Keto kluski z makiem. Prosty przepis na świąteczny smakołyk prawie bez kalorii

keto kluski z makiem
Autor: Shutterstock Keto kluski z makiem to tradycyjne wigilijne danie w dietetycznej odsłonie.
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Kluski z makiem i orzechami to jedna z tradycyjnych potraw, które podaje się w czasie wigilijnej kolacji. Dzięki temu prostemu przepisowi to klasyczne danie można zrobić w dietetycznej wersji bez białego cukru i glutenu. Przepis nie jest trudny, a wszystkie składniki można kupić w jednym sklepie. Poznajcie sprawdzony przepis na lekkie kluski z makiem prawie bez węglowodanów.

Jak zrobić keto masę makową?

Do przyrządzenia dietetycznych klusek z makiem wykorzystuje się domową masę makową. Jej przygotowanie jest bardzo łatwe, a lista składników obejmuje produkty, które są łatwo dostępne. W przeciwieństwie do gotowej masy makowej z puszki, którą można kupić w prawie każdym sklepie, ta wersja nie zawiera białego cukru i innych niepotrzebnych dodatków. Jest uniwersalna i można wykorzystać ją do przyrządzenia innych świątecznych przysmaków bez węglowodanów.

Aby zrobić domową keto masę makową, należy przygotować mak, orzechy włoskie, nerkowce, wiórki kokosowe, masło, płatki migdałowe i słodzik. Smak masy makowej wzbogacają dodatki jak ekstrakt waniliowy, aromat migdałowy i sok z cytryny.

Pierwszym krokiem jest ugotowanie maku, a następnie zmielenie go w blenderze. Następnie miesza się go z pozostałymi składnikami. W ten sposób łatwo i dość szybko robi się keto masę makową o niskiej zawartości węglowodanów.

Jak zrobić keto kluski z makiem?

Przepis na pyszne keto kluski z makiem nie jest trudny. To tylko kilka bardzo łatwych kroków. Przyrządzone według niego kluski z dodatkiem keto masy makowej smakują wybornie. Dodatkową zaletą tego dania jest to, że zawiera sporo białka, dobrych tłuszczy oraz minimum węglowodanów. Jak więc zrobić keto kluski z makiem na święta Bożego Narodzenia?

Najpierw przyrządza się keto masę makową. Następnie gotuje się makaron konjac, który charakteryzuje się niską zawartością węglowodanów. Po odcedzeniu należy wymieszać go z makiem i orzechami. Pyszne keto danie na Wigilię jest gotowe.

SKŁADNIKI

  • 400 g makaronu konjac
  • 200 g maku
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 30 g roztopionego masła
  • 20 g wiórków kokosowych
  • 20 g płatków migdałowych
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • słodzik do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mak przesypać do rondelka. Wlać wodę, tak aby mak było około 1,5 cm poniżej jej powierzchni. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 30 minut.
  • Mak odcedzić przez drobne sitko wyłożone gazą, a następnie zblendować i przełożyć do miski.
  • Dodać posiekane orzechy, wiórki kokosowe, płatki migdałowe, roztopione masło, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i aromat migdałowy. Wsypać słodzik. Wymieszać.
  • Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić.
  • Makaron przełożyć do miski i dodać masę makową. Wymieszać.
  • Podawać na Wigilię i podczas świąt Bożego Narodzenia.
Beszamel - Jak zrobić mase makową?
Anna Szulc-Górska
więcej