Kluski włoskie z gotowanych ziemniaków zapiekane z parmezanem
2022-05-12
łatwy
30 min
4
Kiedy nie ma się ochoty na mięso, można sięgnąć po danie warzywne lub domowe kluseczki. Razem też będą dobrze smakowały. Proponujemy więc włoskie kluski z gotowanych ziemniaków zapiekane z parmezanem.
SKŁADNIKI
- ok. 1 kg ziemniaków
- 5 dag mąki ziemniaczanej
- 30-35 dag mąki pszennej
- 1 jajko
- łyżeczka majeranku
- sól, pieprz
- masło do wysmarowania formy
- starty parmezan
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotować ziemniaki, przecisnąć przez praskę. Gdy ostygną dodać mąkę, jajko oraz przyprawy i szybko zagnieść ciasto.
- Do ciasta można dodać drobno posiekane zioła: bazylię, natkę i szczypiorek.
- W międzyczasie nastawić osoloną wodę w rondlu, aby się zagotowała.
- Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, wrzucać do wrzącej wody gotować aż wypłyną.
- Ugotowane kluski zahartować pod zimną wodą.
- Gdy odciekną, ułożyć w formie do zapiekania posmarowanej masłem, posypać parmezanem i zapiec.
- Można podać same lub z sosem pomidorowym.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?