Keto kluski z makiem. Prosty przepis na świąteczny smakołyk prawie bez kalorii
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Kluski z makiem i orzechami to jedna z tradycyjnych potraw, które podaje się w czasie wigilijnej kolacji. Dzięki temu prostemu przepisowi to klasyczne danie można zrobić w dietetycznej wersji bez białego cukru i glutenu. Przepis nie jest trudny, a wszystkie składniki można kupić w jednym sklepie. Poznajcie sprawdzony przepis na lekkie kluski z makiem prawie bez węglowodanów.
Jak zrobić keto masę makową?
Do przyrządzenia dietetycznych klusek z makiem wykorzystuje się domową masę makową. Jej przygotowanie jest bardzo łatwe, a lista składników obejmuje produkty, które są łatwo dostępne. W przeciwieństwie do gotowej masy makowej z puszki, którą można kupić w prawie każdym sklepie, ta wersja nie zawiera białego cukru i innych niepotrzebnych dodatków. Jest uniwersalna i można wykorzystać ją do przyrządzenia innych świątecznych przysmaków bez węglowodanów.
Aby zrobić domową keto masę makową, należy przygotować mak, orzechy włoskie, nerkowce, wiórki kokosowe, masło, płatki migdałowe i słodzik. Smak masy makowej wzbogacają dodatki jak ekstrakt waniliowy, aromat migdałowy i sok z cytryny.
Pierwszym krokiem jest ugotowanie maku, a następnie zmielenie go w blenderze. Następnie miesza się go z pozostałymi składnikami. W ten sposób łatwo i dość szybko robi się keto masę makową o niskiej zawartości węglowodanów.
Jak zrobić keto kluski z makiem?
Przepis na pyszne keto kluski z makiem nie jest trudny. To tylko kilka bardzo łatwych kroków. Przyrządzone według niego kluski z dodatkiem keto masy makowej smakują wybornie. Dodatkową zaletą tego dania jest to, że zawiera sporo białka, dobrych tłuszczy oraz minimum węglowodanów. Jak więc zrobić keto kluski z makiem na święta Bożego Narodzenia?
Najpierw przyrządza się keto masę makową. Następnie gotuje się makaron konjac, który charakteryzuje się niską zawartością węglowodanów. Po odcedzeniu należy wymieszać go z makiem i orzechami. Pyszne keto danie na Wigilię jest gotowe.
SKŁADNIKI
- 400 g makaronu konjac
- 200 g maku
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g orzechów nerkowca
- 30 g roztopionego masła
- 20 g wiórków kokosowych
- 20 g płatków migdałowych
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego
- słodzik do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mak przesypać do rondelka. Wlać wodę, tak aby mak było około 1,5 cm poniżej jej powierzchni. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 30 minut.
- Mak odcedzić przez drobne sitko wyłożone gazą, a następnie zblendować i przełożyć do miski.
- Dodać posiekane orzechy, wiórki kokosowe, płatki migdałowe, roztopione masło, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i aromat migdałowy. Wsypać słodzik. Wymieszać.
- Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić.
- Makaron przełożyć do miski i dodać masę makową. Wymieszać.
- Podawać na Wigilię i podczas świąt Bożego Narodzenia.