Tiramisu w dubajskim wydaniu. Ten deser zajmuje kilka minut a zachwyci każdego
Dieta wegetariańska
Jesteś fanem dubajskiej czekolady? Na pewno więc zasmakuje ci to niesamowite tiramisu. Ten deser zaskakuje swoim bogactwem smaku i zachwyci swoim ciekawym wyglądem. Ten niezwykły deser nie potrzebuje nawet piekarnika, by go przygotować. Poradzi z nim sobie każdy, a goście będą zachwyceni.
Takiego tiramisu jeszcze nie jadłeś. Goście będą zachwyceni
Tradycyjna dubajska czekolada w ostatnim czasie zyskała ogromną popularność. Wiele osób próbuje nawet robić ją samodzielnie w domu i później pokazuje w mediach społecznościowych co udało im się zrobić.
Nie każdy jednak wie, że sekret dubajskiej czekolady można również z powodzeniem wykorzystać w innych przepisach. Udowodniła to Paulina Tryba, tiktokerka, która podzieliła się własnym przepisem na smakowite dubajskie tiramisu.
Deser jest doprawdy wykwintny i zachwyci wszystkich gości, a jego przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie. Jest to wariacja na temat tradycyjnego tiramisu i dubajskiej czekolady, która wszystkim przypadnie do gustu.
Przepis na niecodzienne tiramisu. To nie jest trudne
Wystarczy jedynie posmażyć ciasto kataifi i dodać do niego krem pistacjowy. Biszkopty wykładamy do naczynia i nakładamy na nie pistacjową warstwę. W mikserze mieszamy śmietanę, serek mascarpone i cukier puder. Wykładamy na górę.
Czekoladę rozpuszczamy i wykorzystujemy jako polewę do naszego tiramisu. Całość dekorujemy pistacjami.
Warto włożyć deser, choć na chwilę do lodówki, by zdążył dobrze stężeć.
SKŁADNIKI
- biszkopty
- 200 gram gotowego kremu pistacjowego
- 200 gram ciasta kataifi
- 500 gram serka mascarpone
- 200 ml słodkiej śmietanki
- 2 gorzkie czekolady
- pistacje - do dekoracji
- cukier puder
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto kataifi siekamy i podsmażamy na maśle.
- Kiedy będzie złociste, dodajemy do niego krem pistacjowy.
- Dokładnie mieszamy.
- Biszkopty układamy w naczyniu.
- W mikserze mieszamy mascarpone, śmietankę i cukier puder.
- Na biszkopty przekładamy ciasto kataifi z pastą pistacjową.
- Rozprowadzamy równomiernie i delikatnie dociskamy.
- Na wierz nakładamy krem z mascarpone.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- Wylewamy na wierzch i ozdabiamy pistacjami.