Włoski przepis na maritozzi. Obłędne drożdżówki wypełnione bitą śmietaną

maritozzi
Autor: Shutterstock Włoskie maritozzi zachwycają smakiem. Oto prosty przepis na bułeczki z bitą śmietaną.
łatwy
60 min
4

Dieta wegetariańska

Maritozzi to włoskie drożdżowe bułeczki wypełnione bitą śmietaną. Przepis na tę pyszną słodką przekąskę pochodzi z Rzymu. To jeden z najpopularniejszych deserów w słonecznej Italii. Te pyszne włoskie bułeczki można bez problemu zrobić w domu. Z tym przepisem obłędne maritozzi udadzą się już za pierwszym razem.

Maritozzi – co to jest?

Pyszne drożdżowe bułeczki wypełnione bitą śmietaną znane były już w czasach starożytnego Rzymu. Swoją nazwę zawdzięczają wyrazowi „maritozzo”. W tłumaczeniu z języka włoskiego oznacza „małżonka”. Steki lat temu bułeczki ofiarowano przyszłym małżonkom podczas zaręczyn. Dziś pyszne maritozzi można zjeść w prawie każdej rzymskiej kawiarni i kupić w cukierni. Małe drożdżówki z bitą śmietaną podaje się z kandyzowanymi lub świeżymi owocami oraz cukrem pudrem.

Z czego zrobić maritozzi?

Do przygotowania domowych Maritozzi wykorzystuje się proste składniki, które są łatwo dostępne w naszych sklepach. Nie trzeba ich szukać w delikatesach, ani sklepach internetowych. Można je kupić nawet w małych sklepach osiedlowych.

Do upieczenia domowych włoskich Maritozzi potrzebne są takie produkty jak:

  • mąka pszenna
  • świeże drożdże
  • mleko
  • cukier
  • masło
  • jajka
  • skórka otarta z cytryny
  • szczypta soli

Jak zrobić maritozzi?

Przepis na maritozzi nie jest skomplikowany. Wbrew pozorom przygotowanie jest łatwe i nie zajmuje wiele czasu. Należy jednak pamiętać, że ciasto wyrasta na drożdżach, więc potrzebuje czasu. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Produkty, które wymagają chłodzenia, trzeba wcześniej wyjąć z lodówki.

Jak więc zrobić pyszne włoskie bułeczki drożdżowe wypełnione bitą śmietaną? Przepis został podzielony na poszczególne kroki, co znacznie ułatwia przygotowanie.

  • 1. krok – wyrobienie ciasta drożdżowego i odstawienie do wyrośnięcia na 2 godziny
  • 2. krok – uformowanie i upieczenie maritozzi w piekarniku
  • 3. krok – nacięcie bułeczek i wypełnienie bitą śmietaną

Jak podawać maritozzi?

Maritozzi to miękkie i puszyste bułeczki drożdżowe, których doskonałym uzupełnieniem jest bita śmietana. To propozycja na deser lub słodką przekąskę. Świetnie zastąpią gotowe bułeczki i drożdżówki ze sklepu. Są przyjemnym dodatkiem do kawy.

Maritozzi z bitą śmietaną można wzbogacić innymi składnikami, które podkręcą ich smak i sprawią, że bułeczki będą prezentować się jeszcze bardziej efektownie. Sprawdzą się świeże lub kandyzowane owoce. Pysznym dodatkiem są także zmielone pistacje lub migdały. Maritozzi można też oprószyć cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 15 g drożdży świeżych
  • 2 jajka
  • skórka otarta z cytryny
  • szczypta soli

  • dodatkowo:
  • bita śmietana
  • kandyzowane i świeże owoce
  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokruszone drożdże przełożyć do miseczki i wlać ciepłe mleko. Dokładnie wymieszać i odstawić na 20 minut.
  • Do dużej miski przesiać mąkę ze szczyptą soli. Wsypać cukier i otartą skórkę z cytryny. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki miękkie masło. Wbić jajka i wlać mleko z drożdżami. Wymieszać, a następnie wyrobić jednolite ciasto.
  • Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na 2 godziny.
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na porcje wielkości kajzerek. Uformować okrągłe bułeczki i ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut, aż staną się rumiane.
  • Po upieczeniu wyjąć i odstawić do ostygnięcia, a następnie naciąć bułeczkę, uważając, aby nie przekroić ich do końca.
  • Do środka każdej bułeczki nałożyć bitą śmietanę i kandyzowane lub świeże owoce. Wierzch posypać cukrem pudrem.
  • Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej