Ze zmielonych orzechów robię pyszne i aromatyczne ciasto. Jest tak dobre, że znika błyskawicznie

ciasto orzechowe
Autor: Shutterstock Wyborne domowe ciasto upiecz z tym dodatkiem. Jest idealne do kawy i na deser po rodzinnym obiedzie.
łatwy
15 min
6

Dieta wegetariańska

Jest pyszne, aromatyczne i uniwersalne. Robi się je łatwo i szybko. Pasuje na każdą okazję i znika do ostatniego okruszka. Właśnie takie jest to wyborne ciasto orzechowe, na które przepis znajdziecie poniżej. Warto z niego skorzystać, ponieważ to wyjątkowy słodki wypiek. Zachwyca smakiem już od pierwszego kęsa. Zobaczcie, jak zrobić najlepsze domowe ciasto orzechowe.

Z czego zrobić ciasto orzechowe?

W tym prostym przepisie domowe ciasto orzechowe przygotowuje się z popularnych składników, które są łatwo dostępne przez cały rok. To świetny pomysł na wykorzystanie większej ilości orzechów włoskich lub laskowych czy pistacji, które zalegają w domu i brakuje pomysłu na ich wykorzystanie.

Lista składników potrzebnych do przygotowania ciasta orzechowego nie jest długa. Jakie więc produkty się na niej znalazły?

  • mąka pszenna
  • orzechy – włoskie, laskowe, pistacje
  • olej
  • cukier i cukier z wanilią
  • mleko
  • jajka
  • proszek do pieczenia
  • szczypta soli

Jak przygotować orzechy do ciasta?

W tym przepisie na pyszne domowe ciasto z orzechami można wykorzystać orzechy włoskie, laskowe i pistacje. Sprawdzi się też mieszanka. Zanim orzechy trafią do ciasta, należy je zmielić. Najlepiej zrobić to za pomocą blendera lub młynka do kawy. Przed zmieleniem orzechy można uprażyć. Dzięki temu staną się bardziej aromatyczne i słodsze. Wystarczy rozłożyć orzechy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec od 5 do 7 minut.

Jak zrobić ciasto orzechowe?

Pyszne i aromatyczne ciasto orzechowe to doskonały deser na każdą okazję. Bez okazji też świetnie smakuje. Jest rewelacyjnym dodatkiem do kawy lub herbaty. Można je piec przez cały rok, ponieważ składniki są zawsze w sklepach. Upieczone i ostudzone ciasto warto udekorować polewą czekoladową lub lukrem cytrynowym i posypać posiekanymi orzechami.

Przepis na domowe ciasto orzechowe nie jest trudny. Receptura składa się z kilku bardzo łatwych i szybkich kroków. Wystarczy połączyć składniki w odpowiedniej kolejności, przelać do formy i upiec w piekarniku.

  • 1. krok – wymieszanie składników suchych
  • 2. krok – przygotowanie masy z żółtek i cukrów, połączenie ze składnikami suchymi
  • 3. krok – ubicie białek i wymieszanie ich z ciastem
  • 4. krok – przelanie ciasta do formy
  • 5. krok – upieczenie ciasta orzechowego w piekarniku

SKŁADNIKI

  • 220 g mąki pszennej
  • 200 g zmielonych orzechów (laskowych, włoskich, pistacji)
  • 180 g oleju
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

  • dodatkowo:
  • lukier cytrynowy
  • posiekane pistacje

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesypać mąkę, zmielone orzechy i proszek do pieczenia.
  • Żółtka zmiksować z cukrem i cukrem z wanilią na puch. Cały czas miksując, wlewać olej. Miksować do połączenia.
  • Do suchych składników stopniowo dodawać masę jajeczną i mieszać. Wlać mleko i wymieszać do połączenia.
  • Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 55 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Udekorować lukrem i posypać posiekanymi pistacjami.
  • Podawać na deser na różne okazje lub bez.
Dlaczego warto jeść orzechy?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej