Jak zrobić domowy makaron z maszynki? Rodzaje włoskiego makaronu
Domowy makaron - mieszanie składników, dokładne zagniatanie, wałkowanie, a potem jeszcze formowanie w odpowiedni kształt – perspektywa wykonania tych kilku czynności, wymagających siły i znacznych nakładów czasu, zazwyczaj powstrzymuje nas przed własnoręcznym zrobieniem domowego makaronu. Gdyby wszystko to mógł za nas zrobić ktoś inny, czy nie wolelibyśmy cieszyć się smakiem świeżego makaronu, który jest nieporównywalny z tym kupionym w sklepie? Z pomocą przychodzi nam nowoczesne rozwiązanie, czyli robot planetarny z wygodnymi przystawkami. Ale od początku…
Spis treści
- Jak zrobić ciasto na makaron domowy?
- Przepis podstawowy, czyli jak zrobić makaron jajeczny z mąki pszennej
- Jaka mąka na makaron? Jak zrobić makaron bezglutenowy?
- Jak zrobić dobry makaron bez jajek?
- Jak zrobić kolorowy makaron?
- Ciasto na makaron domowy – jak je rozwałkować i zrobić różne rodzaje makaronu?
- Jakie kształty i rodzaje makaronu możemy uzyskać dzięki wykrojnikom?
- Jak i ile gotować domowy makaron?
- Jak przechowywać i suszyć domowy makaron?
Jak zrobić ciasto na makaron domowy?
Mamy wreszcie pomocnika, który najpierw wymiesza składniki, później je zagniecie, formując elastyczne ciasto, a następnie jeszcze rozwałkuje i pokroi lub wyczaruje ładne, ciekawe kształty. My w tym czasie zajmujemy się tylko dopracowywaniem receptury. We własnej kuchni jesteśmy wreszcie szefami, wydającymi polecenia. Wystarczy robot planetarny z kilkoma przystawkami: mieszadłem w kształcie haka, wałkowarką oraz wykrojnikami do różnych rodzajów makaronu. Potrzebujemy jeszcze tylko odpowiednich składników.
Sprawdź, jak robot planetarny ułatwi Ci zrobienie domowego makaronu w różnych kształtach
Przepis podstawowy, czyli jak zrobić makaron jajeczny z mąki pszennej
Domowy makaron przygotujemy z kilku składników, które zazwyczaj mamy w domu. Podstawowe proporcje wykorzystywane przez mistrzów kuchni zakładają użycie jednego całego, średniej wielkości jajka na każde 100 g mąki. Te składniki stanowią odpowiednią bazę na domowy makaron. Przygotowywanie zacznijmy od przesiania mąki przez sito do misy robota kuchennego. Dzięki temu ciasto będzie delikatniejsze, zyska też lepszą strukturę.
Kolejnym krokiem jest dodanie jajek. Wbijajmy je po kolei, obserwując konsystencję ciasta. Jeśli jest za suche, dodajmy kolejną porcję. Zrezygnujmy z niej, jeśli zauważymy, że zaczyna się robić zbyt wilgotne i klei się do mieszadła w kształcie haka – idealnego do ciast elastycznych i gęstych. Możemy również eksperymentować z proporcjami i dodać większą ilość żółtek. Dzięki temu gotowy makaron będzie miał nie tylko ładniejszy, intensywnie żółty kolor, ale także delikatniejszą, miękką strukturę. Nie możemy jednak przesadzić, ponieważ zbyt duża ilość żółtek może doprowadzić do nadmiernego kruszenia się i stwardnienia surowego ciasta. Najlepiej do jednego całego jajka dodać jeszcze jedno lub dwa żółtka.
Czy potrzebujemy jeszcze dodatkowych składników? Może przydać się ciepła – ani zbyt zimna, ani zbyt gorąca nie będzie odpowiednia – woda do nawilżenia kruszącego się, zbyt suchego ciasta. Zazwyczaj wystarczy jedna łyżka. Przygotujmy sobie również dodatkową porcję mąki, którą wykorzystamy nie tylko do podsypywania rozwałkowanego ciasta, ale także do kontrolowania jego konsystencji. Nie może kleić się do rąk lub misy robota planetarnego. Jeśli tak się dzieje, dodajmy łyżkę mąki.
Nieobowiązkowymi dodatkami do ciasta na domowy makaron są sól i oliwa. Tę pierwszą możemy dodać dopiero do wody, w której będziemy gotować przygotowane nitki, świderki lub wstążki. Jest to ważne również wtedy, kiedy większą porcję makaronu chcemy później wysuszyć i przechowywać. Lepiej nie dodawać wtedy soli do ciasta, ponieważ może ona przyspieszyć psucie i pleśnienie.
