Kluski włoskie z gotowanych ziemniaków zapiekane z parmezanem

2021-10-11
Kluski włoskie
Autor: Shutterstock Kluski włoskie zapiekane z parmezanem to pomysł na obiad lub pyszną przekąskę.
łatwy
30 min
4

Kiedy nie ma się ochoty na mięso, można sięgnąć po danie warzywne lub domowe kluseczki. Razem też będą dobrze smakowały. Proponujemy więc włoskie kluski z gotowanych ziemniaków zapiekane z parmezanem.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotować ziemniaki, przecisnąć przez praskę. Gdy ostygną dodać mąkę, jajko oraz przyprawy i szybko zagnieść ciasto.
  • Do ciasta można dodać drobno posiekane zioła: bazylię, natkę i szczypiorek.
  • W międzyczasie nastawić osoloną wodę w rondlu, aby się zagotowała.
  • Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, wrzucać do wrzącej wody gotować aż wypłyną.
  • Ugotowane kluski zahartować pod zimną wodą.
  • Gdy odciekną, ułożyć w formie do zapiekania posmarowanej masłem, posypać parmezanem i zapiec.
  • Można podać same lub z sosem pomidorowym.