Tort z masą piernikową - jak zrobić tort piernikowy?

2021-03-29
tort-z-masa-piernikowa-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Z blatów biszkoptowych i masy piernikowej powstaje efektowny tort
łatwy
30 min
4

Co zrobić z nadmiarem piernika lub ciastek korzennych? Możesz użyć ich jako masy do tortu. W połączeniu z czekoladą, likierem pomarańczowym i bitą śmietaną będą smakować wybornie. Sprawdź, jak zrobić efektowny tort z masą piernikową.

Polecamy również inne piernikowe łakocie: Moczka - śląska słodka zupa piernikowa z bakaliami, Piernik marchewkowy oraz Pierniczki całuski.

Sprawdź również >>> Pierniczki kujawskie z miodem i z rumem

SKŁADNIKI

  • Biszkopt do tortu
  • 20 dag piernika lub pierniczków (bez czekolady) albo ciastek korzennych
  • 3 tabliczki czekolady gorzkiej
  • szklanka śmietanki kremówki
  • 1-2 łyżeczki likieru pomarańczowego
  • ½ szklanki naparu z czarnej herbaty
  • olejek rumowy
  • 2-3 blaty biszkoptowe
  • bita śmietana do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piernik (idealnie jeśli będzie lekko czerstwy) zetrzyj na tarce.
  • Pierniczki i ciastka korzenne drobno pokrusz, rozgnieć wałkiem, by nie było większych grudek.
  • Czekolady połam na małe kawałki.
  • W rondlu zagrzej śmietankę. Dodaj do niej pokruszoną czekoladę, ogrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści i masa będzie gładka.
  • Jedną trzecią masy odłóż do dekoracji tortu. Do reszty masy czekoladowej wrzuć rozdrobniony piernik (pierniczki/ciastka). Chwilę ogrzewaj całość, mieszając. Ściągnij z ognia, dopraw likierem pomarańczowym. Odstaw do ostudzenia.
  • Do herbaty dodaj kilka kropli olejku rumowego. Nasącz herbatą pierwszy krążek biszkoptowy. Rozsmaruj na nim krem czekoladowy. Potem nasącz kolejny, posmaruj kremem (i kolejny - jeśli masz trzy blaty biszkoptu). Wierzch i boki tortu ozdób resztą czekolady oraz bitą śmietaną.