Domowy makaron kukurydziany - bezglutenowy i smaczny
2021-03-29

średni
50 min
4
Wyroby z maki kukurydzianej nie zawierają glutenu, dzięki czemu mogą je wprowadzić do swojej diety osoby cierpiące na jego nietolerancję lub na celiakie. Na sklepowych półkach jest duży wybór makaronów i pieczywa na bazie maki kukurydzianej, ale przygotowane w domu są zawsze lepsze. Podajemy sprawdzony przepis na domowy makaron z mąki kukurydzianej.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- łyżeczka oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Składniki makaronu włóż do miski i wymieszaj.
- Powoli zagniataj ciasto, w razie potrzeby dolewając odrobinę ciepłej wody.
- Wyrabiaj dotąd, aż ciasto będzie miękkie i nie będzie się kleiło do rąk.
- Ciasto rozwałkuj cienko, pokrój w pasy. Każdy pasek posiekaj w cieniutkie niteczki w poprzek lub wzdłuż na wstażki.