Zawsze robię te kulki, kiedy mam ochotę na coś słodkiego. Są pyszne i dobre dla zdrowia

2025-02-21
Kinga Goldstein
Zawsze robię te kulki kiedy mam ochotę na coś słodkiego. Są pyszne i dobre dla zdrowia
Autor: Shutterstock.com Zawsze robię te kulki kiedy mam ochotę na coś słodkiego. Są pyszne i dobre dla zdrowia
łatwy
15 min
12

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Kokosowo-czekoladowe kulki zachwycają swoją delikatnością i smakiem. Ich przygotowanie jest niezwykle proste, a są idealną przekąską. Połączenie kokosa i czekolady zachwyci wiele osób, a najlepsze jest to, że robi się je bez dodatku cukru.

Kulki czekoladowo-orzechowe. Dlaczego warto je jeść

Kulki czekoladowo-kokosowe z kaszą jaglaną są idealną alternatywą dla tradycyjnych słodyczy. Nie tylko prosto się je przygotowuje, ale również są znacznie zdrowsze. Kasza jaglana jest bowiem bogata w białko, błonnik oraz takie minerały jak żelazo, magnez i witaminy z grupy B.

Warto również podkreślić, że kasza jaglana jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu. Ten deser będzie więc idealny dla osób z celiakią i nietolerancją glutenu. Wiórki kokosowe są źródłem zdrowych tłuszczów, błonnika i nadają kluką wspaniały smak i aromat.

W kakao znajdziemy natomiast antyoksydanty wspierające zdrowie serca i mózgu, a kulki mają dzięki niemy wspaniały smak, banany natomiast są nie tylko naturalnym źródłem słodyczy, ale również potasu i błonnika.

Przechowuj i modyfikuj. Kulki te są idealną przekąską

Kulki można bezpiecznie przechowywać w lodówce nawet kilka dni, dzięki czemu raz przygotowane kulki mogą nam przetrzymać długi czas. 

Ten czekoladowo-kokosowy deser to wspaniała przekąska do pracy, szkoły czy po prostu pomiędzy posiłkami. Można je również dowolnie modyfikować dodając do nich różne składniki, jak na przykład orzechy czy suszone owoce.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki wody
  • 100 g wiórków kokosowych (plus trochę do obtoczenia)
  • 50 g kakao
  • 1-2 dojrzałe banany
  • 50 g masła orzechowego (opcjonalnie, dla kremowości)
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • szczypta soli
  • ekstrakt waniliowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę jaglaną płuczemy pod zimną wodą, a następnie gotujemy w 1,5 szklanki wody około 15 minut.
  • W misce łączymy kaszę, wiórki kokosowe, kakao, rozgniecione banany, masło orzechowe, sól i ekstrakt waniliowy.
  • Mieszamy, aż masa będzie jednolita.
  • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do masy.
  • Formujemy niewielkie kulki, które następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych.
  • Kulki układamy na talerzu i schładzamy przynajmniej przez godzinę.
Beszamel - kakao
Kinga Goldstein