Kremowe curry makaronowe: jednogarnkowe danie obiadowe
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Kremowe curry makaronowe to pyszne danie jednogarnkowe. Wystarczy 1 garnek by ugotować makaron w niebiańskim sosie. Pikantny, rozgrzewający, pożywny i pyszny makaron w 15 minut.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 posiekana pokrojona
- 1 mała czerwona papryka, pokrojona
- 350 g surowego makaronu fusilli
- 4 1/2 szklanki wody lub bulionu warzywnego
- 1 1/2 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 3 szklanki krojonych pomidorów z puszki, razem z sokiem
- 1 szklanka mleka kokosowego w puszce (cały tłuszcz)
- 1/2 szklanki mrożonego groszku
- 1/2 szklanki pomidorów cherry, pokrojonych na połówki
- sól dla smaku
- czarny pieprz do smaku
- 1 łyżeczka świeżego soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej trochę oleju w dużym garnku z grubym dnem, dodaj cebulę i smaż przez około 2-3 minuty.
- Następnie dodaj czosnek, cukinię i czerwoną paprykę i gotuj jeszcze 2 minuty.
- Dodaj pozostałe składniki z wyjątkiem pomidorów koktajlowych.
- Gotuj przez około 15 minut (bez przykrycia i na średnim ogniu).
- Następnie dodaj pomidory koktajlowe i gotuj jeszcze przez dwie minuty.
- Dopraw solą i pieprzem czarnym. Smacznego!