Świąteczne muffinki o smaku piernika robię błyskawicznie. Wystarczy łyżka i 10 minut wolnego czasu
Dieta wegetariańska
Muffinki piernikowe to znakomita słodka przekąska na święta Bożego Narodzenia. Są pyszne, puszyste i smakują każdemu. Wbrew pozorom ich przygotowanie jest bardzo łatwe i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Można je zrobić nawet w ostatniej chwili. Poznajcie prosty i błyskawiczny przepis na świąteczne muffiny o smaku piernika.
Z czego zrobić muffiny piernikowe?
Pełne korzennego smaku i zachwycającego aromatu muffinki robi się z prostych składników. Na liście niezbędnych produktów znalazły się łatwo dostępne artykuły spożywcze. W okresie przedświątecznym można je dostać w promocyjnych cenach. Oferują je i mniejsze, i większe sklepy spożywcze.
Co jest więc potrzebne, aby upiec domowe muffinki piernikowe na Boże Narodzenie? Na liście składników znalazły się popularne produkty, takie jak:
- składniki suche – mąka pszenna, kakao, przyprawa do piernika, cukier, cukier z wanilią, chipsy czekoladowe i soda oczyszczona
- składniki mokre – jajka, jogurt naturalny, olej, płynny miód
Jak zrobić muffiny piernikowe?
Przepis na domowe muffinki o smaku piernika nie jest skomplikowany. Przygotowanie jest tak łatwe, że nawet osoby, które jeszcze nigdy nie piekły takich babeczek, zrobią je na piątkę z plusem już za pierwszym razem. Wystarczy trzymać się przepisu i postępować według kolejnych kroków. Największą zaletą tej receptury jest to, że przygotowanie ciasta i upieczenie piernikowych muffinek jest błyskawiczne. W sumie to niewiele ponad pół godziny.
Jak więc zrobić aromatyczne muffiny piernikowe z okazji świąt Bożego Narodzenia? To bardzo łatwa i przyjemna czynność. Do przygotowania ciasta nie jest potrzebny mikser. Wystarczy łyżka, którą miesza się składniki.
- 1. krok – wymieszanie składników suchych
- 2. krok – połączenie składników mokrych
- 3. krok – przelanie ciasta do formy na muffinki wyłożonej papilotkami
- 4. krok – upieczenie muffinek piernikowych w piekarniku
Jak podawać muffinki piernikowe?
Wyśmienite puszyste muffiny o smaku i aromacie piernika to idealny deser na święta Bożego Narodzenia. Są tak dobre, że na jednej sztuce się nie skończy. Dlatego od razu warto upiec dwie porcje. Po ostudzeniu muffinki piernikowe można dodatkowo udekorować. Najprostszym dodatkiem jest cukier puder, ale sprawdzi się też lukier cytrynowy, który robi się w pięć minut. Pysznym zwieńczeniem muffinek piernikowych jest też polewa czekoladowa.
SKŁADNIKI
- 200 g mąki pszennej
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 100 g cukru
- 100 ml oleju
- 2 jajka
- 3 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki chipsów czekoladowych
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do większej miski wsypać mąkę pszenną, cukier, cukier z wanilią, przyprawę do piernika, kakao, chipsy czekoladowe i sodę oczyszczoną. Dokładnie wymieszać.
- Do miski wbić jajka. Wlać olej i jogurt. Dodać miód. Wymieszać do połączenia składników.
- Składniki mokre wlać do suchych i mieszać, aż połączą się w jednolite ciasto.
- Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Za pomocą łyżki nakładać ciasto do około 2/3 ich wysokości.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia, a następnie udekorować lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.
- Podawać jako na deser w czasie świąt Bożego Narodzenia.