Tort reforma - serbski przysmak świąteczny
2021-03-29
średni
90 min
4
Serbski tort o wdzięcznej nazwie "reforma" to bogaty, wielowarstwowy orzechowy biszkopt z kremowym nadzieniem czekoladowym. W Serbii Reforma Torta przygotowuje się go na Boże Narodzenie oraz Wielkanoc.
SKŁADNIKI
- Biszkopt orzechowy:
- 10 dużych białek jaj (Mrożenie żółtek - jak zamrozić żółtka jajek?)
- pół kg cukru
- 300 g orzechów włoskich (zmielone, nie posiekane)
- 2 łyżki bułki tartej
- Krem czekoladowy:
- 230 g posiekanej czekolady deserowej
- 50 gram posiekanej czekolady gorzkiej
- 450 g miękkiego masła
- 5 dużych białek jaj
- 1 szklanka cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z białek ubijamy sztywną pianę, następnie powoli cukier i nadal mieszamy. Zmielone włoskie orzechy mieszamy z tarta bułką, dodajemy do piany i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na cztery równe porcje.
- Ścianki czterech podłużnych blaszek (ok. 22 cm) smarujemy cienko masłem , a dno wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy do nich ciasto i pieczemy je w temperaturze 180 stopni C, przez ok. 10 min, do momentu kiedy krawędzie ciasta zaczną się zabarwiać na złoto. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w blaszkach ok. 3 min do przestygnięcia.
- Wyjmujemy ciasto z blaszki. Kiedy całkowicie wystygnie przecinamy je wzdłuż na cieniutkie placki, których potrzebujemy 8 szt.
- Aby przygotować masę, należy rozpuścić czekoladę, a następnie schłodzić ją do temperatury pokojowej. W dużej misce ubijamy masło na niskich obrotach miksera przez 2 minuty, następnie na średnich przez 3 minuty i na końcu na wysokich przez 5 minut. Białka i cukier ubij na parze. Do masła dodać po prochu rozpuszczoną czekoladę, a następnie białka. Dokładnie wymieszać.
- Blacki biszkoptowe przekładamy warstwami masy. Na wierzch wylewamy resztę masy. Można udekorować orzechami.