Turecki przepis na pieczoną chałwę. Obłędny deser z 2 składników
Chałwa to pyszna słodka przekąska, która jest niezwykle popularna na Bliskim Wschodzie. Świetnie smakuje sama, ale mało kto wie, że można wyczarować z niej obłędne desery. Jednym takich przysmaków jest ten przepis, w którym chałwę zapieka się w piekarniku. W tej formie szczególnie popularna jest w Turcji. To właśnie stamtąd pochodzi ten przepis. Zobaczcie, jak zrobić pieczoną chałwę z dwóch składników według tureckiego przepisu.
Z czego zrobić pieczoną chałwę?
Na liście składników, które potrzebne są do zrobienia obłędnej chałwy z piekarnika, znalazły się tylko dwa produkty. Deser przyrządza się z gotowej chałwy oraz pomarańczy, która nadaje przyjemnego orzeźwiającego smaku i aromatu. Wykorzystuje się otartą skórkę oraz świeżo wyciśnięty sok.
Przygotowując w domu pieczoną chałwę, można wykorzystać gotowy przysmak, który bez problemu dostępny jest w większych i mniejszych sklepach spożywczych. Jeżeli macie więcej czasu, możecie przygotować domową chałwę z sezamu. W deserze sprawdzi się także zdrowa chałwa z nasion słonecznika.
Jak zrobić pieczoną chałwę?
Przepis na chałwę z piekarnika pochodzi z Turcji. To właśnie tam deser o nazwie „sicak helva” ma największe grono fanów. Jednak przepis zdążył już powędrować do innych krajów i powoli staje się prawdziwym hitem.
Jak więc zrobić pyszną i aromatyczną pieczoną chałwę? Przepis na ten turecki deser jest bardzo łatwy i bez najmniejszych problemów można go zrobić w domu. Składa się z kilku banalnie łatwych kroków.
- 1. krok – otarcie skórki i wyciśnięcie soku z pomarańczy
- 2. krok – rozgniecenie chałwy i wymieszanie ze skórką i sokiem pomarańczowym
- 3. krok – przełożenie masy do foremek i upieczenie w piekarniku
Jak upiec chałwę w piekarniku?
Turecki deser z chałwy i pomarańczy piecze się w piekarniku. Masę nakłada się do małych foremek lub kokilek i wstawia do nagrzanego wcześniej piekarnika. Temperatura pieczenia powinna wynosić 180 stopni. Pieczenie chałwy trwa 20 minut.
Jak podawać pieczoną chałwę?
Pyszna i słodka chałwa z dodatkiem pomarańczy to pomysł na prosty, ale zachwycający deser. Dzięki temu, że przygotowanie jest łatwe i szybkie, a składniki są w sklepach przez cały rok, turecki deser można robić na różne okazje. Bez okazji też świetnie smakuje.
Pyszny deser z chałwą w roli głównej wzbogacą mielone pistacje, posiekane orzechy lub prażone płatki migdałowe. Smak podkręci także ekstrakt waniliowy, mielony cynamon lub kardamon.
SKŁADNIKI
- 150 g chałwy sezamowej
- 1 pomarańcza
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umytą pomarańczę sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
- Chałwę przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem.
- Wlać sok pomarańczowy i wsypać skórkę. Dokładnie wymieszać.
- Powstałą masę przełożyć do małych foremek lub kokilek.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut, aż wierzch stanie się rumiany.
- Podawać na ciepło na deser.