Kopytka z cukinii. Bez ziemniaków, a tak samo pyszne

kopytka z cuknii
Autor: Shutterstock Kopytka bez ziemniaków. Dodaj cukinię, a wyjdą jeszcze lepsze.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Jeżeli lubicie kopytka, warto sprawdzić ten nowatorski przepis, w którym na liście składników nie ma ziemniaków. Kopytka z cukinii smakują rewelacyjnie i są bardzo łatwe do samodzielnego wykonania w domu. To wyjątkowe sezonowe danie, które zachwyci sposobem przyrządzenia i pysznym smakiem. Oto przepis na kopytka z cukinii.

Z czego zrobić kopytka bez ziemniaków?

Pyszne i aromatyczne kopytka, do których nie wykorzystuje się gotowanych ziemniaków, robi się z kilku prostych składników. Co więc jest potrzebne, aby samodzielnie przygotować obłędne kopytka z cukinii? Na liście składników znalazły się:

Jak zrobić kopytka z cukinii?

Przepis na kopytka z cukinii jest prosty. Tę tradycyjną potrawę w nowej odsłonie robi się szybko i bez problemów. Danie jest gotowe w pół godziny. Najpierw należy zmiksować cukinię ze świeżą bazylią i oliwą z oliwek. Powinno powstać gładkie puree, dlatego najlepiej zrobić to w blenderze ręcznym lub kielichowym. Cukinii nie trzeba obierać, ale ze starszych warzyw warto usunąć pestki. Puree cukiniowe miesza się z twarogiem i mąką pszenną. Konsystencja ciasta powinna być gładka i zwarta. Kolejnym krokiem jest uformowanie wałeczków i pokrojenie ich na kawałki w kształcie rombu.

Jak ugotować kopytka z cukinii?

Kopytka z dodatkiem cukinii i świeżej bazylii gotuje się tak samo jak te tradycyjne. W dużym garnku należy zagotować wodę z odrobiną soli. Można wlać także łyżkę oliwy z oliwek. Zapobiegnie to sklejaniu się kluseczek. Kopytka wkłada się do wrzątku i gotuje około 3 minut. Czas gotowania należy liczyć od momentu, kiedy cukiniowe kopytka wypłyną na powierzchnię wody. Najlepiej wyjmować je z wody łyżką cedzakową.

Z czym podawać kopytka z cukinii?

Kopytka z cukinii przyrządzone według tego sprawdzonego przepisu mogą być samodzielnym daniem lub dodatkiem do innych potraw. Świetnie smakują w towarzystwie zielonego pesto i startego parmezanu, tradycyjnego sosu pomidorowego lub czosnkowego. To smaczny dodatek do potraw mięsnych i wegetariańskich. Pysznie smakują odgrzane na patelni następnego dnia. W tej wersji stają się super chrupiące i jeszcze lepsze.

SKŁADNIKI

  • 1 cukinia
  • 250 g twarogu
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umytą i osuszoną cukinię pokroić w kostkę i przełożyć do blendera. Dodać posiekaną bazylię i oliwę z oliwek. Zmiksować na gładko.
  • Do miski przełożyć twaróg i rozgnieść go widelcem. Dodać zmiksowaną ciuknę z bazylią, doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać.
  • Stopniowo wsypywać mąkę i mieszać, aż powstanie gładkie i zwarte ciasto.
  • Ciasto podzielić na 4 części. Z każdej z nich uformować wałeczek i pokroić pod kątem na kawałki.
  • W garnku zagotować wodę z solą. Kopytka gotować około 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej.
  • Podawać jako dodatek do dań mięsnych i wegetariańskich.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Anna Szulc-Górska
więcej