Usmaż placki i przełóż je bitą śmietaną. Pyszny deser gotowy w 15 minut

deser z truskawkami i bitą śmietaną
Autor: Shutterstock Zamiast piec ciasto, usmaż placki. Z tymi dodatkami smakują wyśmienicie.
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Ten pyszny deser z bitą śmietaną i truskawkami zachwyca pod każdym względem. Składa się z trzech placków przełożonych bitą śmietaną. Jego zwieńczeniem są słodkie truskawki. Przygotowanie tego wyśmienitego deseru nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. To tylko kilka prostych kroków. Zobaczcie, jak zrobić obłędny deser z bitą śmietaną i truskawkami, który oczaruje wyglądem i smakiem.

Deser z bitą śmietaną i truskawkami – co jest potrzebne?

Doskonały deser, który prezentuje się niezwykle efektownie, robi się z kilku prostych składników. Aż trudno uwierzyć, że lista potrzebnych produktów jest tak krótka. Została podzielona na kilka części. Pierwsza z nich to składniki, z których smaży się puszyste placki. Druga obejmuje produkty potrzebne do zrobienia domowej bitej śmietany. Do podania potrzebne są także truskawki.

Jakie składniki są niezbędne, aby przygotować ten rozkoszny deser?

  • składniki do placków – mleko skondensowane, mąka pszenna, jajka, proszek do pieczenia
  • składniki do bitej śmietany – kwaśna śmietana, cukier, fix
  • dodatki – świeże truskawki

Jak zrobić deser z bitą śmietaną i truskawkami?

Przepis na ten wyśmienity deser, który z powodzeniem zastąpi ciasto, nie jest skomplikowany. Przygotowanie jest łatwe i szybkie. Wystarczy kwadrans, aby go zrobić. Jednym minusem tego przepisu jest to, że trzeba poczekać, aby go spróbować. Deser wzbogacony bitą śmietaną i truskawkami należy schłodzić w lodówce.

Jak robi się ten prosty i szybki deser z dodatkiem bitej śmietany i truskawek? Przepis został podzielony na poszczególne kroki.

  • 1. krok – przygotowanie ciasta i usmażenie placków
  • 2. krok – przygotowanie bitej śmietany
  • 3. krok – przełożenie placków bitą śmietaną i udekorowanie deseru truskawkami
  • 4. krok – schłodzenie deseru w lodówce

Jak podawać deser z bitą śmietaną i truskawkami?

Pyszny i efektowny deser z dodatkiem puszystej bitej śmietany i udekorowany truskawkami to uniwersalna słodka przekąska. Najlepiej smakuje z dodatkiem świeżych owoców, dlatego warto robić go, kiedy sezon na truskawki jest w pełni. To pomysł na coś słodkiego po rodzinnym obiedzie. Zastąpi tort urodzinowy i sprawdzi się na kinder party.

Gotowy deser z bitą śmietaną i truskawkami można dodatkowo udekorować startą gorzką czekoladą lub delikatnie oprószyć cukrem pudrem. Sprawdzi się też kakao i zmielone orzechy. Nutę świeżości nadadzą listki mięty.

SKŁADNIKI

  • Placki:
  • 380 g mleka skondensowanego
  • 180 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • krem:
  • 400 g kwaśniej śmietany
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka fixu do śmietany

  • dodatkowo:
  • świeże truskawki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mleko skondensowane przelać do miski. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Wbić jajka. Dokładnie wymieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
  • Mocno rozgrzać patelnię i zmniejszyć ogień do średniego. Za pomocą łyżki wazowej nakładać porcje ciasta i smażyć placki po 4 minuty z obu stron. Odstawić do ostygnięcia.
  • Kwaśną śmietanę ubić z cukrem i fixem na gęsty krem. Podzielić na 3 części.
  • Na pierwszy placek nałożyć 1/3 kremu i przykryć drugim. Nałożyć 1/3 kremu i przykryć trzecim plackiem. Na wierzchu równomiernie rozsmarować pozostały krem.
  • Wierzch udekorować truskawkami. Ciasto wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
  • Podawać na deser na różne okazje lub bez okazji.
Bita śmietana - jak zrobić idealną bitą śmietanę do ciast i deserów?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej