Ten sorbet będzie prawdziwym hitem lata. Jego składniki mogą zaskoczyć

Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sezon na lody już w pełni trwa. Jeśli jednak masz ochotę na zdrowy, lekki i pełen witamin przysmak to mamy dla ciebie wspaniały sposób. Sięgnij po przepis na orzeźwiający sorbet jabłkowy z kiwi i szpinakiem. Ten zielony, zimny deser będzie idealny na ciepłe dni.
Sorbet jabłkowy z kiwi i szpinakiem. Pomysł na zdrowy deser
Smaczny, zdrowy i idealnie naturalny deser, który perfekcyjnie łączy sobie świeżość owoców i wartości odżywcze warzyw. Sorbet jabłkowy z kiwi oraz szpinakiem to deser idealny na ciepłe dni.
Jabłka to idealny sposób, by nasz deser był odpowiednio słodki. Jeśli jednak potrzebujemy trochę więcej słodkości - wtedy dodajemy syrop klonowy. W niektórych przypadkach jednak nie musimy w ogóle go dodawać, wszystko zależy od naszych preferencji.
Dla tych, którzy nie przepadają za smakiem szpinaku mamy dobrą wiadomość, szpinak jest tu niemal całkowicie niewyczuwalny. Dzięki temu, że go dodamy nasz sorbet będzie miał piękny, zielony kolor, a nasz sorbet będzie wzbogacony o żelazo, błonnik, kwas foliowy i magnez.
Modyfikuj jak chcesz. Różne wariacje pysznego deseru
Możemy również spróbować różnych wariacji. Świetnie będzie tu pasowała na przykład odrobina banana czy mleczka kokosowego, by nadać deserowi bardziej kremowej konsystencji. Ciekawym pomysłem będzie również zamrożenie owoców wcześniej. Wówczas nie będziemy musieli długo czekać, aż nasz sorbet idealnie się zmrozi.
Ten deser można dowolnie modyfikować, wszystko zależy od naszych preferencji, sezonu i dostępnych składników. To naprawdę idealny pomysł na ciekawy i zdrowy deser, który zasmakuje każdemu.
SKŁADNIKI
- 2 duże jabłka
- 3 dojrzałe kiwi
- 30 g szpinaku
- 3 łyżki syropu klonowego
- sok z 0,5 cytryny
- 50 ml wody
- kilka listków mięty
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka dokładnie myjemy i obieramy.
- Usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki.
- Kiwi obieramy i kroimy na plasterki.
- Szpinak dokładnie myjemy i osuszamy.
- Wszystkie składniki dodajemy do blendera.
- Blendujemy na gładką masę.
- Przelewamy do płaskiego pojemnika i wstawiamy do zamrażarki.
- Co 30-45 minut mieszamy widelcem, by nie utworzyły się kryształki lodu.
- Sorbet powinien być gotowy po około 4 godzinach.