Waniliowe ciasto z czereśniami i kruszonką [sprawdzony przepis]
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Soczyste czereśnie doskonale sprawdzają się w domowych wypiekach. Waniliowe ciasto z czereśniami i kruszonką jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a jego aromat i smak od razu wynagradza trud! Odkryj nasz sprawdzony przepis.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- opakowanie cukru waniliowego (lub łyżka ekstraktu waniliowego)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- 100 g jogurtu
- 100 ml oleju
- 1/2 kg czereśni
- Kruszonka:
- 120 g mąki
- 100 g masła
- 80 g cukru
- opakowanie cukru waniliowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wymieszać w jednej misce.
- W drugiej misce rozmieszać jajka, mleko, jogurt i olej.
- Następnie zawartość obu misek połączyć i wymieszać (wystarczy łopatka, nie trzeba używać miksera).
- Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o rozmiarach 25x30 cm.
- Czereśnie wydrylować. Ułożyć na wierzchu ciasta.
- Mąkę, cukier i cukier waniliowy zalać roztopionym masłem, wymieszać. W ten sposób otrzymamy kruszonkę, którą trzeba posypać ciasto.
- Piec ok. 1 godziny (do suchego patyczka) w temperaturze 170°C.