Tort z masą piernikową - jak zrobić tort piernikowy?

2018-12-19
tort-z-masa-piernikowa-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Z blatów biszkoptowych i masy piernikowej powstaje efektowny tort
łatwy
30 min
4

Co zrobić z nadmiarem piernika lub ciastek korzennych? Możesz użyć ich jako masy do tortu. W połączeniu z czekoladą, likierem pomarańczowym i bitą śmietaną będą smakować wybornie. Sprawdź, jak zrobić efektowny tort z masą piernikową.

Polecamy również inne piernikowe łakocie: Moczka - śląska słodka zupa piernikowa z bakaliami, Piernik marchewkowy oraz Pierniczki całuski.

Sprawdź również >>> Pierniczki kujawskie z miodem i z rumem

Składniki

Biszkopt do tortu

20 dag piernika lub pierniczków (bez czekolady) albo ciastek korzennych

3 tabliczki czekolady gorzkiej

szklanka śmietanki kremówki

1-2 łyżeczki likieru pomarańczowego

½ szklanki naparu z czarnej herbaty

olejek rumowy

2-3 blaty biszkoptowe

bita śmietana do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Piernik (idealnie jeśli będzie lekko czerstwy) zetrzyj na tarce.

Pierniczki i ciastka korzenne drobno pokrusz, rozgnieć wałkiem, by nie było większych grudek.

Czekolady połam na małe kawałki.

W rondlu zagrzej śmietankę. Dodaj do niej pokruszoną czekoladę, ogrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści i masa będzie gładka.

Jedną trzecią masy odłóż do dekoracji tortu. Do reszty masy czekoladowej wrzuć rozdrobniony piernik (pierniczki/ciastka). Chwilę ogrzewaj całość, mieszając. Ściągnij z ognia, dopraw likierem pomarańczowym. Odstaw do ostudzenia.

Do herbaty dodaj kilka kropli olejku rumowego. Nasącz herbatą pierwszy krążek biszkoptowy. Rozsmaruj na nim krem czekoladowy. Potem nasącz kolejny, posmaruj kremem (i kolejny - jeśli masz trzy blaty biszkoptu). Wierzch i boki tortu ozdób resztą czekolady oraz bitą śmietaną.