Zamiast kupować, robię w domu. Pyszna i zdrowa przekąska z daktyli jest gotowa w 10 minut

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Daktyle warto włączyć do diety. Te pyszne suszone owoce są pełne zdrowia i można przygotować z nich różne przysmaki. Wyjątkowo dobre są daktyle z masłem orzechowym w czekoladzie. Ta słodka przekąska jest nie tylko pyszna, ale bogata w prozdrowotne składniki odżywcze. Zobaczcie, jak zrobić domowe daktyle w czekoladzie z masłem orzechowym.
Czy daktyle w czekoladzie są zdrowe?
Pyszne domowe daktyle z masłem orzechowym w czekoladzie są zdrową przekąską. Do ich przygotowania wykorzystuje się tylko trzy produkty. Są łatwo dostępne i można je kupić w wielu sklepach spożywczych. Wszystkie składniki wyróżniają się wysoką zawartością witamin, minerałów i substancji odżywczych. Mają dobry wpływ na prawidłową pracę całego organizmu. W połączeniu dają uczucie sytości i zapobiegają podjadaniu przetworzonych przekąsek ze sklepu.
- daktyle Medjool – duże i mięsiste, idealne do nadziewania, bogate w błonnik, potas, magnez i przeciwutleniacze, dostarczają naturalnej słodyczy
- masło orzechowe – dobre źródło białka, zdrowych tłuszczów, błonnika, witamin i minerałów
- gorzka czekolada – ma działanie przeciwzapalne, zawiera błonnik, witaminy z grupy b, minerały oraz flawonoidy, które mają działanie przeciwutleniające i wspierają pracę serca
Jak przygotować daktyle w czekoladzie?
Chociaż w sklepach dostępne są daktyle w czekoladzie, bez problemu można je zrobić w domu. Przepis na pyszne i idealnie słodkie daktyle nadziane masłem orzechowym i oblane czekoladą nie jest skomplikowany. Przygotowanie tej zdrowej przekąski nie wymaga też długich godzin w kuchni. Przekąska jest gotowa niecałe półgodziny.
Jak więc zrobić domowe daktyle z masłem orzechowym w czekoladzie? Z tym przepisem jest to łatwe, szybkie i przyjemne, a efekt końcowy zachwyca. Wystarczy lekko nadkroić daktyle, nadziać je masłem orzechowym i oblać roztopioną czekoladą. Tak przygotowane daktyle należy wstawić do lodówki na 20 minut, aby polewa czekoladowa zastygła.
Jak podawać daktyle w czekoladzie?
Pełne smaku domowe daktyle z masłem orzechowym w czekoladzie mogą być zdrową i smaczną przekąską pod jednym warunkiem. Do ich przygotowania należy wykorzystać składniki dobrej jakości. Czekoladowe daktyle z dodatkiem masła orzechowego to również pomysł na zdrowy deser. Sprawdzą się też jako małe co nieco do kawy i słodka przekąska na wynos.
SKŁADNIKI
- 100 g daktyli Medjool
- 100 g roztopionej gorzkiej czekolady min. 70% kakao
- 50 g masła orzechowego bez cukru i dodatków
dodatkowo:- posiekane orzechy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Daktyle pokroić wzdłuż na pół, nie krojąc ich do końca.
- Do każdego daktyla włożyć łyżeczkę masła orzechowego.
- Daktyle ułożyć na papierze do pieczenia lub kratce i oblać roztopioną gorzką czekoladą. Posypać posiekanymi orzechami.
- Wstawić do lodówki na 20 minut, aż czekolada zastygnie.
- Podawać na deser i jako zdrową słodką przekąskę między posiłkami.