Waniliowe ciasto z czereśniami i kruszonką [sprawdzony przepis]

2021-03-29
waniliowe-ciasto-z-czeresniami-i-kruszonka-sprawdzony-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Czereśnie pod kruszonką i w waniliowym aromacie - brzmi smacznie?
łatwy
30 min
4

Soczyste czereśnie doskonale sprawdzają się w domowych wypiekach. Waniliowe ciasto z czereśniami i kruszonką jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a jego aromat i smak od razu wynagradza trud! Odkryj nasz sprawdzony przepis.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • opakowanie cukru waniliowego (lub łyżka ekstraktu waniliowego)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 100 g jogurtu
  • 100 ml oleju
  • 1/2 kg czereśni
  • Kruszonka:
  • 120 g mąki
  • 100 g masła
  • 80 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wymieszać w jednej misce.
  • W drugiej misce rozmieszać jajka, mleko, jogurt i olej.
  • Następnie zawartość obu misek połączyć i wymieszać (wystarczy łopatka, nie trzeba używać miksera).
  • Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o rozmiarach 25x30 cm.
  • Czereśnie wydrylować. Ułożyć na wierzchu ciasta.
  • Mąkę, cukier i cukier waniliowy zalać roztopionym masłem, wymieszać. W ten sposób otrzymamy kruszonkę, którą trzeba posypać ciasto.
  • Piec ok. 1 godziny (do suchego patyczka) w temperaturze 170°C.