Tort z masą piernikową - jak zrobić tort piernikowy?
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Co zrobić z nadmiarem piernika lub ciastek korzennych? Możesz użyć ich jako masy do tortu. W połączeniu z czekoladą, likierem pomarańczowym i bitą śmietaną będą smakować wybornie. Sprawdź, jak zrobić efektowny tort z masą piernikową.
Polecamy również inne piernikowe łakocie: Moczka - śląska słodka zupa piernikowa z bakaliami, Piernik marchewkowy oraz Pierniczki całuski.
Sprawdź również >>> Pierniczki kujawskie z miodem i z rumem
SKŁADNIKI
- Biszkopt do tortu
- 20 dag piernika lub pierniczków (bez czekolady) albo ciastek korzennych
- 3 tabliczki czekolady gorzkiej
- szklanka śmietanki kremówki
- 1-2 łyżeczki likieru pomarańczowego
- ½ szklanki naparu z czarnej herbaty
- olejek rumowy
- 2-3 blaty biszkoptowe
- bita śmietana do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piernik (idealnie jeśli będzie lekko czerstwy) zetrzyj na tarce.
- Pierniczki i ciastka korzenne drobno pokrusz, rozgnieć wałkiem, by nie było większych grudek.
- Czekolady połam na małe kawałki.
- W rondlu zagrzej śmietankę. Dodaj do niej pokruszoną czekoladę, ogrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści i masa będzie gładka.
- Jedną trzecią masy odłóż do dekoracji tortu. Do reszty masy czekoladowej wrzuć rozdrobniony piernik (pierniczki/ciastka). Chwilę ogrzewaj całość, mieszając. Ściągnij z ognia, dopraw likierem pomarańczowym. Odstaw do ostudzenia.
- Do herbaty dodaj kilka kropli olejku rumowego. Nasącz herbatą pierwszy krążek biszkoptowy. Rozsmaruj na nim krem czekoladowy. Potem nasącz kolejny, posmaruj kremem (i kolejny - jeśli masz trzy blaty biszkoptu). Wierzch i boki tortu ozdób resztą czekolady oraz bitą śmietaną.