Tylko 4 składniki i 5 minut pracy. Te domowe czekoladki są tak dobre, że rozpływają się w ustach

domowe czekoladki
Autor: Shutterstock Zamiast kupować, zrób w domu z 4 składników. Wyborne domowe czekoladki są gotowe w kilka minut.
łatwy
5 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Sklepowe półki uginają się od najprzeróżniejszych czekoladek. Jednak nie ma sensu przepłacać, ponieważ ten słodki przysmak można łatwo i szybko zrobić w domu. Domowe czekoladki z masłem orzechowym są pyszne i idealnie słodkie, chociaż nie zawierają białego cukru. Zobaczcie, z czego i jak zrobić najlepsze domowe czekoladki, które podbiją każde podniebienie.

Z czego zrobić domowe czekoladki?

Domowe czekoladki są pyszne i dosłownie rozpływają się w ustach. Aż trudno uwierzyć, że do przygotowania tego słodkiego specjału potrzebne są tylko cztery produkty. Lista składników jest więc krótka, a wszystkie artykuły spożywcze są dostępne przez cały rok. Zabrakło na niej białego cukru, który został zastąpiony zamiennikiem prawie bez kalorii.

Co jest potrzebne, aby zrobić znakomite domowe czekoladki? Wystarczą tylko cztery produkty, takie jak:

  • masło orzechowe
  • olej kokosowy
  • zmielony na puder słodzik – ksylitol lub erytrytol
  • kakao

Jak zrobić domowe czekoladki?

Przepis na obłędne domowe czekoladki z dodatkiem masła orzechowego nie jest skomplikowany. To bardzo łatwa receptura na doskonały deser i znakomitą słodką przekąskę bez białego cukru. Przygotowanie domowych czekoladek jest błyskawiczne. Są gotowe w kilka minut, ale przed podaniem należy wstawić je do zamrażarki. Powinny w niej spędzić dwie godziny.

Jak więc przygotować wyborne domowe czekoladki z masłem orzechowym, które podbiją każdy kubek smakowy? To łatwe i szybkie zadanie, z którym poradzi sobie każdy bez względu na stopień zaawansowania w przyrządzaniu deserów w domu.

  • 1. krok – wymieszanie masła orzechowego z olejem kokosowym
  • 2. krok – połączenie masy z kakao i słodzikiem
  • 3. krok – przelanie masy do papilotek i wstawienie ich do zamrażarki

Czym wzbogacić domowe czekoladki?

To podstawowy przepis na pełne smaku i aromatu czekoladki. Można go modyfikować i dodawać inne składniki, które podkręcą smak słodkiej przekąski. Czekoladki można przygotować z masła orzechowego z fistaszków, nerkowców czy migdałów. Sprawdzą się różne aromaty jak pomarańczowy, migdałowy czy waniliowy. Do masy można dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową lub cytrynową, posiekane orzechy lub ryż preparowany. Czekoladki podkręci też szczypta mielonego chili. W każdej wersji domowe czekoladki bez cukru smakują znakomicie.

SKŁADNIKI

  • 150 g masła orzechowego
  • 50 g roztopionego oleju kokosowego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki zmielonego na puder słodzika

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło orzechowe przełożyć do miski i dodać roztopiony olej kokosowy. Wymieszać.
  • Wsypać słodzik i kakao. Dokładnie wymieszać.
  • Masę nakładać za pomocą łyżki do papilotek lub silikonowych foremek na muffinki, tak aby powstały czekoladki o wysokości około 1 cm.
  • Wstawić do zamrażarki na 2 godziny. Wyjąć kilka minut przed podaniem, aby się ogrzały.
  • Podawać na deser i jako słodką przekąskę między posiłkami.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej