Tiramisu w dubajskim wydaniu. Ten deser zajmuje kilka minut a zachwyci każdego

2025-02-13
Kinga Goldstein
łatwy
15 min
8

Dieta wegetariańska

Jesteś fanem dubajskiej czekolady? Na pewno więc zasmakuje ci to niesamowite tiramisu. Ten deser zaskakuje swoim bogactwem smaku i zachwyci swoim ciekawym wyglądem. Ten niezwykły deser nie potrzebuje nawet piekarnika, by go przygotować. Poradzi z nim sobie każdy, a goście będą zachwyceni.

Takiego tiramisu jeszcze nie jadłeś. Goście będą zachwyceni

Tradycyjna dubajska czekolada w ostatnim czasie zyskała ogromną popularność. Wiele osób próbuje nawet robić ją samodzielnie w domu i później pokazuje w mediach społecznościowych co udało im się zrobić.

Nie każdy jednak wie, że sekret dubajskiej czekolady można również z powodzeniem wykorzystać w innych przepisach. Udowodniła to Paulina Tryba, tiktokerka, która podzieliła się własnym przepisem na smakowite dubajskie tiramisu.

Deser jest doprawdy wykwintny i zachwyci wszystkich gości, a jego przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie. Jest to wariacja na temat tradycyjnego tiramisu i dubajskiej czekolady, która wszystkim przypadnie do gustu.

Przepis na niecodzienne tiramisu. To nie jest trudne

Wystarczy jedynie posmażyć ciasto kataifi i dodać do niego krem pistacjowy. Biszkopty wykładamy do naczynia i nakładamy na nie pistacjową warstwę. W mikserze mieszamy śmietanę, serek mascarpone i cukier puder. Wykładamy na górę. 

Czekoladę rozpuszczamy i wykorzystujemy jako polewę do naszego tiramisu. Całość dekorujemy pistacjami.

Warto włożyć deser, choć na chwilę do lodówki, by zdążył dobrze stężeć.

SKŁADNIKI

  • biszkopty
  • 200 gram gotowego kremu pistacjowego
  • 200 gram ciasta kataifi
  • 500 gram serka mascarpone
  • 200 ml słodkiej śmietanki
  • 2 gorzkie czekolady
  • pistacje - do dekoracji
  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto kataifi siekamy i podsmażamy na maśle.
  • Kiedy będzie złociste, dodajemy do niego krem pistacjowy.
  • Dokładnie mieszamy.
  • Biszkopty układamy w naczyniu.
  • W mikserze mieszamy mascarpone, śmietankę i cukier puder.
  • Na biszkopty przekładamy ciasto kataifi z pastą pistacjową.
  • Rozprowadzamy równomiernie i delikatnie dociskamy.
  • Na wierz nakładamy krem z mascarpone.
  • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  • Wylewamy na wierzch i ozdabiamy pistacjami.
Ciasto czekoladowe
Kinga Goldstein