Domowe kluski z kaszy manny, gotowe w 15 minut. Tak robiły je nasze babcie
Dieta wegetariańska
Pyszne domowe kluseczki z kaszy manny to doskonała alternatywa dla tradycyjnego makaronu. Smakiem przypominają te, które kiedyś robiły nasze babcie. To prosty i tani dodatek do zup oraz różnych dań głównych. Przygotowuje się je błyskawicznie, więc warto wypróbować ten przepis. Zobaczcie, jak zrobić smakowite kluseczki z kaszy manny.
Z czego zrobić domowe kluseczki z kaszy manny?
Mięciutkie kluski, które smakują jak te w dzieciństwie, robi się z kilku prostych składników. Wszystkie produkty są w sklepach przez cały rok, a ich cena nie przyprawia o zawrót głowy. Do przyrządzenia pysznych klusek należy przygotować:
- kaszę mannę
- śmietanę
- masło
- jajka
- sól
Jak zrobić domowe kluseczki z kaszy manny?
Pierwszym krokiem jest ubicie jajek z masłem. Następnie wsypuje się kaszę mannę i szczyptę soli, a także wlewa się śmietanę i dokładnie miesza. Powstała masa powinna być gęsta i jednolita. Należy ją odstawić na kwadrans, aby kasza napęczniała.
Jak ugotować domowe kluseczki z kaszy manny?
Najłatwiejszą metodą gotowania klusek z kaszy manny jest patent z dwoma łyżkami. Jedną łyżką nabiera się porcję masy, a drugą zdejmuje i kładzie na wrzącą i lekko osoloną wodę. Kluski gotuje się około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię wrzątku. Ugotowane kluseczki z kaszy manny wyjmuje się z wody za pomocą łyżki cedzakowej.
Jest też inny sposób na ugotowanie kluseczek. Masę z kaszy manny od razu wlewa się do garnka z wodą lub gotową zupą i energicznie miesza. Ta metoda jest szybsza i sprawdzi się, kiedy jest mniej czasu na przyrządzenie obiadu. Ten patent ma jednak jeden minus. Zupa jest mniej klarowna.
Z czym podawać domowe kluski z kaszy manny?
Smakowite kluski z kaszy manny sprawdzą się jako dodatek do zup, który zastąpi klasyczny makaron. Świetnie smakują z rosołem, zupą pomidorową czy pieczarkową. Można serwować je z gulaszami i innymi daniami głównymi z mięsem w roli głównej. Kluseczki z kaszy manny są pyszne w wersji słodkiej. Podane ze śmietaną lub serkiem homogenizowanym, cukrem oraz szczyptą cynamonu zawrócą w niejednym kubku smakowym.
SKŁADNIKI
- 170 g kaszy manny
- 90 g śmietany 18%
- 25 g miękkiego masła
- 2 jajka
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka wbić do dużej miski. Dodać miękkie masło i ubić, aż składniki połączą się w jednolitą i gęstą masę.
- Stopniowo wsypywać kaszę mannę ze szczyptą soli i mieszać. Wlać śmietanę i dokładnie wymieszać.
- Ciasto odstawić na 15 minut, aby kasza napęczniała.
- W dużym garnku zagotować wodę. Za pomocą 2 łyżek formować równe kluski i kłaść je na wrzącą wodę. Gotować około 5 minut od momentu, aż wypłyną na powierzchnię wody.
- Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej.
- Podawać z zupą lub jako dodatek do dań głównych.