Pyszne ciasto na serku wiejskim wychodzi za każdym razem. Lekkie, wilgotne i błyskawiczne

Pyszne ciasto na serku wiejskim wychodzi za każdym razem. Lekkie, wilgotne i błyskawiczne
Autor: Shutterstock.com Pyszne ciasto na serku wiejskim wychodzi za każdym razem. Lekkie, wilgotne i błyskawiczne
łatwy
10 min
8

Dieta wegetariańska

Przepyszne, lekkie i proste w wykonaniu. Ciasto z serka wiejskiego z owocami sprawdzi się idealnie jako słodka przekąska pomiędzy posiłkami. Jest proste do zrobienia, a wychodzi zawsze lekkie i wilgotne. Zasmakuje każdemu.

Prosty przepis na pyszne ciasto. Wystarczy kilka składników

Wilgotne ciasto, które jest niezwykle proste do przygotowania. Ten przepis pozwala nam cieszyć się wspaniałym ciastem, które sprawdzi się dosłownie na każdą okazję. Czy to do kawy, na spotkanie z przyjaciółmi czy nawet jako ciekawe śniadanie na słodko.

Serek wiejski w cieście dodajemy my lekkości i wilgotności, a przy okazji nie kosztuje dużo i jest bardzo łatwo dostępny. Nie trzeba, bo również miksować na gładko, jednak jeśli ktoś woli całkowicie gładką konsystencję, można go delikatnie zblendować podczas przygotowania.

Wystarczy łyżka, miska i piekarnik. To ciasto jest niezwykle proste

Jest to ciasto, które nie wymaga niemal żadnego sprzętu - wyłącznie piekarnik. Wszystko wystarczy wymieszać w jednej misce z pomocą trzepaczki czy łyżki. Co więcej, sprawdzą się tu zarówno świeże, jak i mrożone owoce, dzięki czemu ten wypiek można robić przez cały rok.

Jeśli chcemy możemy również dodać do naszego ciasta coś ekstra. Świetnie sprawdzi się skórka z cytryny, wiórki kokosa, orzechy, kruszonka, lukier cytrynowy i wiele, wiele innych. 

Ciasto będzie idealnie mięciutkie, wilgotne i lekkie. Idealne już od pierwszego kęsa, bez dużej ilości cukru.

SKŁADNIKI

  • 200 g serka wiejskiego
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 100 ml oleju 
  • 200 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • ok. 200–300 g ulubionych owoców

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  • W misce mieszamy jajka z cukrem, aż będziemy mieli puszystą masę.
  • Dodajemy olej, wanilię i serek wiejski.
  • Całość dokładnie mieszamy.
  • Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą.
  • Mieszamy tylko do połączenia składników.
  • Ciasto przekładamy do keksówki.
  • Dodajemy nasze owoce, lekko wciskając.
  • Pieczemy około 40-50 minut.
Ciasto z malinami
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej