Ubijam galaretkę i po chwili mam pyszny deser. Robi się sam i zachwyca smakiem

pinakowa galaretka
Autor: Shutterstock Oto obłędny deser, który robi się sam. Wystarczą 2 składniki i mikser.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Szukacie przepisu na pyszny i lekki jak chmurka deser? Strzałem w dziesiątkę jest piankowa galaretka. To pyszny deser bez pieczenia, których urzeknie nie tylko wyglądem i smakiem. Przygotowanie jest banalnie proste, a lista składników bardzo krótka. Zobaczcie, jak zrobić przepyszną piankową galaretkę i zaskoczcie bliskich tym oryginalnym deserem.

Z czego zrobić piankową galaretkę?

Pyszny piankowy deser ma same zalety, ale największą jest liczba składników. Aby przyrządzić go w domu wystarczą dwa produkty, z czego tylko po jeden trzeba iść do sklepu. Na liście składników znalazła się więc galaretka w proszku oraz wrzątek. Do deseru można wykorzystać galaretkę w każdym smaku. Wybierzcie tę, której smak lubicie najbardziej.

Uzupełnieniem deseru są świeże owoce. Najlepsze są te, na które właśnie jest sezon. Do piankowej galaretki pasują truskawki, borówki, jagody czy maliny. Sprawdzą się też brzoskwinie i morele. W zimie można wykorzystać owoce egzotyczne jak banany, pomarańcze czy mandarynki. Deser podkręci domowa bita śmietana. Orzeźwiającą nutę nadadzą listki mięty, którymi można udekorować deser.

Jak zrobić piankę z galaretki?

Czy z samej galaretki można zrobić piankę? Oczywiście, że można, a ten przepis jest tego najlepszym potwierdzeniem. Aby zrobić pyszny i niedrogi deser, wystarczą tylko dwa składniki i mikser.

Przepis na obłędny deser z galaretki wzbogacony świeżymi owocami jest bardzo łatwy. Osoby, które nie czują się zbyt mocne w robieniu domowych deserów, z tym sprawdzonym przepisem poradzą sobie na piątkę z plusem. Piankowa galaretka uda się za pierwszym razem i zachwyci smakiem każdego, kto jej spróbuje.

Jak więc przyrządzić wyśmienitą piankę z galaretki? Znakomity letni deser robi się prosto i szybko.

1. krok – rozpuszczenie galaretki we wrzątku i odstawienie jej do ostygnięcia
2. krok – ubicie galaretki na piankę
3. krok – przełożenie pianki do miseczek i udekorowanie świeżymi owocami
4. krok – schłodzenie pianki galaretkowej w lodówce

Jak długo miksować galaretkę na piankę?

Rozpuszczoną w wodzie i lekko ostudzoną galaretkę należy ubić na piankę. Najlepszy do tego jest robot planetarny. Galaretkę należy przelać do misy miksera i zacząć ubijać na niskich obrotach, ponieważ nieco chlapie. Następnie zwiększa się obroty i miksuje, aż galaretka stanie się gęsta i puszysta. Konsystencja powinna przypominać bezę. Ubijanie galaretki na piankę może zająć nawet 15 minut.

SKŁADNIKI

  • 400 ml wrzątku
  • 1 opakowanie galaretki w ulubionym smaku

  • dodatkowo:
  • świeże owoce sezonowe (borówki, porzeczki, maliny, truskawki)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do wrzątku wsypać galaretkę i mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia.
  • Galaretkę ubić, aż powstanie puszysta pianka.
  • Deser przełożyć do pucharków, słoiczków lub miseczek.
  • Wierzch udekorować świeżymi owocami.
  • Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
  • Podawać na deser lub jako słodką przekąskę między posiłkami.
Bita śmietana - jak zrobić idealną bitą śmietanę do ciast i deserów?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej