Zamiast kupować, robię w domu. Pyszna i zdrowa przekąska z daktyli jest gotowa w 10 minut

daktyle z masłem orzechowym i czekoladą
Autor: Shutterstock Już nie szakszuka, ani jajecznica z pomidorami. Teraz śniadaniowym hitem jest lahsa
łatwy
10 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Daktyle warto włączyć do diety. Te pyszne suszone owoce są pełne zdrowia i można przygotować z nich różne przysmaki. Wyjątkowo dobre są daktyle z masłem orzechowym w czekoladzie. Ta słodka przekąska jest nie tylko pyszna, ale bogata w prozdrowotne składniki odżywcze. Zobaczcie, jak zrobić domowe daktyle w czekoladzie z masłem orzechowym.

Czy daktyle w czekoladzie są zdrowe?

Pyszne domowe daktyle z masłem orzechowym w czekoladzie są zdrową przekąską. Do ich przygotowania wykorzystuje się tylko trzy produkty. Są łatwo dostępne i można je kupić w wielu sklepach spożywczych. Wszystkie składniki wyróżniają się wysoką zawartością witamin, minerałów i substancji odżywczych. Mają dobry wpływ na prawidłową pracę całego organizmu. W połączeniu dają uczucie sytości i zapobiegają podjadaniu przetworzonych przekąsek ze sklepu.

  • daktyle Medjool – duże i mięsiste, idealne do nadziewania, bogate w błonnik, potas, magnez i przeciwutleniacze, dostarczają naturalnej słodyczy
  • masło orzechowe – dobre źródło białka, zdrowych tłuszczów, błonnika, witamin i minerałów
  • gorzka czekolada – ma działanie przeciwzapalne, zawiera błonnik, witaminy z grupy b, minerały oraz flawonoidy, które mają działanie przeciwutleniające i wspierają pracę serca

Jak przygotować daktyle w czekoladzie?

Chociaż w sklepach dostępne są daktyle w czekoladzie, bez problemu można je zrobić w domu. Przepis na pyszne i idealnie słodkie daktyle nadziane masłem orzechowym i oblane czekoladą nie jest skomplikowany. Przygotowanie tej zdrowej przekąski nie wymaga też długich godzin w kuchni. Przekąska jest gotowa niecałe półgodziny.

Jak więc zrobić domowe daktyle z masłem orzechowym w czekoladzie? Z tym przepisem jest to łatwe, szybkie i przyjemne, a efekt końcowy zachwyca. Wystarczy lekko nadkroić daktyle, nadziać je masłem orzechowym i oblać roztopioną czekoladą. Tak przygotowane daktyle należy wstawić do lodówki na 20 minut, aby polewa czekoladowa zastygła.

Jak podawać daktyle w czekoladzie?

Pełne smaku domowe daktyle z masłem orzechowym w czekoladzie mogą być zdrową i smaczną przekąską pod jednym warunkiem. Do ich przygotowania należy wykorzystać składniki dobrej jakości. Czekoladowe daktyle z dodatkiem masła orzechowego to również pomysł na zdrowy deser. Sprawdzą się też jako małe co nieco do kawy i słodka przekąska na wynos.

SKŁADNIKI

  • 100 g daktyli Medjool
  • 100 g roztopionej gorzkiej czekolady min. 70% kakao
  • 50 g masła orzechowego bez cukru i dodatków

  • dodatkowo:
  • posiekane orzechy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Daktyle pokroić wzdłuż na pół, nie krojąc ich do końca.
  • Do każdego daktyla włożyć łyżeczkę masła orzechowego.
  • Daktyle ułożyć na papierze do pieczenia lub kratce i oblać roztopioną gorzką czekoladą. Posypać posiekanymi orzechami.
  • Wstawić do lodówki na 20 minut, aż czekolada zastygnie.
  • Podawać na deser i jako zdrową słodką przekąskę między posiłkami.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej