Kluski z ziemniaków odchodzą w zapomnienie. Teraz robi się je z tego zdrowego warzywa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Kalafior to pyszne i zdrowe warzywo, które zbyt rzadko gości na naszych talerzach. Dlatego czas to zmienić i poznać kalafiora w nowej odsłonie. Pełne smaku domowe kluseczki z kalafiora to pomysł na lekki obiad. Idealnie łączą się z różnymi sosami i są doskonałym dodatkiem do dań mięsnych. Poznajcie prosty i ekspresowy przepis na domowe kluseczki z kalafiora.
Kluseczki z kalafiora – składniki
Kluski to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Ten przepis różni się od tradycyjnych receptur, w których różnego rodzaju kluseczki przyrządza się z ziemniaków. Z łatwością można je zastąpić innym warzywem, które cenione jest ze względu na swoje wartości odżywcze. Dzięki niemu kluseczki są pyszne, miękkie i mniej kaloryczne niż te tradycyjne z ziemniaków.
Z czego więc zrobić lekkie kluski warzywne? W tym sprawdzonym przepisie na domowe kluseczki główną rolę gra kalafior. Jest podstawowym składnikiem, z którego robi się to smakowite danie. Oprócz kalafiora potrzebna jest także mąka pszenna, jajko oraz przyprawy, czyli sól i pieprz.
Jak zrobić kluseczki z kalafiora?
Przepis na domowe warzywne kluski z kalafiora jest prosty i nie wymaga skomplikowanych czynności. Aby kluski udały się za pierwszym razem, należy bardzo drobno zmielić różyczki kalafiora. Najlepszy do tego będzie malakser lub ręczny blender.
Jak więc przygotować oryginalne kluseczki z kalafiora? Z tym przepisem jest to łatwe, szybkie i przyjemne.
- 1. krok – zmielenie kalafiora w malakserze lub blenderze
- 2. krok – wymieszania kalafiora z pozostałymi składnikami
- 3. krok – uformowanie wałeczków z ciasta warzywnego i pokrojenie ich na mniejsze kawałki
- 4. krok – ugotowanie kluseczek z kalafiora w osolonym wrzątku
Jak podawać kluseczki z kalafiora?
Pyszne i lekkie jak chmurka kluski przyrządzone z kalafiora to pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Świetnie smakują podsmażone na maśle na patelni. Można podawać je z różnymi sosami. Idealnie łączą się z domowym sosem pomidorowym, śmietanowym lub grzybowym. Mogą być też ciekawym dodatkiem do dań głównych mięsnych i wegetariańskich. Sprawdzą się też na diecie odchudzającej. W każdej wersji kluseczki z kalafiora smakują znakomicie.
To podstawowy przepis na kluseczki z kalafiora. Masę warzywną można podkręcić, dodając inne składniki. Smak kluseczek wzmocnią świeże i suszone zioła jak bazylia, oregano czy majeranek. Orientalnego smaku doda odrobina curry, a pikantną nutę zapewni mielone chili.
SKŁADNIKI
- 300 g różyczek kalafiora
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafior pokroić na różyczki. Dokładnie umyć i osuszyć.
- Różyczki kalafiora bardzo drobno zmielić w malakserze lub blenderze.
- Zmielonego kalafiora przesypać do miski. Wsypać mąkę pszenną i doprawić solą oraz pieprzem. Wbić jajko i wymieszać.
- Masę kalafiorową podzielić na 4 części.
- Z każdej części uformować wałeczek i pokroić na mniejsze kawałki.
- W dużym garnku zagotować wodę z solą. Włożyć do niej kluseczki i gotować około 4 minut, od kiedy wypłyną na powierzchnię. Delikatnie zamieszać, aby nie przywarły do dna. Ugotowane kluski wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej.
- Podawać na obiad z dodatkiem ulubionego sosu lub jako dodatek do dań mięsnych.