Weź białą czekoladę i wymieszaj z tymi składnikami. Te batoniki nie mają sobie równych
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Co można zrobić z białą czekoladą? Jednym z pomysłów na wykorzystanie tego składnika są pyszne domowe batoniki. Wzbogacone orzechami pistacjowymi i suszoną żurawiną smakują wyśmienicie. Przepis na tę słodkość jest wyjątkowo prosty, a przygotowanie trwa tylko kilka minut. Oto sprawdzony przepis na pyszne domowe batoniki z białej czekolady, które smakują lepiej niż te ze sklepu.
Batoniki z białej czekolady – składniki
Pyszne batoniki z białej czekolady, które bez problemu można zrobić w domu, składają się tylko z trzech produktów. Są łatwo dostępne bez względu na porę roku i można je kupić nawet w małych sklepach. Na liście składników nie ma dodatkowego białego cukru.
Z czego więc zrobić smakowite domowe batoniki czekoladowe? Aby je przygotować, niezbędne są takie składniki jak:
- biała czekolada
- orzechy pistacjowe
- suszona żurawina
Jak zrobić batoniki z białej czekolady?
Przepis na czekoladowe batoniki z dodatkiem żurawiny i pistacji jest bardzo łatwy. Przygotowanie masy jest błyskawiczne i zajmuje tylko kilka minut. Jednym minusem tego przepisu jest to, że trzeba poczekać, aż masa z białej czekolady zastygnie. Dopiero wtedy można pokroić ją na porcje i zjeść ze smakiem.
Jak więc zrobić w domu pyszne batoniki z białej czekolady? Przepis został podzielony na poszczególne kroki, które nikomu nie powinny sprawić przykrych niespodzianek.
- 1. krok – roztopienie białej czekolady w kąpieli wodnej
- 2. krok – wymieszanie roztopionej białej czekolady z żurawiną i pistacjami
- 3. krok – przełożenie masy do formy i schłodzenie w lodówce
- 4. krok – pokrojenie masy na batoniki
Jak podawać batoniki z białej czekolady?
Przepis na wyśmienite batoniki z białej czekolady, żurawiny i pistacji warto zapisać. Tę wyborną domową słodkość można robić przez cały rok, ponieważ składniki są zawsze w sklepach. Białe czekoladowe batoniki sprawdzą się na deser i można podać je jako słodką przekąskę między posiłkami. Świetnie zastąpią gotowe słodycze ze sklepu.
To podstawowy przepis na batoniki z białej czekolady. Masę czekoladową można wzbogacić nie tylko żurawiną i pistacjami. Sprawdzą się inne suszone owoce jak rodzynki, morele, wiśnie czy śliwki. Zamiast pistacji można dodać posiekane orzechy włoskie lub laskowe, pekany, nerkowce czy migdały. Smak batoników podkręcą korzenne przyprawy jak cynamon, kardamon lub imbir.
SKŁADNIKI
- 200 g białej czekolady
- 3/4 szklanki suszonej żurawiny
- 3/4 szklanki pistacji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białą czekoladę połamać na mniejsze kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
- Do roztopionej czekolady dodać żurawinę i obrane pistacje. Wymieszać.
- Masę przelać do niedużej formy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Wyrównać.
- Formę wstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Przed podaniem pokroić na porcje.
- Podawać na deser i jako słodką przekąskę.