Zamiast piernika robię ten świąteczny deser. Budyń smakuje obłędnie i jest gotowy w 10 minut

2025-12-11 12:50

Pieczenie pierników na Boże Narodzenie to tradycja. Nie każdy ma jednak czas, aby zrobić to świąteczne ciasto. Dlatego zamiast piernika idealnie sprawdzi się pyszny domowy deser. Budyń piernikowy z dodatkiem aksamitnego kremu smakuje wyśmienicie. Zobaczcie, jak zrobić w domu pełen smaku i aromatu budyń o smaku piernika. Ten deser oczaruje całą rodzinę.

budyń piernikowy

i

Autor: Elena Shashkina/ Shutterstock Jest aksamitny i pachnie piernikiem. Ten prosty i szybki budyń to pyszny świąteczny deser.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Z czego zrobić budyń piernikowy?

Do przygotowania tego świątecznego budyniu, który zachwyca piernikowym smakiem i aromatem, wykorzystuje się kilka składników. Wszystkie produkty można kupić w wielu sklepach, a właśnie teraz są dostępne w promocyjnych cenach.

Lista składników, które niezbędne są do przygotowania tego świątecznego budyniu, została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich obejmuje produkty, z których robi się budyń o smaku piernika. Druga część to artykuły spożywcze potrzebne do zrobienia kremu uzupełniającego deser. Jakie produkty się na niej znalazły?

  • składniki do budyniu – mleko, mąka ziemniaczana, żółtka, cukier, śmietanka o zawartości tłuszczu 36 proc., przyprawa do piernika
  • składniki do kremu – śmietanka o zawartości tłuszczu 36 proc., serek mascarpone, cukier puder
  • dodatkowe składniki – karmel lub lukier, pierniczki

Jak zrobić budyń piernikowy?

Przepis na wyborny domowy budyń o smaku piernika, który w święta Bożego Narodzenia zastąpi tradycyjne ciasto, jest łatwy i szybki. Deser jest gotowy w pół godziny. Prezentuje się wyjątkowo efektownie i apetycznie. Ma aksamitną konsystencję i idealnie komponuje się z delikatnym kremem, który jest zwieńczeniem budyniu piernikowego.

Jak więc przygotować domowy budyń o smaku piernika? To łatwy i szybki przepis na znakomity świąteczny deser, który oczaruje wyglądem, a po pierwszym kęsie zachwyci smakiem. Każdy, kto spróbuje piernikowego budyniu, będzie pod wielkim wrażeniem jego smaku.

  • 1. krok – przygotowanie budyniu piernikowego
  • 2. krok – udekorowanie szklanek lub pucharków
  • 3. krok – nałożenie budyniu piernikowego do naczynek
  • 4. krok – przygotowanie kremu
  • 5. krok – uzupełnienie deseru kremem
  • 6. krok – schłodzenie budyniu piernikowego w lodówce

Jak podawać budyń piernikowy?

Pełen piernikowego smaku i aromatu budyń to doskonały deser na święta Bożego Narodzenia. Dodatkowo można podkręcić go, dodając suszone owoce lub posiekane orzechy. Aby deser prezentował się jeszcze bardziej apetycznie, wierzch można oprószyć kakao lub ozdobić kolorową posypką. Budyń piernikowy można wykorzystać jako krem do przełożenia ciasta lub udekorowania świątecznych babeczek. Świetnie pasuje do naleśników i placków, które można serwować na śniadanie w okresie przedświątecznym.

SKŁADNIKI

  • Budyń
  • 400 ml mleka
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 40 g cukru
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
  • Krem:
  • 150 ml schłodzonej śmietanki 36%
  • 50 g schłodzonego serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • pokruszone pierniczki
  • 2 łyżki karmelu lub lukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Odlać 1 szklankę mleka i wymieszać z mąką ziemniaczaną i żółtkami, tak aby nie było grudek.
  • Do rondelka wlać pozostałe mleko i śmietankę. Wsypać przyprawę do piernika. Zagotować.
  • Wlać mieszankę mleka z mąką i żółtkami. Wsypać cukier. Podgrzewać i mieszać, aż budyń zgęstnieje. Rondelek zestawić z ognia.
  • Ranty szklanek lub pucharków posmarować karmelem lub lukrem i obtoczyć w pokruszonych pierniczkach.
  • Budyń przelać do szklanek lub pucharków. Odstawić.
  • Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i mascarpone na puszysty krem. Wyłożyć na budyń.
  • Podawać na deser z okazji świąt Bożego Narodzenia.
Piernik i pierniczki – co warto o nich wiedzieć?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...