Dodatkiem do przepisu podstawowego może być również oliwa, która wzmacnia śródziemnomorski smak makaronu oraz poprawia strukturę ciasta. Wystarczy jedynie odrobina, np. łyżeczka na porcję. Jeśli dodamy jej za dużo, możemy zaszkodzić tworzącym się powiązaniom glutenu, a w konsekwencji elastyczności masy. Ugotowany makaron ze zbyt dużą ilością oliwy może być też zbyt miękki, a nawet łatwiej się rozgotowywać.
Dokładnie wyrobione przez robota planetarnego ciasto powinno być jednolite, elastyczne i błyszczące. Wyjmijmy je z misy, uformujmy kulkę i zawińmy w folię spożywczą. Będzie potrzebowało od 30 minut do 2 godzin „odpoczynku”, podczas którego nabierze odpowiedniej wilgotności i konsystencji.
Jaka mąka na makaron? Jak zrobić makaron bezglutenowy?
Do receptury bazowej możemy wprowadzać różne zmiany, które będą odpowiadać naszym gustom i zapotrzebowaniu. Ważny jest wybór odpowiedniej mąki. We Włoszech – kraju, w którym tradycja przygotowywania makaronu jest długa – wykorzystuje się drobno mieloną mąkę typu 00 lub semolinę z pszenicy durum. Dzięki temu ciasto po wyrobieniu jest idealnie elastyczne, gładkie i błyszczące, a gotowy makaron uznawany za najlepszy na świecie.
Czy w polskich warunkach, jeśli nie znajdziemy włoskiej mąki, możemy użyć zwykłej pszennej? Tak, musimy jednak wybrać odpowiedni typ. Najlepsza będzie bogata w gluten mąka pszenna poznańska lub krupczatka. Obie mają typ 500, co oznacza, że są oczyszczone z łusek i tzw. popiołu, dlatego wiązania między glutenem będą silniejsze, a ciasto bardziej elastyczne. Możemy również zmieszać oba typy mąki lub dodać jeszcze innej, np. sojowej lub owsianej. Ziarna lub płatki owsiane z łatwością zmielimy na mąkę w robocie planetarnym z przystawką w postaci młynka do ziaren. W ten sposób będziemy mieć kontrolę nad tym, co znajdzie się w naszym makaronie.
Mielenie własnej mąki w robocie planetarnym jest szczególnie ważne, kiedy jesteśmy na diecie bezglutenowej. Istnieje ryzyko, że nawet bezglutenowe mąki ze sklepu są zanieczyszczone glutenem. Jeśli zmielimy ziarna sami, wiemy, co znajdzie się w składzie naszego makaronu. Jak zrobić jego wersję bezglutenową? Możemy wykorzystać mąkę gryczaną, kukurydzianą, z prosa, amarantusa, quinoi czy tapioki. Elastyczność poprawi dodatek mąki ryżowej lub ziemniaczanej.
Jak zrobić dobry makaron bez jajek?
Podczas ustalania własnej receptury na makaron możemy również zrezygnować z jajek. Będzie to wersja odpowiednia dla wegan. W takim przepisie używamy wybranej mąki lub mieszanki różnych jej typów. Wilgotności nadajemy ciastu dodatkiem ciepłej wody, a miękkości łyżeczką oliwy. Ciasto, które w ten sposób uzyskamy, będzie nadawało się również na pierogi. W dalszej kolejności postępujemy podobnie, jak w przypadku makaronu jajecznego: odkładamy na minimum pół godziny, wałkujemy, suszymy i kroimy w wałkowarki i krajalnicy robota planetarnego, a następnie rozkładamy na ściereczce i ponownie suszymy.
Jak zrobić kolorowy makaron?
Ciekawą alternatywą dla tradycyjnego makaronu jest jego wersja kolorowa. Do składników bazowych wystarczy dodać np. zioła lub zmiksowany szpinak, aby uzyskać zielone, aromatyczne nitki. Ładnie prezentować się również będą szerokie pasma tagliatelle lub pappardelle z zatopionymi w cieście listkami, np. mięty, bazylii lub szałwii. Czerwony makaron uzyskamy dzięki odrobinie przecieru pomidorowego, a intensywnie żółty z dodatkiem kurkumy, szafranu lub puree z marchewki czy dyni.
Ciasto na makaron domowy – jak je rozwałkować i zrobić różne rodzaje makaronu?
Elastycznego, dosyć twardego ciasta na makaron nie musimy wałkować własnoręcznie. O wiele łatwiej i szybciej zrobimy to przy użyciu specjalnej przystawki do robota planetarnego. Nie tylko rozwałkuje ciasto na odpowiednią, równą na całej powierzchni grubość, ale także pokroi je na cienkie, średnie lub grubsze wstążki, odpowiadające rozmiarom klasycznych makaronów włoskich. Należy jedynie pamiętać, że przed pocięciem płatów trzeba je jeszcze trochę wysuszyć na czystej ściereczce. Następnie wystarczy kilkukrotnie włożyć porcję ciasta do wałkowarki. Przy pomocy dodatkowych wykrojników szybko i sprawnie uzyskamy oczekiwany kształt, np. spaghetti, pappardelle czy bucatini.
Sprawdź, jak łatwo i szybko rozwałkować i pokroić ciasto na makaron
Jeśli potrzebujemy krótkiego makaronu o ciekawym kształcie, np. muszelek conchigliette, rurek maccheroni czy świderków fusilli, wykorzystajmy jeden z 12 dostępnych wykrojników z brązu. W tym wypadku zagniecione ciasto po „odpoczynku”, ale już bez suszenia wkładamy do otworu w specjalnej przystawce z wybranym wykrojnikiem. Sami możemy regulować długość klusek, odcinając je w odpowiednim momencie. Gotowy makaron przed gotowaniem ułóżmy na suchej ściereczce do wysuszenia na około 10-15 minut.
Jakie kształty i rodzaje makaronu możemy uzyskać dzięki wykrojnikom?
Jak i ile gotować domowy makaron?
Jak długo gotować domowy makaron? Czas zależy od jego kształtu i grubości. Musimy jednak pamiętać, że ten świeżo przygotowany potrzebuje o wiele mniej czasu niż suszony lub kupiony w sklepie. Wystarczy od około 1 minuty na cienkie kluski do rosołu do około 5 minut na grubsze rodzaje. Konsystencję należy kontrolować w trakcie gotowania. Ważna jest również technika. Jak więc powinniśmy gotować makaron?
Pierwszym krokiem jest wybór odpowiedniego garnka. Najważniejsze, aby miał odpowiednią pojemność. Każde 100 g makaronu potrzebuje 1 litra wody. Aby wstążki, świderki lub rurki nie sklejały się, muszą mieć też odpowiednią przestrzeń. Wybierzmy więc garnek o szerokim dnie. Nie zapominajmy również o mieszaniu, zapobiegającym przywieraniu makaronu do dna. Najlepiej wybrać do tego drewnianą łyżkę. Pozostawienie jej w garnku na czas gotowania zapobiegnie wykipieniu.
Czy do wody na makaron powinniśmy coś dodawać? Jeśli nie posoliliśmy ciasta, możemy wsypać łyżeczkę soli, ale dopiero po doprowadzeniu do wrzenia. Sól opóźnia gotowanie się wody. Makaron wkładamy dopiero wtedy, kiedy zacznie ona wrzeć ponownie. Mitem jest konieczność dolewania do niej oliwy, co ma zapobiec sklejaniu. Już dzięki wybraniu dobrej techniki gotowania unikniemy tego problemu. Oliwa za to osiądzie na makaronie i sprawi, że stanie się on śliski i nie przyjmie odpowiedniej ilości sosu, który po nim spłynie.
Jeśli ugotowany makaron chcemy wykorzystać od razu do potraw na ciepło, nie powinniśmy go przelewać zimną wodą. Do sosu dodajmy też trochę wody spod gotowania, dzięki czemu lepiej połączy się on ze wstążkami. Dobrze też przywrze do makaronu o delikatnie chropowatej fakturze, którą uzyskamy dzięki wykrojnikom robota planetarnego.
Jak przechowywać i suszyć domowy makaron?
Wcześniej przygotowaną, dużą porcję domowego makaronu można łatwo przechować na później. Wystarczy go dokładnie wysuszyć i włożyć do szczelnego pojemnika. Aby przygotować makaron do takiego przechowywania, należy jeszcze nieugotowany rozłożyć na suchej ściereczce lub powiesić, np. na kratce z piekarnika. Pamiętajmy, że zachowa taki kształt, w jakim go pozostawimy. Suszenie może potrwać około 24-48 godzin. Możemy to przyspieszyć, używając suszarki do owoców lub piekarnika nastawionego na 50 stopni. Makaron musi być dokładnie wysuszony, aby nie pleśniał. Będzie się nadawał do spożycia nawet przez kilka miesięcy.