ser biały twarogowy, do którego dodaje się mąkę bambusową, gumę guar, jajko i sól. Z tych produktów zagniata się ciasto, rozwałkowuje i kroi w paski jak makaron. Gotuje się go w osolonym wrzątku około 4 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Wystarczy już tylko go odcedzić i serwować z różnymi dodatkami.

Jak smakuje makaron bambusowy?

Smak tego keto specjału bardzo przypomina tradycyjny makaron pszenny. W smaku jest neutralny. Nie ma też nieprzyjemnego aromatu.

Przepis na makaron bambusowy

  • To łatwy przepis na domowy makaron bez mąki pszennej.
  • Bambusowy makaron robi się szybko. Wystarczy zagnieść ciasto, rozwałkować, pokroić i ugotować. Przyrządzenie keto makaronu nie zajmuje więcej niż 30 minut.
  • Na liście składników są produkty, które można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, stacjonarnych i internetowych. Niektóre z nich zyskują na popularności, więc coraz więcej sieci handlowych wprowadza je do swojej oferty.
  • Najlepszy będzie ser biały tłusty.
  • Ciasto można wzbogacić, dodając szczyptę kurkumy lub suszone zioła jak bazylia, oregano czy tymianek. Dobrze smakuje też z dodatkiem odrobiny suszonego czosnku.
  • Makaron z mąki bambusowej polecany jest także osobom, które nie jedzą lub unikają glutenu.

Z czym podawać makaron bambusowy?

Keto makaron to bardzo dobry zamiennik produktów pszennych. Można serwować go w wersji wytrawnej i słodkiej. Pysznie smakuje z sosami. Dobrym pomysłem jest podanie go z sosem pomidorowym czy szpinakowym. Dodatki do makaronu bambusowego mogą być najróżniejsze i dopasowane do własnych preferencji smakowych.

SKŁADNIKI

  • 250 g tłustego białego sera
  • 40 g gumy guar
  • 20 g mąki bambusowej + do podsypywania
  • 1 jajko średniej wielkości
  • 1/2 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ser rozgnieść widelcem. Dodać mąkę bambusową, gumę guar, sól i wbić jajko. Zmiksować na gładkie ciasto.
  • Ciasto przełożyć na blat posypany mąką bambusową i zagniatać, aż będzie elastyczne i nieklejące. Jeżeli ciasto będzie się kleić, dodać trochę mąki bambusowej.
  • Na blat wysypać odrobinę mąki bambusowej. Z ciasta uformować kulę, a następnie rozwałkować na niezbyt cienki placek. Za pomocą noża, radełka lub noża do pizzy pokroić je na makaron.
  • Gotować w osolonej wrzącej wodzie. Kiedy makaron wypłynie na powierzchnię, gotować jeszcze około 4 minut na średnim ogniu. Odcedzić.
  • Podawać z różnymi sosami jako danie obiadowe.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Anna Szulc-Górska
więcej