Wyrzucasz przejrzałe banany? Zrób z nich pyszny i zdrowy budyń
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Jest pyszny i kremowy. Nie zawiera białego cukru i jest bezglutenowy. Domowy budyń z kaszy jaglanej i bananów to pomysł na smaczne śniadanie, deser lub zdrową kolację. Do jego przygotowania wystarczą tylko trzy składniki i szczypta soli. To dobry sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów. Oto łatwy i szybki przepis na pełen zdrowia i smaku budyń z kaszy jaglanej i bananów.
Czy budyń z kaszy jaglanej jest zdrowy?
Kasza jaglana, która jest głównym składnikiem tego budyniu, jest zdrowa i zawiera wiele cennych składników odżywczych, witamin i mikroelementów. Jest bezglutenowa i lekkostrawna, a także nie powoduje alergii. Bez obaw można serwować ją dzieciom. W tym przepisie kaszę jaglaną gotuje się na mleku krowim lub roślinnym.
Do kaszy jaglanej dołączyły banany. Dzięki nim budyń jest idealnie słodki i nie ma potrzeby dodawania do niego cukru lub jego zamiennika. To skarbnica minerałów takich jak wapń, potas i magnez. W tym przepisie wykorzystuje się przejrzałe banany, które wyróżniają się pozytywnym wpływem na układ pokarmowy. Są lekkostrawne i są pomocne w problemach ze strony układu trawiennego.
Budyń z kaszy jaglanej i banana jest więc daniem zdrowym, lekkostrawnym i bezglutenowym. Jest bogaty w składniki odżywcze, zawiera moc witamin i minerałów, które niezbędne są do prawidłowej pracy całego organizmu.
Jak ugotować budyń z kaszy jaglanej?
Pyszny i zdrowy budyń z kaszy jaglanej wzbogacony purèe bananowym jest nie tylko łatwy. To szybki przepis na zdrowy przysmak, który można jeść przez cały dzień. Lista składników obejmuje tylko trzy produkty i szczyptę soli. Są do kupienia w prawie każdym sklepie przez cały rok. Do budyniu można wykorzystać przejrzałe banany. Dzięki temu te pyszne i zdrowe owoce nie zmarnują się i powstanie doskonałe danie w duchy filozofii zero waste.
Jak więc zrobić domowy budyń jaglany z dodatkiem bananów? Przepis to tylko kilka kroków, które nikomu nie sprawią przykrych niespodzianek.
- 1. krok – ugotowanie kaszy jaglanej na mleku ze szczyptą soli
- 2. krok – przygotowanie bananowego purèe
- 3. krok – połączenie kaszy jaglanej z bananowym purèe
- 4. krok – zblendowanie składników na gładki budyń
Jak podawać budyń z kaszy jaglanej i banana?
Bezglutenowy i zdrowy budyń jaglany wzbogacony słodkim purèe bananowym jest pyszny i smakuje bez względu na porę dnia. Można serwować go na śniadanie, podawać jako deser i jeść na kolację. Sprawdzi się jako jedzenie na wynos. Jaglany budyń wystarczy zapakować do pojemnika i zabrać ze sobą do pracy lub dać dzieciom do szkoły.
Budyń jaglano-bananowy warto wzbogacić różnymi dodatkami. Smak tego smacznego dania podkręci dodatek ekstraktu waniliowego, kakao lub przypraw korzennych. Porcje można udekorować świeżymi owocami, startą czekoladą lub wiórkami kokosowymi. Smacznym i zdrowym dodatkiem są także posiekane orzechy.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 przejrzałe banany
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę jaglaną opłukać. Do rondelka wlać mleko i wsypać szczyptę soli. Zagotować.
- Wsypać kaszę jaglaną. Gotować na średnim ogniu około 20 minut, aż kasza wchłonie mleko. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Obrane banany pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do miski. Rozgnieść widelcem na purèe.
- Do bananów dodać kaszę jaglaną i wymieszać. Zblendować na gładki krem.
- Podawać ze świeżymi owocami, orzechami lub czekoladą.