Włoski przepis na maritozzi. Obłędne drożdżówki wypełnione bitą śmietaną
Dieta wegetariańska
Maritozzi to włoskie drożdżowe bułeczki wypełnione bitą śmietaną. Przepis na tę pyszną słodką przekąskę pochodzi z Rzymu. To jeden z najpopularniejszych deserów w słonecznej Italii. Te pyszne włoskie bułeczki można bez problemu zrobić w domu. Z tym przepisem obłędne maritozzi udadzą się już za pierwszym razem.
Maritozzi – co to jest?
Pyszne drożdżowe bułeczki wypełnione bitą śmietaną znane były już w czasach starożytnego Rzymu. Swoją nazwę zawdzięczają wyrazowi „maritozzo”. W tłumaczeniu z języka włoskiego oznacza „małżonka”. Steki lat temu bułeczki ofiarowano przyszłym małżonkom podczas zaręczyn. Dziś pyszne maritozzi można zjeść w prawie każdej rzymskiej kawiarni i kupić w cukierni. Małe drożdżówki z bitą śmietaną podaje się z kandyzowanymi lub świeżymi owocami oraz cukrem pudrem.
Z czego zrobić maritozzi?
Do przygotowania domowych Maritozzi wykorzystuje się proste składniki, które są łatwo dostępne w naszych sklepach. Nie trzeba ich szukać w delikatesach, ani sklepach internetowych. Można je kupić nawet w małych sklepach osiedlowych.
Do upieczenia domowych włoskich Maritozzi potrzebne są takie produkty jak:
- mąka pszenna
- świeże drożdże
- mleko
- cukier
- masło
- jajka
- skórka otarta z cytryny
- szczypta soli
Jak zrobić maritozzi?
Przepis na maritozzi nie jest skomplikowany. Wbrew pozorom przygotowanie jest łatwe i nie zajmuje wiele czasu. Należy jednak pamiętać, że ciasto wyrasta na drożdżach, więc potrzebuje czasu. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Produkty, które wymagają chłodzenia, trzeba wcześniej wyjąć z lodówki.
Jak więc zrobić pyszne włoskie bułeczki drożdżowe wypełnione bitą śmietaną? Przepis został podzielony na poszczególne kroki, co znacznie ułatwia przygotowanie.
- 1. krok – wyrobienie ciasta drożdżowego i odstawienie do wyrośnięcia na 2 godziny
- 2. krok – uformowanie i upieczenie maritozzi w piekarniku
- 3. krok – nacięcie bułeczek i wypełnienie bitą śmietaną
Jak podawać maritozzi?
Maritozzi to miękkie i puszyste bułeczki drożdżowe, których doskonałym uzupełnieniem jest bita śmietana. To propozycja na deser lub słodką przekąskę. Świetnie zastąpią gotowe bułeczki i drożdżówki ze sklepu. Są przyjemnym dodatkiem do kawy.
Maritozzi z bitą śmietaną można wzbogacić innymi składnikami, które podkręcą ich smak i sprawią, że bułeczki będą prezentować się jeszcze bardziej efektownie. Sprawdzą się świeże lub kandyzowane owoce. Pysznym dodatkiem są także zmielone pistacje lub migdały. Maritozzi można też oprószyć cukrem pudrem.
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 150 ml mleka
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 15 g drożdży świeżych
- 2 jajka
- skórka otarta z cytryny
- szczypta soli
dodatkowo:- bita śmietana
- kandyzowane i świeże owoce
- cukier puder
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokruszone drożdże przełożyć do miseczki i wlać ciepłe mleko. Dokładnie wymieszać i odstawić na 20 minut.
- Do dużej miski przesiać mąkę ze szczyptą soli. Wsypać cukier i otartą skórkę z cytryny. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki miękkie masło. Wbić jajka i wlać mleko z drożdżami. Wymieszać, a następnie wyrobić jednolite ciasto.
- Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na 2 godziny.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na porcje wielkości kajzerek. Uformować okrągłe bułeczki i ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut, aż staną się rumiane.
- Po upieczeniu wyjąć i odstawić do ostygnięcia, a następnie naciąć bułeczkę, uważając, aby nie przekroić ich do końca.
- Do środka każdej bułeczki nałożyć bitą śmietanę i kandyzowane lub świeże owoce. Wierzch posypać cukrem pudrem.
- Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.